Maten er i nordisk toppklasse

Maten er i nordisk toppklasse

Dommen er klar: Norske Maaemo har et like godt kjøkken som Noma, Geranium, Fäviken Magasinet og Esperanto, ifølge Nordic White Guide.
Redaksjonen
16 Desember 2014 - 02:03

Samtlige fem restauranter får 39 av 40 mulige poeng for maten i nylanserte Nordic White Guide som omfatter 250 restauranter i regionen. Maten veier absolutt tyngst i den totale poengsummen som er maksimalt 100 poeng.

Mat viktigst, men ikke alt

Det er altså svært tett i den nordiske toppen hvilket illustreres av at totalsummen for Maaemo er 93 poeng mot Nomas 96. Marginene er ytterst små i den gastronomiske eliten og forskjellene avgjøres av mikroskopiske detaljer. Systemet for å vurdere restauranter til denne guiden kjennetegnes av en helt annen nøyaktighet enn det som praktiseres for eksempelvis dagspressens restaurantanmeldelser.

Mens restauranttesterne er anonyme, er systematikken bak helt åpen og beskrevet både i den trykte utgaven av guiden og den digitale utgaven som finnes her: www.whiteguide-nordic.com.

Nummer to blant de norske restaurantene er Ylajali med 36 matpoeng og 83 poeng totalt. Det plasserer Ylajali på en 27. plass i nordisk sammenheng. Hvilket i sin tur illustrerer at det ikke holder med bare mat i toppklassen for å nå toppen.

Service heller enn interiør

For selv om mat teller 40 prosent, er service nest viktigst med 25 prosent, og drikketilbudet med 20 prosent. Ikke bare vin, men både øl, alkoholfritt, kaffe og te er av betydning. Resten er det de miljømessige faktorene som interiør, atmosfære og beliggenhet som avgjør.

På den norske 3. og 4. plassen ligger Fauna og Lille B med 34 poeng for maten, begge Oslo. Men på de neste fire plassene finner vi restauranter utenfor hovedstaden, nemlig Måltid i Kristiansand, Credo i Trondheim, Lysverket i Bergen og Bekkjarvik i Austevoll.

Nordic White Guide dekker nemlig ikke bare de største byene, men også småsteder, hvilket skiller guiden fra Michelins røde. Nå har riktignok denne annonsert en bredere geografisk satsing fra 2015, men enn så lenge er det kun Oslo som er dekket.

Totalt 44 restauranter i Norge er med i guiden, fra Kristiansand i sør til Longyearbyen i nord. Blant de 15 beste norske ligger åtte andre steder enn i hovedstaden.

Tidligere i år ble White Guide Denmark gitt ut for første gang, med 250 restauranter. 71 av disse er med i den nordiske guiden sammen med 38 finske restauranter, 9 fra Island og 1 fra Færøyene. Resten er de beste 86 svenske restaurantene fra White Guide Sweden. Guiden som i år har 10 års jubileum og som i løpet av denne tiden har etablert er den ultimate oversikten over svensk restaurantverdenen. Det er også ambisjonene for Nordic White Guide.

Les mer om ambisjonene for Nordic White Guide

Norges topp 15

Totalpoeng/matpoeng
1. Maaemo, Oslo – 93/39
2. Ylajali, Oslo - 83/36
3. Fauna, Oslo - 84/34
4. Lille B, Oslo - 82/34
5. Måltid, Kristiansand - 84/33
6. Credo, Trondheim - 82/33
7. Lysverket, Bergen - 81/32
8. Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll - 79/32
8. Feinshmecker, Oslo - 79/32
10. Statholdergaarden, Oslo - 75/32
11. Bare, Bergen - 79/31
12. Huset, Longyearbyen - 78/28
13. Baltazar, Oslo - 76/31
14. Colonialen, Bergen - 76/30
15. De 4 Roser, Harstad - 75/31

Nordens topp 30

Totalpoeng/matpoeng
1. Noma, Copenhagen, Denmark – 96/39
2. Geranium, Copenhagen, Denmark – 94/39
2. Fäviken Magasinet, Järpen, Sweden – 94/39
2. Esperanto, Stockholm, Sweden – 94/39
5. Maaemo, Oslo, Norway – 93/39
6. Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm, Sweden – 94/38
6. Oaxen Krog, Stockholm, Sweden – 94/38
8. Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, Skåne Tranås, Sweden – 92/38
8. Restaurant Frantzén, Stockholm, Sweden – 92/38
10. Studio, Copenhagen, Denmark – 91/38
10. Gothia Towers Upper House, Gothenburg, Sweden – 91/38
10. Gastrologik, Stockholm, Sweden – 91/38
13. Operakällaren, Stockholm, Sweden – 93/37
14. Frederikshøj, Århus, Denmark – 91/37
15. Kong Hans Kælder, Copenhagen, Denmark – 89/37
15. PM & Vänner, Växjö, Sweden – 89/37
17. Ruths Gourmet Restaurant, Skagen, Denmark – 86/37
18. Søllerød Kro, Holte, Denmark – 90/36
19. AOC, Copenhagen, Denmark – 89/36
19. Kadeau Copenhagen, Copenhagen, Denmark – 89/36
19. Mielcke & Hurtigkarl, Frederiksberg, Denmark – 89/36
22. Kadeau Bornholm, Åkirkeby, Denmark – 88/36
23. Amass, Copenhagen, Denmark – 87/36
24. Marchal, Copenhagen, Denmark – 86/36
25. Relæ, Copenhagen, Denmark – 86/36
26. Falsled Kro, Millinge, Denmark – 85/36
27. Ylajali, Oslo, Norway – 83/36
28. Hotell Borgholm, Borgholm, Sweden – 82/36
29. Olo, Helsinki, Finland – 81/36
29. Restaurang Vollmers, Malmö, Sweden – 81/36

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for
+
Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for

Den er både innsmigrende og karaktersterk som skapt for vinkos rundt bålet eller under varmelampen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her