– Maten er for billig i Norge

– Maten er for billig i Norge

Maaemo-gründer Jon-Frede Engdahl er lei av klaging over dyr mat.
15 Mai 2012 - 13:39

– Folk kan kutte den fjerde storbyferien i året, og heller bruke pengene på å spise litt bedre. Mange synes det er flaut å kjøre en billig bil eller å gå i billige klær, samtidig skryter de av at de har kjøpt masse billig mat i Sverige, sier Jon--Frede Engdahl.

Han besøkte mandag konferansen «Food and the future» på Måltidets hus i Stavanger. Restaurant Maaemo fikk nylig to stjerner i Michein-guiden, men i vestlandsbyen var Engdahl mest opptatt av å snakke om økologisk mat, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg vet de lærde strides om helsegevinsten, men mye tyder på at økologisk mat er sunnere og mer næringsrik. Vi vet at den er mer miljøvennlig og tar mer hensyn til dyrevelferd. Men dette handler også om smak. Økologisk mat har ofte hatt et litt dårlig image, det har tilhørt en liten «menighet» som var mest opptatt av miljøvern. Vi vil få fram at de gode, økologiske råvarene også har en høyere smakskonsentrasjon enn de konvensjonelle, sier Engdahl.

LES OGSÅ: Oslo-restaurant får to Michelin-stjerner

Restaurantens kompromissløse holdning er at alt skal være økologisk, helt ned til såpen og håndkleet på toalettet. Gulvet er laget av resirkulerte plastflasker. 80 prosent av maten har ikke reist lenger enn 10 mil. Fisken er bærekraftig, og kommer ikke fra oppdrettsanlegg. Helst vil han ha hilst på fiskeren som har trukket opp det han skal servere til gjestene.

Oppgjør

Engdahl tok også et oppgjør med forestillingen om at mat er dyrt i Norge.

– Det er ingen land vi kan sammenligne oss med hvor du får så billig mat i forhold til inntekt. Dessuten kaster vi veldig mye mat. Det hadde vi ikke gjort hvis vi hadde betalt mer for den, sier Engdahl, som tror janteloven og de store samvirkene har en del av skylda for at ikke flere bønder satser økologisk.

Han har ingen tro på at Regjeringen vil nå målet om at 15 prosent av maten som skapes og selges i 1015 skal være økologisk.

– Nei, det er en total utopi. De setter jo ikke makt bak sitt eget vedtak. De vil ikke legge krav på sykehjem, fengsler og andre statlige og kommunale bedrifter om å ha en andel økologisk mat. Det blir like dumt som om jeg skulle si til sønnen min at han må spise brokkolien sin, men at jeg ikke trenger å spise min. Hadde de pålagt sine bedrifter å ha en andel økologiske varer, ville det fått fart på både produksjon og distribusjon. I stedet sier de har prøvd, men at folk ikke vil ha det, sier Engdahl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Wraps er en super løsning for restemiddagen
Dagens rett
Wraps med rømme og kylling

Wraps er en super løsning for restemiddagen

Disse er fylt med kyllingrester, men de kan lages med andre rester, enten med og uten kjøtt, og sågar vegansk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Appelsinsaus passer også til biff, bare prøv denne oppskriften
Dagens rett
Biff med grov sennep og appelsinsaus

Appelsinsaus passer også til biff, bare prøv denne oppskriften

Syrlige og søte elementer er et perfekt tilbehør til biff. Når gulrøttene kokes i appelsinsausen blir de også ekstra søte og syrlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wraps er en super løsning for restemiddagen
Dagens rett
Wraps med rømme og kylling

Wraps er en super løsning for restemiddagen

Disse er fylt med kyllingrester, men de kan lages med andre rester, enten med og uten kjøtt, og sågar vegansk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 27. mars i Oslo

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag
Dagens rett
Tagliatelle med sik

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag

Om du ikke har sik i fryseren, kan du bruke annen type fisk fra fiskedisken. Uansett er retten vel verd å prøve selv om det ikke er så vanlig med fisk i pastaretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 3. mai i Oslo

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo

Bistro Tolvte på toppen av Munch-museet viser sin strålende matlaging til viner fra fire av de aller beste produsentene i Tyskland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her