Chardonnay
Nå vil heller ikke amerikanerne ha smørsmakende chardonnayer

Nå vil heller ikke amerikanerne ha smørsmakende chardonnayer

Det er amerikanske vinkelnere som rapporterer om dette historiske skiftet i smak.
Aase E. Jacobsen
15 Mars 2016 - 12:19

Men chardonnay er fortsatt amerikansk favoritt blant hvite druer, ifølge Nielsens Wine & Spirits Restaurant Poll. Det er chardonnayspesialist Cakebread som får favorittstempelet, med Jordan på andreplass.

Begge disse produsentenes chardonnaystil kjennetegnes av friskhet og integrert eik. Det samme gjelder toppskårerne for «by the glass», nemlig chardonnay fra Heitz Wine Cellars og Sandhi.

Det er Wine & Spirits magazine som står bak denne årlige undersøkelsen utført blant vininnkjøperne på 250 amerikanske restauranter. Den gir et signal om hva som er hottest akkurat nå blant sommelierer, men reflekterer ikke nødvendigvis salgsvolum. Undersøkelsen spør både om vin i flaske og vin solgt i glass.

Chardonnayprodusenter som er kjent for å være raus med eik og moden smøraktig frukt, har falt til dels kraftig på listen. Også en topprodusent som Kistler, for øvrig sterkt etterspurt også i Norge, som til tross for at de har endret stilen i en friskere retning, falt fra åttende til 25. plass.

Her kan du se smaksnotatene for Kistlers viner

Aller mest populær i vin-i-glass-kategorien er imidlertid Meiomi Pinot Noir. Nummer to ble Copain, en pinot noir-favoritt også i Norge.

Disse Copain-vinene kan du kjøpe på polet

Og Sandhi, som er helt ny på det norske markedet, ble nummer fire.

Her kan du lese om Sandhis imponerende viner

Amerikanske sommelierer er ikke bare opptatt av vin fra USA. La Rioja Alta inntok fjerdeplassen og R. López de Heredia havnet som nummer 11. Og Banfi Pinot Grigio ble nummer seks.

Betaler mye, også for retsina

Aller mest overraskende er det at greske Kourtaki Attica Retsina havnet på sjuendeplass vin-i-glass-gruppen. Det betyr at amerikanske restaurantgjester gjerne betaler 10 dollar for et glass retsina!

Generelt er folk villige til å betale mye mer enn tidligere for ett glass vin. Fire av de ti beste vinene på listen koster mer enn 20 dollar glasset, og gjennomsnittet er nesten 15 dollar.

Fransk er ut

Franske produsenter gjør det ikke særlig bra i undersøkelsen. Best er Lucien Crochet Sancerre på sjuende plass og Billecart-Salmon på 18. Og bare én chablis, Patrick Piuze, er på listen, men på en svak 48. plass.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her