Med disse vinene får du nok et annet syn på Rioja

Med disse vinene får du nok et annet syn på Rioja

Olivier Rivière gjør sine helt egne greier i Rioja og det settes pris på. Best av alt – til neste år kommer enda flere viner herfra.

Siden jeg smakte Olivier Rivières viner første gang for sju år siden, har den pågående vinrevolusjonen i Spania skutt fart, også i ytterst tradisjonsbundne Rioja hvor Olivier har vært relativt alene om å gå opp den biodynamiske stien. Fortsatt er det ikke så mye av «det nye Rioja» som er kommet hit til lands. Selv om Vinmonopolet hadde endrueviner fra Rioja som tema i november, er det mer spennende viner å finne enn det.

Riojas ukjente nabo

Enn så lenge kan vi derfor glede oss over to lekre vinene fra Olivier Rivière, en saftig og ganske så utypisk vin fra Rioja og en mer kompleks sak fra det ukjente DO-et Arlanza. Samtidig som vi venter på de to riojavinene, den hvite Jequitiba og den røde Gabaxo som kommer neste år.

Olivier Riviere i vinmarken.

Olivier Rivière Viñas del Cadastro 2009 fyller ventetiden godt, og spesielt nå i julesesongen, for denne fyldige og fløyelsmyke vinen med den plommeaktige kjøttfulle frukten er som skapt til gode viltretter, til ostetallerkenen eller til pinnekjøttet.

Biodynami gir en annen stil

Denne supre vinen av tempranillo og en dæsj garnacha kommer altså fra Arlanza som ligger rett nord for Ribera del Duero og dermed sørvest for Rioja. I landsbyen Cavarrubias, i den høyereliggende delen av DO-et, ved 1000 m.o.h., har han flere parseller plantet mellom 1930 og 1950.

Ikke langt unna ligger et annet ukjent område med lange tradisjoner

Både vinmarkene og arbeidet i kjelleren følger biodynamiske prinsipper og det gir vinene en annen karakter enn det mange vanligvis forbinder med vin fra denne delen av Spania. Mange tenker først og fremst på lang fatlagring når spansk vin nevnes. Olivier bruker riktignok fat og det i nærmere to år, men kun fransk eik, og bare 20 prosent nye for Viñas del Cadastro.

For Rayos Uvas 2015 derimot er det en helt annen oppskrift som følges. For det første brukes det samme framstillingsmetoder som for beaujolais, såkalt karbonisk maserasjon, at druene ikke knuses før gjæring. Som for øvrig er spontan. Etter at gjæringen er unnagjort, får vinen modne i ni måneder i sement, stål og store fat.

Her kan du smake disse vinene og mange andre spennende spanske viner

Det gir en veldig «avkledd» eller terroir-nær vinstil. Og terroiret for denne vinen er et helt annet enn for Arlanza-vinen.

Pinot noir-assosiasjoner

Vi snakker om Rioja Baja, som vanligvis kjennetegnes av et varmere klima og noe flatere landskap enn Rioja Alta og Alavesa, men det finnes unntak.

Et av unntakene var å få tak i på polet for en tid tilbake

Olivier jobber her for Bodegas Lacus som deler samme filosofi og Olivier får druematerialet til Rayos Uvas fra eierfamiliens gamle vinmarker med inntil 75 år gamle vinstokker. Jordsmonnet her er preget av nærheten til Ebro, med sand, grus og avleiringsjord.

Det gir en lettere og potensielt mer elegant stil, hvilket understrekes av vinmakingen. Det du får i glasset er en riojavin med klare assosiasjoner til pinot noir. Prøv den gjerne til juleribba eller nyttårskalkunen. Eller bare nyt den i langdrag mens du venter på jul.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Olivier Rivière Viñas del Cadastro 2009

Produsent:
Oliver Riviere Vino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
309,00 kr
Varenummer:
9590801
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Rayos Uva 2019

Produsent:
Olivier Rivière
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
5164401
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen