Norges beste veikro er i Østfold

Marché Rygge Vest kåret til Norges beste veikro. Etter at DHL-guiden har testet nærmere 80 veikroer over hele landet.
Redaksjonen
25 Juni 2009 - 12:46

Formålet for den omfattende testen er å arbeide for at det tilbys sunnere mat langs norske landeveier.
 
- Vi er stolte av å presentere en guide som kan lede både yrkessjåfører og andre reisende til et sunnere kosthold. Vi legger stor vekt på å premiere de som er best i klassen, og Marché Rygge Vest er av DHL-guiden 2009 kåret til Norges beste veikro. Her er det enkelt å spise sunn mat som smaker fortreffelig. Akkurat slik en veikro skal være, sier kommunikasjonsdirektør i DHL Express, Gurli Ulverud.

Usunn mat er trafikkfarlig
DHL-guiden er et samarbeid mellom DHL Express og Innovasjon Norge. Ernæringsstudenter fra Universitetet i Oslo har sammen med sjåfører i DHL Express gjennomført testene. Fokuset deres har vært smak, kvalitet og sunnhet. Herunder hvordan maten tilbredes og balansen mellom de ulike næringsstoffene.

Testerne har også lagt vekt på hva slags olje som brukes ved tilberedelsen og om det er olje eller fløte som er basisen i sausene. Veikroene har også fått ekstrapoeng hvis det er mulig å bytte ut usunn pommes frites med sunnere poteter eller salater, hvilke menyalternativer de har til barn- samt vurdering av veikroenes lokaler, parkeringsmuligheter og fasilitetene generelt.

- Våre sjåfører lever nærmest på landeveien og forskning viser at usunn mat kan gjøre sjåfører uopplagte, og dermed utgjør de en direkte trafikkrisiko. Dette gir oss en ekstra motivasjon til å bidra til flere sunne veikroer, sier Ulverud.

Fortsatt mye fett
Totalt er nærmere 80 veikroer over hele Norge testet. Fokuset har vært på de store hovedfartsårene, E6 fra Strømstad til Trondheim, kyststrekningen Oslo-Kristiansand-Stavanger, RV 7 og E16 fra Oslo til Bergen, samt utvalgte kroer i Nord-Norge.

- Standarden på norske veikroer er variabel, og dessverre er det fortsatt mange steder som bare serverer dressingrike hamburgere, fete pølser og mengder pommes frites. Vi håper likevel at DHL-guiden kan være til inspirasjon for dem som ikke nådde helt opp i år, slik at de satser mer på grønt og sunne alternativer. Vi kommer tilbake og tester neste år, avslutter Ulverud.

Rangering
DHL-guiden benytter sammen rangering som den velrenommerte Michelin-guiden. Det vil si at veikroene som blir omtalt får én, to eller tre stjerner.
 
Den perfekte veikro. Her er menyen bred, samtidig som sunnhet og gode råvarer står i fokus. Hyggelig personale og god hygiene.

Også her får du et meget sunt og bra måltid. Likevel er ikke kvaliteten like bra som i kategorien over.

Disse stedene er så absolutt verdt å stoppe på, og du får de fleste krav til et måltid oppfylt. Men her er det flere faktorer som trekker ned, og stedet når derfor ikke helt opp.
DHL-guiden skal profilere sunnhet langs norske veier. Kroene som ikke får stjerne tilfredsstiller dessverre ikke våre strenge krav til matkvalitet og sunnhet.
Landets beste veikroer
Norges beste Veikro, og vinner på strekningen Oslo-Svinesund:
• Marché Rygge Vest
 
Vinner strekningen Oslo-Hardanger-Bergen:
• Sofias Café, Geilo
 
Vinner strekningen Oslo-Bergen via E16:
• Ringerike Gjestegård, Hønefoss
 
Vinner strekningen Oslo-Ørje:
• Nye Spydeberg Pizza, Li Qua, Spydeberg
 
Vinner strekningen Oslo-Trondheim:
• By the way, Kløfta
 
Vinner strekningen Oslo-Kristiansand-Stavanger:
• Marché Bistro, Lier
 
Vinner Troms fylke:
• Vollan Gjestestue, Nordkjosbotn
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her