Kaffe
Nå tegnes Indias kaffekart

Nå tegnes Indias kaffekart

India har etablert et klassifiseringssystem som ligner på vinverdenens. Men det har vist seg å ta tid for kaffekjøpere å videreformidle det helt til fram til kaffeposen. Med noen få kjente unntak.
16 April 2018 - 16:40

Det å dele inn et kaffeland i regioner basert på jordsmonn, mikroklima, botanisk variasjon og ikke minst metoder har bare vært i bruk i noen få tiår. India kom sent i gang, men selv om erfaringsunderlaget var tynt, ble det for knapt 10 år siden etablert 13 geografiske regioner med hvert sitt uttalte særpreg og ikke minst tre spesialfelt basert på metode.

Ambisjonene er der

Alle 16 beskrives med både egne smaksprofiler og moderne grafiske profiler. Smaksprofilene er basert på ulike kriterier som botaniske varianter som dyrkes, intercropping (se ramme nedenfor), jordsmonn, mikroklima, nedbør og sist, men ikke minst høyde over havet som igjen har vesentlig betydning for smaksprofilen.

Intercropping med kaffe og pepper. Bilde: 

Det ser fint ut på papiret, men har ikke helt festet seg hos kjøperne. Og dette er egentlig ikke noe nytt. Det tok eksempelvis nesten et århundre før Guatemala Antigua ble anerkjent som en fremragende kaffe. Så går det gjerne nye 10 år før en troverdig sertifiseringsordning er etablert.

I India tar de nå sikte på å få til begge deler samtidig, både en «appellation controllée»-ordning, en merkeordning for eksport og sist, men ikke minst en forbrukeraksept for ordningen. Selv om det ikke er gjort på et øyeblikk, forteller det aller mest noe om ambisjonsnivået hos Coffee Board of India som står bak initiativet. Så langt er de godt i gang med monsooned malabar som er den mest kjente av de tre prosessorienterte kategoriene og til en viss grad området Katarnakata i den sørvestlige delen av landet, rett nord for Kerala, en annen region av betydning. 

Indisk kaffe i Norge

I virkeligheten har mange kaffekjøpere ikke fått ordningen helt med seg, men hopper over den

Dette er intercropping

Det er egentlig vanskelig å finne et godt norsk ord for intercropping, men i prinsippet betyr det at avlinger av ulike typer dyrkes samtidig i en form for symbiose. Det vanligste og mest kjente er å dyrke bananer sammen med kaffe. Det er en vellykket kombinasjon ganske enkelt fordi bananpalmene gir skygge til kaffetrærne slik at kaffebærene kan modnes sakte og derved akkumulere mer smak. India er nok det landet som har drevet intercropping lengst. Pepper, vanilje, nøtter og sitrusfrukter er noen eksempler. Noen påstår at dette er med på å gi kaffebønnene samme smak som naboavlingen. Det lyder eksotisk, men er ikke nok ikke tilfelle. Intercropping forekommer også i noen andre land. Da er det noen ganger snakk om ikke-legale nytelsesmidler.  I Jemen har eksempelvis vannkrevende khat på det nærmeste fortrengt kaffe og en del andre nyttevekster.

og går direkte på lokaldistrikt, kooperativ eller individuell farm. I Norge er dette svært synlig.

Av Norges totale forbruk av kaffe på 45.000 millioner tonn, kommer 11 prosent fra India som dermed befinner seg på en beskjeden tiendeplass på statistikken. Men da er det greit å huske på at dette er i volum og ikke i verdi. Mens det i tidligere tider gikk en del India-kaffe inn i merkevareblandinger, er den andelen nå mer beskjeden. Nå er det bedre betalte spesialiteter som monsooned malabar og sist, men ikke minst er det etablert mange langvarige faste forbindelser mellom småbrennerier og enkeltfarmer og kooperativer i India.  Det er knapt en kaffegrossist, dagligvarebutikk eller en kaffebar som ikke tilbyr minst en godt beskrevet kaffe fra India. Det er bare å prøve seg fra og finne sin favoritt.

Indias svar på Cup of Excellence

Cup of Excellence er forlengst etablert som verdens ledende kvalitetsindikator og internasjonal målestokk for kaffeberømmelse. Også India ville være med i denne anerkjente ordningen, men her var det to regimer på kollisjonskurs. Cup of Excellence tar nemlig for seg kun én kaffevariant og én innhøstning i hver konkurranse, mens India ønsker å ha større bredde.

Derfor etablerte India sin egen Flavour of India Quality coffee competition etter en lignende metode, men med fem til seks ulike kategorier basert på botaniske varianter og ikke minst prosess.

Noen mørke skyer, bokstavelig talt

  Bilde: 

Selv om India er liten i norsk sammenheng, er landet en betydelig aktør på verdensmarkedet for kaffe og ligger på delt sjetteplass med Honduras. Med ambisjoner om vekst.

Men i 2016 gikk kaffeproduksjonen i India tilbake for første gang på mange år.  Også India merker klimaendringene, og vær og vind er det som kjent lite å gjøre med. Det de kan gjøre noe med er å finne fram til nye områder hvor klimaendringene ser ut til å ha en motsatt effekt. Prøvedyrking er i gang flere steder, deriblant i Darjeeling, mest kjent for sin fremragende te. Skråninger hvor det er vanskelig å dyrke te er egentlig godt egnet til kaffe, både hva angår nedbør, jordsmonn og mikroklima. Den eneste risikoen er nattefrosten.

En mørkere sky er nok at svært mange kaffetrær verken bærer like godt eller gir kvalitetene som blir best betalt. De er rett og slett for gamle, og et generasjonsskifte i form av nyplanting har lenge vært hardt tiltrengt. Det er i gang, men siden det er snakk om noen millioner kaffetrær som skal byttes ut eller podes om, går det for sent.

 

 

Smakebiter fra Indias kaffepalett

Områdene:

Wayanad (Kerala)

600-800 m.o.h. 1100-1200 mm nedbør. Botanisk variant: Robusta og noe Arabica. Areal: 6700 ha. Volum: 54000 mill. tonn Intercropping med pepper, ingefær, banan og grønnsaker. Smaksprofil (arabica): Kraftig aroma, middels kropp, fin syrlighet. Premium India kvalitet. Også kjent for sin rene, lett sødmefylte robusta.

Taverancore (Kerala)

Høyvokst kraftfull robusta.  Kan overraske med spenstig blåbærsmak.

Bababudan (Karnakata)

1000-1500 m.o.h. 1000-1200 mm nedbør. Botanisk variant: Høyvokst arabica som på 1600-tallet ble smuglet inn fra Jemen. Areal: 15.000 ha. Volum: 10.500 mill. tonn arabica med ulike undergrupper. Intercropping med pepper, mango, jackfrukt og grønnsaker. Smaksprofil: Rund kraftig kropp, rik aroma og lett syrlig med sjokoladetoner.

Chikmagalur  (Karnataka)

Regionen huser både robusta og arabica, men er mest kjent for sin florale milde arabica.

Coorg (Karnakata)

Mest potent robusta med sjokoladeinnslag, men også svært aromatisk arabica med lett syrlig fin ettersmak.

Manjarabab (Karnakata)

Dette området er nok det som har vunnet flest priser i Flavour of India-konkurransen, men da i robustaklassene. Har også vunnet flere ærespriser fra Illy for sin rene, aromatiske robusta.

Biligiris (Karnakata)

Denne kraftfulle, sødmefruktige arabica-en har vunnet flere Flavour of India-priser.

Nilgris (Tamil Nadu)

Arabica ofte med en fin kombinasjon av sødme og syrlighet. Området er mest kjent for te.

Pulneys (Tamil Nadu)

Litt anonym, men kjent for å være en mild sitruspreget arabica.

Sheveroys (Tamil Nadu)

Sen modning gir komplekse noter med stort mangfold av krydder og syrlighet.

Anamalais (Tamil Nadu)

Floral og lett sitruspreget vasket arabica med middels kropp.

Araku Valley (Andhra Pradesh)

Hovedsakelig arabica både vasket og bærtørket. Intens lett krydret aroma, men noe syrlighet.

Bramhamaputra (Assam)

Høyvokst lett syrlig fruktig vasket arabica med enkel karakter. Vant en overraskende pris for beste vasket arabica for noen år siden. Området lengst nordøst i India er mest kjent for te.

 

Spesialitetene:

Monsooned malabar

Dette var i sin tid Norges første og mest solgte spesialitet. Monsoonkaffe henger egentlig sammen med en spesiell prosess. Til det trenges det først og fremst rå kaffebønner uten fruktkjøtt. Deretter monsoonregn som absorberes i de samme bønnene slik at fuktigheten øker drastisk. Nå bønnene så tørker ned til normal fuktighet, forandrer de farge fra grønn til gul og pH-verdien nærmer seg nøytral. Det betyr at den iboende syrligheten nærmest blir borte og sødmen i paletten økes tilsvarende. Selve prosessen startet opprinnelig i skipenes lasterom på vei fra India til Europa. Så ble prosessen gjort på stedet på Malabar-kysten, men siden nedbør og vind kan være litt uforutsigbare, varierte kvaliteten i takt med værforholdene. Dette betydde igjen at en dyktig kaffeinnkjøper burde stole mer på egen tunge enn fagre salgsløfter. Spesielt på siden og midt på tungen der syrlighet og sødme er mest framtredende. Men også i Malabar har den teknologiske utviklingen gått sin gang, og sprinkleranlegg og effektive tørkeprosesser har gjort sitt inntog.

Mysore Nugets Extra Bold

Store kraftige bønner fra vasket/fermentert Arabica dyrket i Indias sydligste provinser. Indias mest aromatiske kaffe, kraftig body, kompleks og med fin syrlighet og hint av krydder.

Robusta Kaapi Royal

Denne sjeldenheten er en vasket Robusta kjent for sitt høye koffeininnhold og sin kraftfulle kropp. Brukes ofte i espressoblandinger

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo
+

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo

Mens det tidligere var et skille mellom de moderne baroloprodusentene og de tradisjonelle, er dette skillet på vei til å viskes ut. Nå samler regionens aktører seg om andre oppgaver i kjølvannet av klimaendringene og den økte etterspørselen etter barolo.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte
+

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte

Piemonte handler om tradisjoner som holdes i hevd av en lang rekke familier. Men også disse trykker den nye trenden med enkeltvinmarksviner, MGA, til brystet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig gryte med ishavsrøye og skalldyr
Dagens rett

By på en nydelig gryte med ishavsrøye og skalldyr

Som en lekker helgemiddag kan vi trygt anbefale ishavsrøye. Og vi stopper ikke der med tanke på havets delikatesser. Andre skalldyr har nemlig sterke biroller i dagens middagsrevy.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skaper du vaskeekte tiki-stemning hjemme
Ukens drink

Slik skaper du vaskeekte tiki-stemning hjemme

I dag er det en vri på en høyt elsket klassiker som står på kartet. Mai Tai-ens evigvarende popularitet er lett å forstå med sin rike og forfriskende smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo
+

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo

Mens det tidligere var et skille mellom de moderne baroloprodusentene og de tradisjonelle, er dette skillet på vei til å viskes ut. Nå samler regionens aktører seg om andre oppgaver i kjølvannet av klimaendringene og den økte etterspørselen etter barolo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte
+

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte

Piemonte handler om tradisjoner som holdes i hevd av en lang rekke familier. Men også disse trykker den nye trenden med enkeltvinmarksviner, MGA, til brystet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt

Vinleksikonet alle vininteresserte må har, er i ny versjon med 1 million oppføringer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag noe søtt og godt med de norske eplene
Guide
Eplekaker og desserter

Lag noe søtt og godt med de norske eplene

De norske eplene er ikke bare gode å sette tenna i. De er ypperlige i desserter og kaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mens vi venter på viltsesongen, kan du enkelt lage reinsdyrkaker i viltsaus
Dagens rett

Mens vi venter på viltsesongen, kan du enkelt lage reinsdyrkaker i viltsaus

Viltkjøttet som er brukt i denne oppskriften finnes i alle dagligvarebutikker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig gryte med ishavsrøye og skalldyr
Dagens rett

By på en nydelig gryte med ishavsrøye og skalldyr

Som en lekker helgemiddag kan vi trygt anbefale ishavsrøye. Og vi stopper ikke der med tanke på havets delikatesser. Andre skalldyr har nemlig sterke biroller i dagens middagsrevy.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her