Når du skal unne deg noe virkelig lekkert uten å måtte svi av altfor mye

Når du skal unne deg noe virkelig lekkert uten å måtte svi av altfor mye

Champagne har en egen budsjettpost for mange, men champagnene fra denne produsenten gir deg mye for pengene. Vi snakker om druer fra noen av de mest ettertraktede vinmarkene i Champagne

  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Brut er en flott blanc de blancs champagne i sitt prissjikt og en veldig god representant for denne type champagne laget av bare chardonnay, som forresten alltid koster litt mer enn champagne laget av både grønne og blå druer, som er det vanligste.

I dette tilfellet betyr det betyr gode epletoner og stor eleganse. Den er knusktørr, men med nok stoff til å følge gode retter av så vel sjømat som lyst kjøtt.

Kvaliteten kommer av druematerialet som kommer fra grand cru-vinmarker i Côte des Blancs, den delen av Champagne som er mest berømt for sine chardonnay-er, og Pertois Moriset bruker druer fra fire ulike landsbyer – derav navnet – til denne vinen: Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant og Chouilly.

Den er laget av 70 prosent basevin fra 2016-årgangen og resten er en blanding av flere årganger, såkalt reservevin. Det bidrar til å øke kompleksiteten, det gjør også de tre årene på bunnfallet i flasken etter andregangsgjæringen hvor selve boblene skapes.

Basevinen er framstilt i en blanding av ståltanker, små og større fat og har ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. Den er tilsatt bare 2 gram dosage (søt vin) ved omkorkingen for å runde av smaken, men den oppleves altså likevel så tørr som en vin kan bli.

Cecile og Vincent har staket ut ny kurs siden 2009 som innebærer fravær av kjemi i vinmarkene, men også å gjenoppta medlemskapet i Club des Tresors de Champagne - derfor lanserte de sin første Special Club i 2015.

Pertois-Moriset har i tillegg to virkelige lekkerbiskener på polet, og du må opp et par hundre kroner for å komme opp i et helt annet kvalitetssjikt.

  Foto: Roger Kolbu
  Foto: Roger Kolbu

Vi snakker om Pertois-Moriset Special Club Le Mesnil-Sur-Oger 2014 og Pertois-Moriset Oger Grand Cru 2014.

Forskjellen på de to toppchampagnene er ikke bare navnet Special Club som signaliserer at produsenten er medlem av en forening for små champagneprodusenter, kalt Club Trésors de Champagne.

Her kan du lese mer om denne foreningen av småprodusenter

Den første har nemlig har fire år på bunnfallet i flasken mot tre år for den andre, og er laget av de aller beste druene fra Pertois Morisets fire parseller i Mesnil-sur-Oger. Kremen med andre ord, og slik smaker den også. Den som bare heter Oger har også betydelig karakter, den får sine druer fra grand cru-vinmarker i nabolandsbyen Oger, hvor Pertois Moriset har til sammen 0,6 hektar. Men Mesnil er et navn som har en spesiell klang i champagneelskernes ører, takket være blant annet verdens mest ettertraktede champagne Clos du Mesnil fra Krug.

Chardonnaydruer klare for vinkjelleren som siden 2009 har fått helt nytt utstyr.

Mesnil-champagnens basevin er dessuten delvis framstilt i eik og malolaktisk gjæring er unngått for å beholde mest mulig friskhet. Dette er en champagne som er ment for lagring, og tåler minst 10 år, men Oger-utgaven har også et veldig godt potensial.

Det er i selveste Mesnil-sur-Oger at familiebedriften oppstod i 1951 og siden den gang har operert som en Récoltant-Manipulant (RM). Det betyr at de både dyrker druene og lager vin av kun enge druer, i motsetning til de fleste champagnehusene som kjøper druer basert på kontrakter.

I dag er det tredje generasjon, Cécile og mannen Vincent som driver den med sine 20,7 hektar, hvorav to tredeler er i Côte des Blancs og resten i Coteaux Sézannais hvor de også dyrker pinot noir. 

Pertois-Moriset har Champagnes første elektriske traktor.

Her kan du lese om en annen produsent som jobber på samme måte med chardonnay-champagne

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Her finner du alle andre vinartikler som er forbeholdt klubbmedlemmer

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Tips om viner som finnes i mikromengder og som samtidig er veldig interessante kjøp forbeholdes medlemmer i Apéritifs Mat- og vinklubb. Siden diss tipsene er veldig populære, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Ofte må du vente til neste år for å få en mulighet til å kjøpe vinene på nytt. Alt som er godt her i livet, kommer i små mengder, Men den som venter på noe godt.... 

Pertois-Moriset Special Club Le Mesnil-Sur-Oger 2014

Produsent:
Pertois-Moriset
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne
Pris:
599,90 kr
Varenummer:
11843201
95 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Pertois-Moriset Oger Grand Cru 2014

Produsent:
Pertois-Moriset
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne
Pris:
569,90 kr
Varenummer:
11843101
93 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Brut

Produsent:
Pertois-Moriset
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
11843001
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Pertois-Moriset L'Assemblage Brut

Produsent:
Pertois-Moriset
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne
Pris:
329,90 kr
Varenummer:
11160901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen