Makedonsk lammelår og Irish Cream is-pai

Påskeaften var dagen for farging av påskeeggene. Det ble brukt  plantefarger som løkskall til gule egg, rødbeter til lilla egg, kaffe til brune egg osv. I mange deler av Europa er dét å gi bort dekorerte egg symbolisert som ønske om vennskap. Med et lammelår på bordet og venner rundt er alle forutsetninger til stede for en helaften.

Makedonsk lammelår
1 lammelår utbenet
1 ss olivenolje
1 ss fransk sennep
4 ansjosfileter
1 ss knuste pepperkorn
1 ss finhakket rosmarin og timian
8 hvitløkskløfter

Ben ut steken (eller be slakteren gjøre det) og skjær bort alt overflødig fett. Spekk låret med hvitløk, ved å bruke en kniv til på stikke små hull i låret. Hullene fylles med hvitløkfedd. Kjør olje, ansjos, sennep, pepper, rosmarin og timian med et dryss salt i en hurtigmikser til en puré. Smør denne pureen på lammelåret. Varm opp stekeovnen til 180 grader. Sett steken i ovnen og stek den i ca tre timer til 76-77 grader - eller til den er rosa. Bruk gjerne stekepose. Sjyen skal du bruke til sausen.

La steken hvile i 10 min. før den skjæres opp i tynne skiver. Kok ut langpannen (el. bruk kraften fra stekeposen) og bruk den som sjy el. bruk den som grunnlag til saus. Server med poteter, soppstuing og dampede grønnsaker og mintgelé.

Drikkeforslag:
Rosso di Montalcino 1998, Toscana (Castello Banfi) kr 159,20 (varenr 13785, bestillingsuvalg). Vinen har en dyp rød farge, flott fruktig duft med nydelig kirsebær- og fatpreg. Saftig smak, fin rikdom og balanse, behagelig og godt integrert fatpreg i finishen.

Irish Cream is-pai
10 porsjoner
1 pk Digestive- kjeks
ca 120-150 g smeltet smør
ca 150 g kokos
ca 120 g smeltet sjokolade
1 boks Irish Cream iskrem
evnt. litt rum

Knus kjeksene og bland dem med det smeltede smøret. Kle en kakeform 28 cm med bake papir, og press deigen ut i bunnen. Sett den deretter til avkjøling i kjøleskapet.

Smelt sjokoladen over vannbad, og bland i en del av kokosen. Når sjokoladeblandingen er lunken, tilsett ca en fjerdepart av isen. Bland godt og ha det over bunnen som bør ha blitt fast og hard. Sett det i fryseren slik at det blir kaldt. Myk deretter opp resten av isen med en food processor eller annen egnet redskap. Ha isen over sjokoladelaget og la den stå i fryseren til den er blitt stiv. Varm opp resten av kokosen i ovnen eller i en kjele til den blir gylden, la den kjøle seg ned og la det ligge som en topp på toppen av kaken. Om du ønsker, kan du til slutt dryppe et par dråper rom over.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen