Må betale etter ulovlig overvåking

United Bakeries fikk gebyr på 40.000 kroner.

Datatilsynet mener den skjulte overvåkingen til United Bakeries er så grov at de for første gang i historien gir et overtredelsesgebyr for kameraovervåking, skriver VG Nett.

I tre år ble ansatte på kjedens utsalg på Majorstua i Oslo overvåket av et kamera kamuflert som en røykvarsler.

Datatilsynet reagerer med å gi et overtredelsesgebyr på 40.000 kroner. Det er første gang tilsynet reagerer å gi gebyr for slik kameraovervåking.

I et brev fra Datatilsynet til United Bakeries beskrives bakgrunnen for gebyret at skjult kameraovervåking er et «klart og alvorlig brudd på personopplysningsloven».

«Den har vært svært krenkende for de som er rammet. Det overvåkede rommet har vært et rom hvor de ansatte kunne trekke seg tilbake for å gjøre kontorarbeid og private gjøremål. Disse må ha hatt en klar og berettiget forventning om å være ubevoktet i det aktuelle rommet», står det videre i brevet fra Datatilsynet.

Datatilsynet mener også at det er skjerpende at United Bakeries bevisst har forsøkt å skjule overvåkingen med å kamuflere kameraet som en røykvarsler, og mener virksomheten har opptrådt «grovt uaktsomt».

United Bakeries' daglige leder, Mattias Dörschmeister, sier til VG Nett at de vil vedta boten.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen