Godbiter i pollisten
Mens vi venter på topprieslingene fra superårgangen 2020, får du full uttelling med denne

Mens vi venter på topprieslingene fra superårgangen 2020, får du full uttelling med denne

Carl Loewen lager magi med druer fra gamle vinstokker, og denne er et kupp.
11 August 2021 - 12:45

Tysk grand cru - GG (grosses gewächs) fra medlemmer i VDP og tilsvarende fra Mosel-baserte Bernkastler Ring – kommer på polet fra september 2021 og utover. Det er selvsagt altfor tidlig for vin fra de beste jordsmonnene og i et år med så gode forhold som 2020. Men da har du en god grunn til å legge de dypt i kjelleren.

Mens disse vinene starter på 5-600 kroner, er det mulig å komme unna med en brøkdel av denne prisen om du gå for vin som ikke har et grand cru-navn på etiketten.

4828701-x.jpg [51.04 KB]Carl Loewen Riesling Alte Reben 2020 melder seg umiddelbart som en kandidat i denne klassen. Imponerende kvalitet for pengene, så kommer da også druene fra parseller som Carl Loewen har i de til dels stupbratte vinmarkene. Nærmere bestemt Klostergarten i Leiwen, Würzgarten i Detzem og Herrenberg i Longuich. Alle med det for Mosel typiske skiferjordsmonnet.

Alderen på plantene er av stor betydning for kvaliteten, det er da også Carl Loewens varemerke. Vi snakker om parseller som ble plantet rett etter krigen for de eldste. De kommer spesielt godt til sin rett i en årgang som 2020 som var det tredje år på rad med lite nedbør og høye sommertemperaturer. Det gjorde at alle druene måtte plukkes i løpet av én intens uke i slutten av september for å sikre syrene mens de var på topp.

Både sukker- og syrenivåene i 2020 er hos Loewen av en slik karakter som kan forventes av en vin som er beregnet på et langt liv i kjelleren.

Christopher Loewen som lager vinene sammen med pappa Karl Josef, forteller at de er veldig fornøyde med at de fikk druene i kjelleren før regnet i oktober. Det bidro til å vanne ut druene. Derfor har deres 202-viner samme syre og sukker som 2019 og 2018. Av samme grunn beskriver Christopher dem som klassiske.

Carl_Loewen_2018-01_20180928-DSCF9249-Bearbeitet.jpg [303.75 KB]
Christopher og faren Karl Josef Loewen foran den tradisjonelle pressen de bruker i vinkjelleren. 

Hos Loewen gjæres vinene med druenes egne gjærsopper som bidrar til å øke terroiravtrykket.  

Alte Reben har litt restsødme som balanserer den høye syren. Er du klar for litt mer sødme, Herrenberg Kabinett.jpg [26.32 KB]er Carl Loewen Herrenberg Riesling Kabinett 2020 en perle av en vin med stor og innbydende fruktighet og perfekt restsødme for å gjøre vinen til en drøm overfor sushi, men den har en mye større aksjonsradius enn det. Bare gjør deg klar for mer sødme i vinen.

Her kan du lese om hvor godt kabinett riesling passer til også andre retter

Nå er ikke dette en hvilken som helst kabinett. Denne kommer fra en vinmark kalt Herrenberg med inntil 100 år gamle vinstokker, som er ekstremt gammelt for Mosel å være all den tid mange parseller ble omplantet på 1970-tallet med mer produktive kloner. Christopher Loewen kan takke Carl Schmitt Wagner for å stå imot dette presset. Det var denne produsenten Loewen-familien overtok vinmarken fra, inkludert det som er verdens eldste rieslingvinmark som fortsatt dyrkes. Maximin Herrenberg ble plantet i 1896, og ligger rett nedenfor Herrenberg, og forholdsvis nært Mosel-elven, ved ca 100 høydemeter.             

Les mer om denne historien her  

Fotograf DURST-2597 (2).jpg [563.41 KB]
Vinmarken Herrenberg og juvelen Maximin Herrenberg i front. Med Mosel-elven nedenfor.

Herrenberg ligger 50 meter høyere opp i skåningen. Her er helningen brattere og jorden skrinnere. Druene gir en veldig mineralsk, slankere, men også konsentrert karakter. Ved å lage den som «fruktig» altså med mer av fruktsødmen intakt og mindre alkohol, får vinen mer kropp og munnfølelse enn om den vær gjæret helt ut. Gjæringen stoppes naturlig ved å kjøle den ned til 2 grader.

Christopher peker på at spontangjæring gjør at det er lettere å stoppe gjæringen, siden de naturlige gjærsoppene er mindre «effektive» enn industrigjær. Av samme grunn trenger de mindre svovel for å beskytte vinen mot å starte en ny gjæring. Noe som alltid er en fare for en vin med restsødme.

Fotograf DURST-2625.jpg [351.07 KB]
Vinene spontangjæres i brukte fat.

Restsødmen sikrer også vinen et svært langt liv. Når jeg skriver 8-10 år, er det å safe; du kan garantert doble dette tallet. Det som er kult å vite er at vinen «spiser» av restsødmen mens den modner, så om et par tiår vil den oppleves tørrere og syren kommer mer i forgrunnen.

Imens du nyter disse kan du altså glede deg til september da 2020-årgangen av Loewens toppvin, Carl Loewen Maximin Herrenberg 1896 Alte Reben Erste Lage kommer i salg. Det blir julaften og 17. mai på en gang. At denne vinen som på begynnelsen av forrige århundre (og før det smalt i St. Petersburg), var en av tsarhoffets favoritter, forteller en historie om at erste lage-nivå for denne vinmarken er altfor lavt. Dagens utgave - utfra 2015 til 2019-årgangene å dømme - smaker som grosse lage og vel så det.

Fotograf DURST-2576 -.jpg [675.52 KB]
De eldgamle rieslingplantene er naturlig nok upodet.

Se alle vinene fra Carl Loewen her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Revolusjon i barhyllene: Målet er langt færre glassflasker

Verdens bartendere vil ha ekte og langveisfarende vare. Men Moder jord tynges av vekten av de 40 milliarder glassflaskene som fraktes mellom kontinentene. Det er hva ecoSPIRITS gjør noe med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt
Matkurs og vinkurs
Brennevinskurs 12. desember i Oslo

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt

Akevittens høysesong er i anmarsj, og Sesto Sensos engasjerende Felice Capasso hjelper deg med å velge de rette flaskene til årets julemat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her