Lovende fra Burgund

Om du ikke får tak i min favoritt blant Louis Boillots portefølje, finnes det mange andre alternativer. Både for å åpne nå og å legge i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
15 April 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Louis Boillot Nuits St. Georges 1er Cru Pruliers 2006 (51494) er dødslekker og dyr, og nesten utsolgt. 2005-utgaven ble ikke uventet blåst ut da den kom. En god erstatning er samme vin i 2004-årgang, Louis Boillot Nuits St. Georges 1er Cru Pruliers 2004 (51495). Den finnes naturlig nok heller ikke i ubegrenset opplag, men sikkert nok til å dekke etterspørselen i dette prissjiktet. Selv om den ikke har den samme kraften som i 2006 får du en litt mer drikkeklar vin som likevel har mange år foran seg, og det til og med til en lavere pris. På de to årene har altså prisen økt med nesten 30 prosent.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mens du venter på 2006
Det illustrerer litt av frustrasjonen for alle som er glad i gode burgundere: Den til dels kraftige prisøkningen som vi er vitne til, år etter år. Ved siste Hospices de Beaune-auksjon økte prisene for de røde burgunderne av årgang 2009 med 31 prosent sammenlignet med året før, og det i et marked hvor det var forventet en utflating, eller til og med nedgang.

Boillot lager knallgod vin også på "lavere" nivå. Det aller beste kjøpet er nok hans "streite" Louis Boillot Gevrey-Chambertin 2006 (51497). Forholdet mellom denne og den to år modnere utgaven, Bouillot Gevrey-Chambertin 2004 (44936), er det samme som med de to andre. Nemlig at 2006 har større intensitet i frukten og at 2004 er noe mer delikat. Men like fullt et flott uttrykk for pinot noir. Og en vin som er bedre å drikke nå, mens man venter på de tøffere 2006-ene.

Gamle vinstokker
Et annet godt kjøp er Louis Boillot Gevrey-Chambertin Les Evocelles 2004 (44912) som henter sine druer fra en såkalt lieu-dit innenfor de samme kommunegrensene. En veldig myk og samtidig stor munnfull med flott syre og strålende bringebærkarakter. Boillot disponerer fattige 0,39 hektar av denne vinmarken. Enda mer begrenset er Les Pruliers på 0,26 hektar. Les Pruliers eksepsjonelle kvalitet forklares delvis av alderen på vinstokkene, de er 70-80 år gamle. Boillots til sammen sju hektar er strødd utover burgunderlandskapet i form av 17 ulike appellasjoner, og han lager vin fra alle selv om de ikke er tilgjengelig i Norge.

Etter å ha smakt vinene over tid er det ikke overraskende at Boillot regnes som en shooting star i Burgund. Og deler vinkjeller og renommé med kona, Ghislaine Barthod, for mange selve dronningen av Chambolle-Musigny. Louis forlot faren og broren i 2002 for å satse på sine ideer. Noe som kan synes å ha vært en fornuftig beslutning.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her