Må-ha til kjelleren

De ultratradisjonelle vinene til Giovanna Morganti gjør folk poetiske - og det kommer de til å gjøre i år etter år. Prøv selv.
Redaksjonen
02 September 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Giovanna Morganti har siden 1990 laget Chianti Classico slik hun mener at vinen bør lages. Det betyr uten noen form for påvirkning fra moderne teknologi. Druene plukkes for hånd, og vinen får gjære i fred ved hjelp av gjærsoppen som finnes på skallet, til den er ferdig. Nær sagt selvsagt lar hun seg styre av kosmiske krefter, og vinene lages for å uttrykke mest mulige av Classicos unike terroir.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sangiovesemyknere
De er derfor svært mineralske og ikke minst lagringsdyktige. Beliggenheten er i Castelnuovo Berardenga helt sør i DOCG-et. Her er jordsmonnet svært kalkholdig hvilket forklarer det intense mineralpreget samt den gode syren og det balanserte alkoholnivået. Normalt gir dette terroiret en veldig tøff og lagringsdyktig stil for sangiovese, men Giovanna bruker colorino, mammolo og den mer sjeldne foglia tonda til å mykne inntrykket. Slik at vinene også kan nytes i ung alder.

Intens og forførende
Til tross for at La Trame Chianti Classico 2007 (51470) er både intens og forførende allerede nå, er den fortsatt i sin pureste ungdom. Men den er så god at du klarer ikke å la være å smake den allerede nå, og gjerne til en saftig lammerett. Trame betyr for øvrig "intriger", og det må være fordi man ender opp med å slåss om de siste dråpene.

Også Le Boncie 5 2013 (51471) er verd å kjempe for. Selv om den ikke er like intens som sin storebror. Denne vinen som lages bare i 5000 eksemplarer ble visstnok bare solgt på stedet, rett fra kjelleren, tidligere. Så alle Chianti-fans kan nå prise seg lykkelige for å kunne hente en slik lekkerbisken på nærmeste pol.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her