Lukker ikke døra for Nøkkelhullet

Helsemyndighetene og dagligvarehandelen er enige om å fortsette samarbeidet om Nøkkelhullet.

- Bransjen har i dag forsikret meg om at de støtter opp om nøkkelhullsmerkingen. Det gjør det lettere for forbrukerne å velge sunt i en travel hverdag, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Samtidig stiller Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan seg uforstående til påstander fra Forbrukerrådet om at hans kjede er verstingen blant de fire store når det gjelder å undergrave nøkkelhullordningen.

- Så langt i år har Rema 1000 økt antallet nøkkelhullprodukter med 40 prosent, mens enkelte av konkurrentene våre har økt sitt utvalg enda mer, sier Reitan til NTB.

Direktør Randi Flesland fremmet i et intervju med Aftenposten for en uke siden påstander om at Rema 1000 motarbeider nøkkelhullordningen og ikke ønsker at den skal bestå.

Nøkkelhullsmerkingen ble innført som felles nordisk merke i 2009. Undersøkelser viser at 96 prosent av befolkningen kjenner merket. En av to mener det gjør det lettere å velge sunt.

Nøkkelhullet viser at en matvare inneholder mindre og sunnere fett enn andre produkter i samme kategori. Matvaren inneholder også mindre sukker og salt, samt mer kostfiber og fullkorn enn andre varer. I tillegg kommer frisk frukt, grønnsaker, bær og fisk.

I fjor ble det talt 550 matvarer med Nøkkelhullsmerket i Norge ifølge tall fra AC Nielsen Norge. Det har kommet flere produkter på markedet siden da.

Helsedirektoratet og Mattilsynet jobber nå med revisjon av kriteriene for nøkkelhull. De ser også på mulighetene for å utvide ordningen til hurtigmat og serveringsmarkedet generelt. Tilgang på sunne alternativer i kantiner og kiosker ved sykehus og andre offentlige instanser vil bli viet særlig oppmerksomhet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen