Nebbiolo er Viogniers kusine

DNA-analyser viser at Nebbiolo er i familie med den aromatiske hvitvinsdruen Viognier. I tillegg har man funnet direkte relasjoner mellom Nebbiolo og den italienske rødvinsdruen Freisa, som igjen er kusine av Viognier. Forvirret?

Forskerne avslørte funnene i forbindelse med en konferanse i Valtellina i Nord-Italia sist helg. Konferansen er den første på internasjonalt plan som er myntet på druen Nebbiolo, og samlet hele 2 500 forskere, ønologer, produsenter og journalister.
- Vi har bevist at Nebbiolo er i samme familie som Freisa, uttalte Dr. Anna Schneider i forskergruppen som oppdaget slektskapet.
- 1 500 druer fra hele verden er blitt testet for genetiske relasjoner, og hele 30 av 32 testindikatorer slo ut positivt mellom Freisa og Viognier. Videre forsøk er nødvendige for å med største mulige sikkerhet bekrefte funnene, avsluttet hun.

Det var en viss forundring over at en slik konvensjon ikke ble holdt i Piemonte, der Nebbiolo dyrkes i stor grad. Ernesto Abbona, direktør for Marchesi di Barolo, står imidlertid 100 prosent bak konferansen:
- Det er en storartet idé. Produsentene i Valtellina og områdets konsortium fortjener all ære for organiseringen, og ikke minst for å komme på ideen før vi  i Piemonte gjorde det, uttalte Abbona med stor tyngde.

Det ble smakt 250 nebbiolobaserte viner fra 77 produsenter verden over. Foruten kjente navn som Ceretto, Marchesi di Barolo og Fontanafredda, ble viner fra Valtellina og Val d'Aosta, California, Washington, Australia, South America og Mexico smakt i løpet av konferansen.

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen