Maten er i nordisk toppklasse

Maten er i nordisk toppklasse

Dommen er klar: Norske Maaemo har et like godt kjøkken som Noma, Geranium, Fäviken Magasinet og Esperanto, ifølge Nordic White Guide.
Redaksjonen
16 Desember 2014 - 01:03

Samtlige fem restauranter får 39 av 40 mulige poeng for maten i nylanserte Nordic White Guide som omfatter 250 restauranter i regionen. Maten veier absolutt tyngst i den totale poengsummen som er maksimalt 100 poeng.

Mat viktigst, men ikke alt

Det er altså svært tett i den nordiske toppen hvilket illustreres av at totalsummen for Maaemo er 93 poeng mot Nomas 96. Marginene er ytterst små i den gastronomiske eliten og forskjellene avgjøres av mikroskopiske detaljer. Systemet for å vurdere restauranter til denne guiden kjennetegnes av en helt annen nøyaktighet enn det som praktiseres for eksempelvis dagspressens restaurantanmeldelser.

Mens restauranttesterne er anonyme, er systematikken bak helt åpen og beskrevet både i den trykte utgaven av guiden og den digitale utgaven som finnes her: www.whiteguide-nordic.com.

Nummer to blant de norske restaurantene er Ylajali med 36 matpoeng og 83 poeng totalt. Det plasserer Ylajali på en 27. plass i nordisk sammenheng. Hvilket i sin tur illustrerer at det ikke holder med bare mat i toppklassen for å nå toppen.

Service heller enn interiør

For selv om mat teller 40 prosent, er service nest viktigst med 25 prosent, og drikketilbudet med 20 prosent. Ikke bare vin, men både øl, alkoholfritt, kaffe og te er av betydning. Resten er det de miljømessige faktorene som interiør, atmosfære og beliggenhet som avgjør.

På den norske 3. og 4. plassen ligger Fauna og Lille B med 34 poeng for maten, begge Oslo. Men på de neste fire plassene finner vi restauranter utenfor hovedstaden, nemlig Måltid i Kristiansand, Credo i Trondheim, Lysverket i Bergen og Bekkjarvik i Austevoll.

Nordic White Guide dekker nemlig ikke bare de største byene, men også småsteder, hvilket skiller guiden fra Michelins røde. Nå har riktignok denne annonsert en bredere geografisk satsing fra 2015, men enn så lenge er det kun Oslo som er dekket.

Totalt 44 restauranter i Norge er med i guiden, fra Kristiansand i sør til Longyearbyen i nord. Blant de 15 beste norske ligger åtte andre steder enn i hovedstaden.

Tidligere i år ble White Guide Denmark gitt ut for første gang, med 250 restauranter. 71 av disse er med i den nordiske guiden sammen med 38 finske restauranter, 9 fra Island og 1 fra Færøyene. Resten er de beste 86 svenske restaurantene fra White Guide Sweden. Guiden som i år har 10 års jubileum og som i løpet av denne tiden har etablert er den ultimate oversikten over svensk restaurantverdenen. Det er også ambisjonene for Nordic White Guide.

Les mer om ambisjonene for Nordic White Guide

Norges topp 15

Totalpoeng/matpoeng
1. Maaemo, Oslo – 93/39
2. Ylajali, Oslo - 83/36
3. Fauna, Oslo - 84/34
4. Lille B, Oslo - 82/34
5. Måltid, Kristiansand - 84/33
6. Credo, Trondheim - 82/33
7. Lysverket, Bergen - 81/32
8. Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll - 79/32
8. Feinshmecker, Oslo - 79/32
10. Statholdergaarden, Oslo - 75/32
11. Bare, Bergen - 79/31
12. Huset, Longyearbyen - 78/28
13. Baltazar, Oslo - 76/31
14. Colonialen, Bergen - 76/30
15. De 4 Roser, Harstad - 75/31

Nordens topp 30

Totalpoeng/matpoeng
1. Noma, Copenhagen, Denmark – 96/39
2. Geranium, Copenhagen, Denmark – 94/39
2. Fäviken Magasinet, Järpen, Sweden – 94/39
2. Esperanto, Stockholm, Sweden – 94/39
5. Maaemo, Oslo, Norway – 93/39
6. Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm, Sweden – 94/38
6. Oaxen Krog, Stockholm, Sweden – 94/38
8. Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, Skåne Tranås, Sweden – 92/38
8. Restaurant Frantzén, Stockholm, Sweden – 92/38
10. Studio, Copenhagen, Denmark – 91/38
10. Gothia Towers Upper House, Gothenburg, Sweden – 91/38
10. Gastrologik, Stockholm, Sweden – 91/38
13. Operakällaren, Stockholm, Sweden – 93/37
14. Frederikshøj, Århus, Denmark – 91/37
15. Kong Hans Kælder, Copenhagen, Denmark – 89/37
15. PM & Vänner, Växjö, Sweden – 89/37
17. Ruths Gourmet Restaurant, Skagen, Denmark – 86/37
18. Søllerød Kro, Holte, Denmark – 90/36
19. AOC, Copenhagen, Denmark – 89/36
19. Kadeau Copenhagen, Copenhagen, Denmark – 89/36
19. Mielcke & Hurtigkarl, Frederiksberg, Denmark – 89/36
22. Kadeau Bornholm, Åkirkeby, Denmark – 88/36
23. Amass, Copenhagen, Denmark – 87/36
24. Marchal, Copenhagen, Denmark – 86/36
25. Relæ, Copenhagen, Denmark – 86/36
26. Falsled Kro, Millinge, Denmark – 85/36
27. Ylajali, Oslo, Norway – 83/36
28. Hotell Borgholm, Borgholm, Sweden – 82/36
29. Olo, Helsinki, Finland – 81/36
29. Restaurang Vollmers, Malmö, Sweden – 81/36
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her