Lønnsom drift og godt utvalg

Kai Henriksen, adm. direktør i Vinmonopolet svarer på kritikken.
Redaksjonen
02 September 2011 - 11:36

Jeg har med interesse lest de siste innleggene i Apéritif, og har forståelse for at importørene ser med bekymring på et lavere salg av varer fra bestillingsutvalget. Et lavere salg må også ses på i sammenheng med at Vinmonopolets salg generelt har gått ned. Takket være importørene har vi et stort bestillingsutvalg, til glede for alle vininteresserte kunder. Imidlertid fører det økte utvalget også med seg en sterkere konkurranse produktene imellom, som igjen fører til lavere salg per varelinje.

Vinmonopolets ulike utvalg er regulert ved lov, en ordning som kom i stand etter EØS-avtalen på 1990-tallet. En av forutsetningene er at det skal være et bestillingsutvalg, hvor leverandørene har anledning til å melde på de produktene de ønsker. Produktene er i utgangspunktet ikke lagerført i butikk, men selges på bestilling fra kunder, til lik pris over hele landet.

Noen viktige punkter rundt dette i dag:
• Markedsadgangen til Vinmonopolets utvalg er lik nå som før. Leverandørene har den samme mulighet for å listeføre produkter som tidligere, til bestillingsutvalget, testutvalget eller anbud til basis- og partiutvalget.
• Påmelding av produkter til bestillingsutvalget gir ingen garanti for listeføring i våre butikker. Dette legger heller ikke regelverket opp til. Det er lokal etterspørsel som skal dekkes opp i butikkenes lokale liste.
• Selv om det er mindre variasjoner fra et år til et annet utgjør lokal liste omtrent en like stor del av salget vårt nå som før sortimentsomleggingen vi gjennomførte i fjor. Gjennom denne omleggingen er andelen i lokal liste satt til fra ca. 10 til ca. 20 prosent av det faste sortimentet, avhengig av butikkens størrelse. I de største butikkene våre er mer enn hver femte varelinje valgt ut lokalt.
• Tallene våre viser at det ikke er store forskjeller over tid mellom salg av flasker i basis og bestillingsutvalg, hvor bestillingsutvalget har stått for 12,5 prosent av salget i 2009, 13,6 prosent i 2010 og 13,3 prosent hittil i år.
• Blant annet på bakgrunn av tilbakemeldinger fra bransjen og vinjournalister, deriblant Apéritif, har vi de siste årene arbeidet iherdig med å forbedre basissortimentet vårt. Kundeundersøkelser viser at vi stort sett har lykkes med det.

Hensikten med sortimentsendringen var å få et vareutvalg per butikkategori som er mer tilpasset det kundene faktisk etterspør, og her har vi kommet nærmere mål.  Kombinert med å ha et bra utvalg og et tilbud som kundene våre etterspør, har vi også krav på oss om å sikre lønnsomheten i Vinmonopolets sortiment.

Sortimentsendringen er under evaluering. I dette arbeidet deltar representanter fra butikker og sortimentsutviklere. Grossistene er også blant annet representert ved Vin- og Brennevinsimportørenes forening (VBF). Det evalueringen viser er at det er utfordringer med sortimentene særlig i de minste butikkene våre, kategori 2 og 3, samt i en del av de større bynære butikkene. Her opplever vi at sortimentet ikke dekker kundeetterspørselen, og vi vil gjøre tiltak for å rette opp i dette. Dette kan innebære at sortimentet økes og/eller at butikkene gis større fleksibilitet.

Det er slik at Vinmonopolet drives etter bedriftsøkonomiske prinsipper. I korttekst betyr det at Vinmonopolet skal gå med et lite, men dog et overskudd. Vi antar at det ikke er i noen sin interesse med en situasjon der Vinmonopolet går med underskudd og må be om subsidier fra statskassen. Og for å rydde enhver misforståelse av veien, også i framtiden skal Vinmonopolet tilby et spennende og variert sortiment som er i verdensklasse og som dekker kundene sine ønsker!

Kai Henriksen,
Adm. dir. Vinmonopolet
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her