Godbiter i pollisten
Med disse vinene får du nok et annet syn på Rioja

Med disse vinene får du nok et annet syn på Rioja

Olivier Rivière gjør sine helt egne greier i Rioja og det settes pris på. Best av alt – til neste år kommer enda flere viner herfra.
Aase E. Jacobsen
11 Desember 2016 - 12:10

Siden jeg smakte Olivier Rivières viner første gang for sju år siden, har den pågående vinrevolusjonen i Spania skutt fart, også i ytterst tradisjonsbundne Rioja hvor Olivier har vært relativt alene om å gå opp den biodynamiske stien. Fortsatt er det ikke så mye av «det nye Rioja» som er kommet hit til lands. Selv om Vinmonopolet hadde endrueviner fra Rioja som tema i november, er det mer spennende viner å finne enn det.

Riojas ukjente nabo

Enn så lenge kan vi derfor glede oss over to lekre vinene fra Olivier Rivière, en saftig og ganske så utypisk vin fra Rioja og en mer kompleks sak fra det ukjente DO-et Arlanza. Samtidig som vi venter på de to riojavinene, den hvite Jequitiba og den røde Gabaxo som kommer neste år.

Olivier Riviere i vinmarken.

Olivier Rivière Viñas del Cadastro 2009 fyller ventetiden godt, og spesielt nå i julesesongen, for denne fyldige og fløyelsmyke vinen med den plommeaktige kjøttfulle frukten er som skapt til gode viltretter, til ostetallerkenen eller til pinnekjøttet.

Biodynami gir en annen stil

Denne supre vinen av tempranillo og en dæsj garnacha kommer altså fra Arlanza som ligger rett nord for Ribera del Duero og dermed sørvest for Rioja. I landsbyen Cavarrubias, i den høyereliggende delen av DO-et, ved 1000 m.o.h., har han flere parseller plantet mellom 1930 og 1950.

Ikke langt unna ligger et annet ukjent område med lange tradisjoner

Både vinmarkene og arbeidet i kjelleren følger biodynamiske prinsipper og det gir vinene en annen karakter enn det mange vanligvis forbinder med vin fra denne delen av Spania. Mange tenker først og fremst på lang fatlagring når spansk vin nevnes. Olivier bruker riktignok fat og det i nærmere to år, men kun fransk eik, og bare 20 prosent nye for Viñas del Cadastro.

For Rayos Uvas 2015 derimot er det en helt annen oppskrift som følges. For det første brukes det samme framstillingsmetoder som for beaujolais, såkalt karbonisk maserasjon, at druene ikke knuses før gjæring. Som for øvrig er spontan. Etter at gjæringen er unnagjort, får vinen modne i ni måneder i sement, stål og store fat.

Her kan du smake disse vinene og mange andre spennende spanske viner

Det gir en veldig «avkledd» eller terroir-nær vinstil. Og terroiret for denne vinen er et helt annet enn for Arlanza-vinen.

Pinot noir-assosiasjoner

Vi snakker om Rioja Baja, som vanligvis kjennetegnes av et varmere klima og noe flatere landskap enn Rioja Alta og Alavesa, men det finnes unntak.

Et av unntakene var å få tak i på polet for en tid tilbake

Olivier jobber her for Bodegas Lacus som deler samme filosofi og Olivier får druematerialet til Rayos Uvas fra eierfamiliens gamle vinmarker med inntil 75 år gamle vinstokker. Jordsmonnet her er preget av nærheten til Ebro, med sand, grus og avleiringsjord.

Det gir en lettere og potensielt mer elegant stil, hvilket understrekes av vinmakingen. Det du får i glasset er en riojavin med klare assosiasjoner til pinot noir. Prøv den gjerne til juleribba eller nyttårskalkunen. Eller bare nyt den i langdrag mens du venter på jul.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne
Ukens drink

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne

Ukens drink kombinerer vodka med anisbrennevinet Pernod. Med ananas og urter blir det mye smak i hver slurk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne
Ukens drink

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne

Ukens drink kombinerer vodka med anisbrennevinet Pernod. Med ananas og urter blir det mye smak i hver slurk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her