Maten er i nordisk toppklasse

Maten er i nordisk toppklasse

Dommen er klar: Norske Maaemo har et like godt kjøkken som Noma, Geranium, Fäviken Magasinet og Esperanto, ifølge Nordic White Guide.
Redaksjonen
16 Desember 2014 - 01:03

Samtlige fem restauranter får 39 av 40 mulige poeng for maten i nylanserte Nordic White Guide som omfatter 250 restauranter i regionen. Maten veier absolutt tyngst i den totale poengsummen som er maksimalt 100 poeng.

Mat viktigst, men ikke alt

Det er altså svært tett i den nordiske toppen hvilket illustreres av at totalsummen for Maaemo er 93 poeng mot Nomas 96. Marginene er ytterst små i den gastronomiske eliten og forskjellene avgjøres av mikroskopiske detaljer. Systemet for å vurdere restauranter til denne guiden kjennetegnes av en helt annen nøyaktighet enn det som praktiseres for eksempelvis dagspressens restaurantanmeldelser.

Mens restauranttesterne er anonyme, er systematikken bak helt åpen og beskrevet både i den trykte utgaven av guiden og den digitale utgaven som finnes her: www.whiteguide-nordic.com.

Nummer to blant de norske restaurantene er Ylajali med 36 matpoeng og 83 poeng totalt. Det plasserer Ylajali på en 27. plass i nordisk sammenheng. Hvilket i sin tur illustrerer at det ikke holder med bare mat i toppklassen for å nå toppen.

Service heller enn interiør

For selv om mat teller 40 prosent, er service nest viktigst med 25 prosent, og drikketilbudet med 20 prosent. Ikke bare vin, men både øl, alkoholfritt, kaffe og te er av betydning. Resten er det de miljømessige faktorene som interiør, atmosfære og beliggenhet som avgjør.

På den norske 3. og 4. plassen ligger Fauna og Lille B med 34 poeng for maten, begge Oslo. Men på de neste fire plassene finner vi restauranter utenfor hovedstaden, nemlig Måltid i Kristiansand, Credo i Trondheim, Lysverket i Bergen og Bekkjarvik i Austevoll.

Nordic White Guide dekker nemlig ikke bare de største byene, men også småsteder, hvilket skiller guiden fra Michelins røde. Nå har riktignok denne annonsert en bredere geografisk satsing fra 2015, men enn så lenge er det kun Oslo som er dekket.

Totalt 44 restauranter i Norge er med i guiden, fra Kristiansand i sør til Longyearbyen i nord. Blant de 15 beste norske ligger åtte andre steder enn i hovedstaden.

Tidligere i år ble White Guide Denmark gitt ut for første gang, med 250 restauranter. 71 av disse er med i den nordiske guiden sammen med 38 finske restauranter, 9 fra Island og 1 fra Færøyene. Resten er de beste 86 svenske restaurantene fra White Guide Sweden. Guiden som i år har 10 års jubileum og som i løpet av denne tiden har etablert er den ultimate oversikten over svensk restaurantverdenen. Det er også ambisjonene for Nordic White Guide.

Les mer om ambisjonene for Nordic White Guide

Norges topp 15

Totalpoeng/matpoeng
1. Maaemo, Oslo – 93/39
2. Ylajali, Oslo - 83/36
3. Fauna, Oslo - 84/34
4. Lille B, Oslo - 82/34
5. Måltid, Kristiansand - 84/33
6. Credo, Trondheim - 82/33
7. Lysverket, Bergen - 81/32
8. Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll - 79/32
8. Feinshmecker, Oslo - 79/32
10. Statholdergaarden, Oslo - 75/32
11. Bare, Bergen - 79/31
12. Huset, Longyearbyen - 78/28
13. Baltazar, Oslo - 76/31
14. Colonialen, Bergen - 76/30
15. De 4 Roser, Harstad - 75/31

Nordens topp 30

Totalpoeng/matpoeng
1. Noma, Copenhagen, Denmark – 96/39
2. Geranium, Copenhagen, Denmark – 94/39
2. Fäviken Magasinet, Järpen, Sweden – 94/39
2. Esperanto, Stockholm, Sweden – 94/39
5. Maaemo, Oslo, Norway – 93/39
6. Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm, Sweden – 94/38
6. Oaxen Krog, Stockholm, Sweden – 94/38
8. Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, Skåne Tranås, Sweden – 92/38
8. Restaurant Frantzén, Stockholm, Sweden – 92/38
10. Studio, Copenhagen, Denmark – 91/38
10. Gothia Towers Upper House, Gothenburg, Sweden – 91/38
10. Gastrologik, Stockholm, Sweden – 91/38
13. Operakällaren, Stockholm, Sweden – 93/37
14. Frederikshøj, Århus, Denmark – 91/37
15. Kong Hans Kælder, Copenhagen, Denmark – 89/37
15. PM & Vänner, Växjö, Sweden – 89/37
17. Ruths Gourmet Restaurant, Skagen, Denmark – 86/37
18. Søllerød Kro, Holte, Denmark – 90/36
19. AOC, Copenhagen, Denmark – 89/36
19. Kadeau Copenhagen, Copenhagen, Denmark – 89/36
19. Mielcke & Hurtigkarl, Frederiksberg, Denmark – 89/36
22. Kadeau Bornholm, Åkirkeby, Denmark – 88/36
23. Amass, Copenhagen, Denmark – 87/36
24. Marchal, Copenhagen, Denmark – 86/36
25. Relæ, Copenhagen, Denmark – 86/36
26. Falsled Kro, Millinge, Denmark – 85/36
27. Ylajali, Oslo, Norway – 83/36
28. Hotell Borgholm, Borgholm, Sweden – 82/36
29. Olo, Helsinki, Finland – 81/36
29. Restaurang Vollmers, Malmö, Sweden – 81/36
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her