Godbiter i pollisten
Lørdag denne uke blir denne vinen sensasjonelt billig

Lørdag denne uke blir denne vinen sensasjonelt billig

Og den finnes i sensasjonelt store mengder.
Aase E. Jacobsen
28 April 2021 - 11:45

5121201-1.jpg [51.93 KB]CVNE Imperial Gran Reserva 2010 selges fra lørdag 1. mai for 499,90 mot 750 kroner nå. Om du tror 750 kroner er en overpris, slik at prisnedsettelsen ikke er reell, kan jeg fortelle at det for denne vinen forlanges minst den opprinnelige prisen, om ikke mer. 

Mange liker å sammenligne med Sverige siden de også har en monopolordning (altså med moderate påslag), og der koster vinen i 2015-årgang SEK 359 og en svensk tier mindre for 2014. Det er korrekte (og internasjonalt sett veldig gunstige) priser, men så er tilgangen på de yngre, sist lanserte årgangene mye større i øyeblikket. 2010 er nå en sjeldenhet på det internasjonale vinmarkedet. Derfor er tilbudsprisen knallgod. Selvsagt også fordi vinen er det samme. 

Vi snakker om en virkelig lekker og konsentrert vin med god kompleksitet fra modningen i dels fransk dels amerikansk eik som sikrer det typiske krydderpreget i tillegg til eksotisk trevirke, lær og røyk. Kombinert med god syrestruktur som kjennetegner tempranillo (hoveddruen) fra Rioja Alta og konsentrasjonen fra druer som kommer fra eldre plantemateriale, oppnås både stor dybde og eleganse. En vin som smaker fantastisk til lam og vilt, men også and, biff og ost. 

Du får altså er ferdig modnet 10 år gammel vin som i tillegg vil utvikle seg videre i lang tid framover. 

2010 er dessuten en årgang det fortsatt går gjetord om og som oppnår like høy skår som 2004, om vi bruker Robert Parkers årgangsoversikt som utgangspunkt. Der er disse to årgangene tidenes beste fra Rioja med 95 av 100 poeng. 2004 fikk voldsom oppmerksomhet da den ble kåret til Wine of the Year 2013 av Wine Spectator. Den gangen kostet den 63 USD – som i dagens kurs tilsvarer 540 NOK, hvilket viser hvor godt kjøp 2010-utgaven faktisk er. 

At det finnes så mye 2010 i Norge, er fordi det ble kjøpt mye av denne årgangen i påvente av at ryktet om dens fortreffelighet skulle spre seg. Det må ha gått tregere enn planlagt, og det er altså et du nå kan nyte godt av.

For at du skal få den gunstige prisen, må du vente til slutten av uka med å bestille. Men det skal finnes 2000 flasker i landet, så det burde rekke langt. Den er allerede i hyllene på en håndfull butikker, og der vil selvsagt prisen være 499,90 fra lørdag. 

Her kan du lese alt vi har skrevet om CVNE 

maria_larrea_low.jpg [309.46 KB]Bak denne vinen står CVNE – Compania Vinicola del Norte de Espana – bedre kjent som Cune. En familieeid bodega gjennom fem generasjoner og med Maria Larrea (over) som mangeårig sjefsvinmaker. Hun ha et vinmakerteam på fem andre kvinner som foredler druene fra Cunes til sammen 545 hektar vinmarker samt kjøpte druer fra et like stort areal.

Imperial.jpg [694.50 KB]Men til denne vinen, som har vært laget siden 1920-tallet, er det druer fra en egen bodega med 28 hektar vinmarker i Villalba (over) som brukes. Navnet Imperial fikk vinen siden den ble eksportert til England i flaskestørrelsen «Imperial pints» som tilsvarer 57 cl. 

Old Imperial cellar photo.jpg [523.43 KB]Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her