Nese for kaffe

Det franske forlaget Edition Jean Lenoir som i 1981 lanserte luktesettet Le Nez du Vin, har siden utvidet til beslektede områder som kaffe, krydder og sigar. Kaffenesen finnes i to utgaver, en med 6 og en med 36 aromaer, alle på de samme små flaskene som
Redaksjonen
23 August 1998 - 20:10

Lenoir ble kontaktet av den colombianske kaffeindustrien som ønsket en like stor bevisshet rundt kaffe som det etter hvert er blitt rundt vin. Det ble gjennomført vitenskapelige så vel som sensoriske analyser for å komme frem til de 36 vanligste aromaene i verdens toppcru''er for kaffe. Et arbeid som tok to år. Det store settet finnes i to ugaver, en hvor flaskene ligger i en treboks i luksusutførelse, og en i en mer ordinær støpning. Et hefte med detaljert beskrivelse av hver aroma og dens tilhørighet medfølger begge utgavene. At mørk sjokolade, malt og ristede mandler er typiske kaffe-aromaer, er ingen overraskelse, men at agurk, grønne erter og aprikos hører hjemme i kaffeterminologien, viser hvor spennende duftstudier egentlig er. Hele idéen bak duftsettene er å bevissgjøre vin- eller kaffeelskeren om hvilke aromaer som kan ventes, slik at han eller hun med større grad av nytelse og utbytte kan teste det aktuelle produktet senere. Som for alt annet er trening nødvendig. Begynn derfor gjerne med seks-aroma-settet og bli fortrolig med arbeidsformen før du beveger deg over i det store duftleksikonet. Nesen er minst like viktig, endog kanskje viktigere enn tungen både når det gjelder å smake/identifisere og å nyte enten det er flytende eller fast føde. Lenoir har på trappene et stort sett også for sigar. I dag finnes kun seks aroma-settet. Nese for krydder finnes i en stor utgave (54 aromaer) og en mindre med 12. Le Nez du Vin selges i seks ulike varianter: 12 aromaer for rødvin, for hvitvin eller for spesifikke vindistrikt. Dessuten i henholdsvis 6, 25 og 54 dufter. Le Nez du Vin er representert i Skandinavia av Palmberg Provins: tel. 00-46-31-55-50-20. Vis til omtale i Apéritif. Aase E. Jacobsen 23.09.98

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her