Møteplass for verdens matindustri

Anuga 2007 i Køln er en stor møteplass for verdens matvareindustri. Den arrangeres fra 13. til 17. oktober og sveitsiske selskaper og oster er godt representert.
Redaksjonen
03 September 2007 - 11:30

Anuga er verdens største og viktigste handelsplattform for verdens matindustri. Flere enn 6 000 tilbydere fra rundt 100 land er på plass for å vise frem variasjonen innen industrien.
 
Sveitsiske selskaper vil spille en viktig rolle på messen i år. Sveits har nemlig så mange som 75 selskaper representert. I tillegg til disse selskapet vil det være to sveitsiske paviljonger under messen.
 
Bærebjelke
Med en omsetning på 15.084 milliarder sveitserfranc (tall fra 2005, drikke ikke medregnet) er sveitsisk matindustri en bærebjelke i landets økonomi. I tillegg til å sysselsette 33 235 mennesker er selskapene viktige kjøpere av svetsiske landbruksprodukter.
 
Stor eksport
Flere av disse selskapene genererer en stor del av inntektene sine gjennom eksport.
 
Nesten halvparten av all melk, 43,8 prosent, som produseres i Sveits går med til osteproduksjon. Omtrent en tredel av all osten som produseres blir eksportert.
 
Ostespesialiteter
Tjueni osteprodusenter går sammen om å presentere ostene sine under messen. I tillegg vil de presentere andre meieriprodukter. Flere av de sveitsiske ostespesialitetene har vunnet priser i internasjonale konkurranser. Med 500 millioner kunder er Europa det største eksportmarkedet for sveitsisk ost.
Mye Emmentaler
Av de 56 068 tonnene ost som ble eksportert fra Sveits i fjor var det spesielt stor etterspørsel etter Emmentaler AOC (22 000 tonn gikk til eksport), Le Gruyère AOC (11 000 tonn) og Appenzeller (5 300 tonn).
 
Ost er voldsomt populært i Sveits og hver person spiste i gjennomsnitt 20,01 kilo i fjor.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her