Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Lørdag denne uke blir denne vinen sensasjonelt billig

Lørdag denne uke blir denne vinen sensasjonelt billig

Og den finnes i sensasjonelt store mengder.
Aase E. Jacobsen
28 April 2021 - 12:45

5121201-1.jpg [51.93 KB]CVNE Imperial Gran Reserva 2010 selges fra lørdag 1. mai for 499,90 mot 750 kroner nå. Om du tror 750 kroner er en overpris, slik at prisnedsettelsen ikke er reell, kan jeg fortelle at det for denne vinen forlanges minst den opprinnelige prisen, om ikke mer. 

Mange liker å sammenligne med Sverige siden de også har en monopolordning (altså med moderate påslag), og der koster vinen i 2015-årgang SEK 359 og en svensk tier mindre for 2014. Det er korrekte (og internasjonalt sett veldig gunstige) priser, men så er tilgangen på de yngre, sist lanserte årgangene mye større i øyeblikket. 2010 er nå en sjeldenhet på det internasjonale vinmarkedet. Derfor er tilbudsprisen knallgod. Selvsagt også fordi vinen er det samme. 

Vi snakker om en virkelig lekker og konsentrert vin med god kompleksitet fra modningen i dels fransk dels amerikansk eik som sikrer det typiske krydderpreget i tillegg til eksotisk trevirke, lær og røyk. Kombinert med god syrestruktur som kjennetegner tempranillo (hoveddruen) fra Rioja Alta og konsentrasjonen fra druer som kommer fra eldre plantemateriale, oppnås både stor dybde og eleganse. En vin som smaker fantastisk til lam og vilt, men også and, biff og ost. 

Du får altså er ferdig modnet 10 år gammel vin som i tillegg vil utvikle seg videre i lang tid framover. 

2010 er dessuten en årgang det fortsatt går gjetord om og som oppnår like høy skår som 2004, om vi bruker Robert Parkers årgangsoversikt som utgangspunkt. Der er disse to årgangene tidenes beste fra Rioja med 95 av 100 poeng. 2004 fikk voldsom oppmerksomhet da den ble kåret til Wine of the Year 2013 av Wine Spectator. Den gangen kostet den 63 USD – som i dagens kurs tilsvarer 540 NOK, hvilket viser hvor godt kjøp 2010-utgaven faktisk er. 

At det finnes så mye 2010 i Norge, er fordi det ble kjøpt mye av denne årgangen i påvente av at ryktet om dens fortreffelighet skulle spre seg. Det må ha gått tregere enn planlagt, og det er altså et du nå kan nyte godt av.

For at du skal få den gunstige prisen, må du vente til slutten av uka med å bestille. Men det skal finnes 2000 flasker i landet, så det burde rekke langt. Den er allerede i hyllene på en håndfull butikker, og der vil selvsagt prisen være 499,90 fra lørdag. 

Her kan du lese alt vi har skrevet om CVNE 

maria_larrea_low.jpg [309.46 KB]Bak denne vinen står CVNE – Compania Vinicola del Norte de Espana – bedre kjent som Cune. En familieeid bodega gjennom fem generasjoner og med Maria Larrea (over) som mangeårig sjefsvinmaker. Hun ha et vinmakerteam på fem andre kvinner som foredler druene fra Cunes til sammen 545 hektar vinmarker samt kjøpte druer fra et like stort areal.

Imperial.jpg [694.50 KB]Men til denne vinen, som har vært laget siden 1920-tallet, er det druer fra en egen bodega med 28 hektar vinmarker i Villalba (over) som brukes. Navnet Imperial fikk vinen siden den ble eksportert til England i flaskestørrelsen «Imperial pints» som tilsvarer 57 cl. 

Old Imperial cellar photo.jpg [523.43 KB]Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg
+
Tester
Nyheter basis mai 2021

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg

Det er bare et par produkter som står i fare for å bli utsolgt, mens andre kjenninger har fått fast plass.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til
Ukens drink

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til

Denne friske drinken med sine dype undertoner av amerikansk whiskey stimulerer drømmene om den kommende sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår
Ukens kake
Karlsbaderboller med rabarbra

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår

Rabarbraen i hagen er ikke klar ennå, men i butikken og kanskje også i fryseren finnes det noe du kan bruke i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover
Godbiter i pollisten

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover

Det er denne rødvinen du skal nyte i den lyse og friere tiden vi går i møte.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her