Matkulturpris til Pascale Baudonnel

Årets vinner blir kalt "smakskrigeren" og takket være en uredd fransk kvinne kan norske ystetradisjoner leve videre, skriver juryen.
Redaksjonen
04 Juni 2007 - 18:10

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig, og gikk i år til Pascale Baudonnel som kom til Norge fra Frankrike i 1977. Hun slo seg ned i den lille bygda Undredal i Aurlandsfjorden i Sogn. Der fant hun seg ektemann og ble både geitebonde og osteprodusent.

Bygda har lang tradisjon i å lage både hvitost og brimost. Undredal fikk veiforbindelse med omverdenen i 1988 og da kom kravet fra Næringsmiddeltilsynet at melk til ysting måtte pasteuriseres.

Ga seg aldri
Pascale visste at dette gir dårligere ost og ville ikke gi seg uten kamp.
Hun reiste til Frankrike og tok utdannelse som ysteteknolog. Fellesskap gjør sterk og Pascale fikk tre av de fire geitebøndene i bygda til å danne Undredal Stølsysteri. Det tok hele 12 år før Underdals-bøndene fikk autorisasjon til å yste av upasteurisert melk.

Arbeidet har gitt uttelling og flere produsenter har nå autorisasjon til å lage ost av råmelk.

Misjonsarbeid
Pascale tok initiativ til å stifte foreningen Norsk Gardsost i 1997. Foreningen har i dag 370 medlemmer i 19 fylker med 146 produsenter. Det er viktig for foreningen å drive misjonsarbeid og selge startkulturer for ulike oster og å kartlegge gamle ostetradisjoner, som er i ferd med å gå tapt. Det er ikke mange igjen i budeiegenerasjonen. Derfor jobber Pascale og de andre medlemmene intens for å registrere gamle framstillingsmetoder.

Redder tradisjoner
Pascale har gjort mer enn noen annen for å redde det som finnes av levende tradisjoner og hjelpe folk til å ta opp gamle tradisjoner. Hun har også vært en viktig pådriver i arbeidet for å få aksept hos myndighetene for at småskala produksjon av melkeprodukter og ost ikke skal legges under samme regelverk som industriproduksjon.

Beskyttet av Slow Food
I fjor sommer ble brunosten fra Undredal, Brimosten erklært for det aller første norske Slow Food Presidium. Det er en beskyttelsesordning, som gis produkter som er spesielt utsatt for å forsvinne, og som lages etter langt strengere regler enn kravene i EU. Pascale lager både usaltet og saltet ost.

Kvalitetsbegrepet følger Pascale også på andre områder enn osteproduksjon. Da hun skulle gifte seg satte hun i gang med rekonstruksjonsarbeidet i tråd med folkedrakttradisjonene.  Hun rekonstruerte Kvinnebunaden i Sogn etter Bunad- og folkedraktsrådets retningslinjer. Det var spesielt at en ung fransk dame tok fatt i den norske draktskikken og ville forbedre Sognebunaden.

Også kjøttsamvirkets prising av geitekjøtt har gjord Pascale frustrert. Hun aksepterte ikke deres kilo pris for geitekjøtt og leverer heller kjøttet i Evanger Eldhusrøykeri som lager en røykt geitepølse.

Mesteparten av omsetningen av ost og geitepølse går gjennom bygdas eneste butikk og dermed har de også reddet nærbutikken fra nedleggelse og geitebøndene tjener mer penger.

Pascal er en bestemt, målrettet og helt enestående dame. Hun er en pioner og et levende bevis på at har man stå på vilje nok, så kan det meste oppnås, skriver juryen.

I årets jury satt:
Formann Ingrid Espelid Hovig, formann i Faglig Matråd, Liv Gregersen Kongsten, fagredaktør i Allers, Kari Fjeld og høyskole lektor Bjørg Harmann.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her