Norges beste eplemost kåret

Discovery er eplesorten som gjør seg best, både i rene eplemoster og i blandinger.
Redaksjonen
28 September 2010 - 21:08

Dette røde runde eplet som er blitt mer og mer vanlig innen norsk epledyrking gir en most med mer eller mindre intens rosafarge. I tillegg til god sødme og syre. Epleblomstens Discovery-most måtte imidlertid dele topplasseringen med Rindes Åkerø-most, i kategorien rene eplemoster i konkurransen Årets Beste Eplemost. Kåringen fant sted under den femte Norsk Eplefest på Gvarv den 25. september. Både disse to mostene og den som kom på tredjeplass, Eplemost frå Sogn av typen Discovery, er laget av økologisk dyrkete epler.

Rene og gode smaker
Noe som gledet juryleder Ane Hansdatter Kismul, politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet, stort. Med seg i juryen hadde hun Aase E. Jacobsen, ansv. redaktør i Apéritif, og Elisabeth Rett fra SeljordVin.

- Vinnerne kjennetegnes av svært rene og gode smaker, tilnærmet perfekt balanse mellom syre og sødme og veldig god fylde, sier Jacobsen som anbefaler den rosa Discovery-mosten som et veldig godt alkoholfritt alternativ til aperitiff eller rosévin. Den fungerer også veldig godt i drinker på grunn av den delikate rosafargen. Åkerø-mosten har en fylde som gjør at den uten problem erstatter rødvin i et måltid.

Rent bord
I kategorien blandingsmost tok Karine Nybøle og Anders Høibøs Eventyrmoster de to første plassene med henholdsvis Katja og Discovery og Carroll og Discovery. Tredjeplassen gikk til Sagamost av Katinka, Sunrise og Delcorf fra Sagaplant.

Blandingsmostene oppnådde generelt litt lavere skår enn de rene mostene, men også denne klassen karakteriseres av gjennomgående høy kvalitet.

Premien er i tillegg til heder og ære tilbud om å levere til Arne Brimis Vianvang for vinnerne.

Telemark gjorde nesten rent bord på hjemmebane i denne konkurransen som samlet i alt 26 moster fordelt på 13 produsenter fra Telemark, Buskerud og Sogn. Ingen moster fra Hardanger deltok i årets kåring som er den andre i sitt slag. Alle mostene ble smakt blindt og i sine respektive kategorier. Alle mostene som deltok er pasteuriserte, men ufiltrerte, og kunne komme fra så vel fjorårets som årets avling.

Les mer her: www.eplefest.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett
Dagens rett

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett

Sild smaker perfekt i det lyse halvåret som september også regnes til. Prøv bare denne lekre italienske varianten med brødsalat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne
Dagens rett

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne

For årets lammekjøtt begynner å dukke opp i kjøttdiskene og gresk stemning rundt bordet er det vi trenger nå som høsten banker på døra.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære
Ukens drink

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære

Det er en smak som passer perfekt nå som høsten ugjenkallelig er på vei.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett
Dagens rett

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett

Sild smaker perfekt i det lyse halvåret som september også regnes til. Prøv bare denne lekre italienske varianten med brødsalat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne
Dagens rett

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne

For årets lammekjøtt begynner å dukke opp i kjøttdiskene og gresk stemning rundt bordet er det vi trenger nå som høsten banker på døra.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike kyllinglår har du ikke smakt maken til
Dagens rett

Slike kyllinglår har du ikke smakt maken til

Saftig kylling på en smaksrik salat er som skapt for å skape god stemning rundt bordet. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære
Ukens drink

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære

Det er en smak som passer perfekt nå som høsten ugjenkallelig er på vei.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her