Norges beste kokkekunstner

Bjørn Cameron Alexander gikk fredag helt til topps under NM i kokkekunst under Den Norske Matfestivalen i Ålesund. Han mottok også Kongepokal for sine prestasjoner.
Redaksjonen
28 August 2004 - 01:29

Årets NM i kokkekunst var tildelt Kongepokal, ettersom det i år er 15. året at dette prestisjefulle NM arrangeres. Det er fire år siden sist mesterskapet var satt opp med Kongepokal.

Norgesmesteren er oppvokst i Drøbak, men jobber til daglig som kjøkkensjef ved Flavours i Oslo. Hans meny falt best i smak under NM som gikk over to dager. Alexanders medhjelper under konkurransen var Jan Egil Holter.

Gunnar Hvarnes fra Larvik ble nummer to. Han er soussjef ved Restaurant Annen Etage i Oslo. Hans medhjelper under NM-finalen var Marita Andersern.

Tittelforsvarer Geir Skeie, fra Fitjar i Hordaland, klarte bare nesten å gjenta bragden fra i fjor. Han endte til slutt på bronseplass. Skeie arbeider som kokk ved Mathuset Solvold i Sandefjord. Han hadde med seg Synnøve Bjørhovde som medhjelper.

Kyndige dommere
Dommerne bedømte den treretters finalemenyene på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.

Dommerpanelet består av profilerte nordiske kokker:
· Harald Osa, Holmenkollen Restaurant, Oslo og Oro Bar & Restaurant, Oslo
· Lasse Lundqvist, Finland
· Gissur Gudmundsson Island, president i den nordiske kokkelauget NCA
· Johan Slettvåg Hoel, Rauma videregående skole
· Odd Ivar Solvold - tredobbelt norgesmester i kokkekunst, Mathuset Solvold, Sandefjord

Finalistene under årets NM ble tatt ut blant 42 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierpodiet var det:

- Børge Brekke, kokk ved "Neptun Restauranter," Bergen. Oppvokst i Os.
- Jørn Andrè Dahl, kjøkkensjef ved "De Fem Stuer," HPH Rica, Oslo. Bosatt på Leirsund (Akershus). Oppvokst i Oslo.
- Kari Innerå, kokk ved "En smak av Oliven," Harstad. Oppvokst på Ibestad (Troms).
- Siv Hilde Lillehaug, kokk ved "Nordland Fiskerifagskole," Gravdal (Lofoten). Oppvokst i Vågan og bosatt i Henningsvær (Lofoten).
- Kenneth Løken, soussjef ved Klækken Hotell, Hønefoss. Oppvokst i Herøy (Møre & Romsdal).
- Øystein Vallestad Næss, soussjef ved Quality Hotell Edvard Grieg, Bergen. Oppvokst i Bergen.
- Morten Overgård Svendsen, kjøkkensjef ved "Bryggen Gastronomi," Trondheim. Oppvokst i  Steinkjer.
- Thomas S. Tangen, kokk ved "Restaurant Victor," Oslo. Oppvokst i Lørenskog (Akershus).
- Kim Valstad, Hotel Bristol, Oslo. Oppvokst i Tønsberg. Bosatt i Stavanger.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her