– Maten er for billig i Norge

– Maten er for billig i Norge

Maaemo-gründer Jon-Frede Engdahl er lei av klaging over dyr mat.
15 Mai 2012 - 12:39

– Folk kan kutte den fjerde storbyferien i året, og heller bruke pengene på å spise litt bedre. Mange synes det er flaut å kjøre en billig bil eller å gå i billige klær, samtidig skryter de av at de har kjøpt masse billig mat i Sverige, sier Jon--Frede Engdahl.

Han besøkte mandag konferansen «Food and the future» på Måltidets hus i Stavanger. Restaurant Maaemo fikk nylig to stjerner i Michein-guiden, men i vestlandsbyen var Engdahl mest opptatt av å snakke om økologisk mat, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg vet de lærde strides om helsegevinsten, men mye tyder på at økologisk mat er sunnere og mer næringsrik. Vi vet at den er mer miljøvennlig og tar mer hensyn til dyrevelferd. Men dette handler også om smak. Økologisk mat har ofte hatt et litt dårlig image, det har tilhørt en liten «menighet» som var mest opptatt av miljøvern. Vi vil få fram at de gode, økologiske råvarene også har en høyere smakskonsentrasjon enn de konvensjonelle, sier Engdahl.

LES OGSÅ: Oslo-restaurant får to Michelin-stjerner

Restaurantens kompromissløse holdning er at alt skal være økologisk, helt ned til såpen og håndkleet på toalettet. Gulvet er laget av resirkulerte plastflasker. 80 prosent av maten har ikke reist lenger enn 10 mil. Fisken er bærekraftig, og kommer ikke fra oppdrettsanlegg. Helst vil han ha hilst på fiskeren som har trukket opp det han skal servere til gjestene.

Oppgjør

Engdahl tok også et oppgjør med forestillingen om at mat er dyrt i Norge.

– Det er ingen land vi kan sammenligne oss med hvor du får så billig mat i forhold til inntekt. Dessuten kaster vi veldig mye mat. Det hadde vi ikke gjort hvis vi hadde betalt mer for den, sier Engdahl, som tror janteloven og de store samvirkene har en del av skylda for at ikke flere bønder satser økologisk.

Han har ingen tro på at Regjeringen vil nå målet om at 15 prosent av maten som skapes og selges i 1015 skal være økologisk.

– Nei, det er en total utopi. De setter jo ikke makt bak sitt eget vedtak. De vil ikke legge krav på sykehjem, fengsler og andre statlige og kommunale bedrifter om å ha en andel økologisk mat. Det blir like dumt som om jeg skulle si til sønnen min at han må spise brokkolien sin, men at jeg ikke trenger å spise min. Hadde de pålagt sine bedrifter å ha en andel økologiske varer, ville det fått fart på både produksjon og distribusjon. I stedet sier de har prøvd, men at folk ikke vil ha det, sier Engdahl.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her
Dagens rett

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her

Bare prøv denne oppskriften på hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her