Norges beste veikro er i Østfold

Marché Rygge Vest kåret til Norges beste veikro. Etter at DHL-guiden har testet nærmere 80 veikroer over hele landet.
Redaksjonen
25 Juni 2009 - 11:46

Formålet for den omfattende testen er å arbeide for at det tilbys sunnere mat langs norske landeveier.
 
- Vi er stolte av å presentere en guide som kan lede både yrkessjåfører og andre reisende til et sunnere kosthold. Vi legger stor vekt på å premiere de som er best i klassen, og Marché Rygge Vest er av DHL-guiden 2009 kåret til Norges beste veikro. Her er det enkelt å spise sunn mat som smaker fortreffelig. Akkurat slik en veikro skal være, sier kommunikasjonsdirektør i DHL Express, Gurli Ulverud.

Usunn mat er trafikkfarlig
DHL-guiden er et samarbeid mellom DHL Express og Innovasjon Norge. Ernæringsstudenter fra Universitetet i Oslo har sammen med sjåfører i DHL Express gjennomført testene. Fokuset deres har vært smak, kvalitet og sunnhet. Herunder hvordan maten tilbredes og balansen mellom de ulike næringsstoffene.

Testerne har også lagt vekt på hva slags olje som brukes ved tilberedelsen og om det er olje eller fløte som er basisen i sausene. Veikroene har også fått ekstrapoeng hvis det er mulig å bytte ut usunn pommes frites med sunnere poteter eller salater, hvilke menyalternativer de har til barn- samt vurdering av veikroenes lokaler, parkeringsmuligheter og fasilitetene generelt.

- Våre sjåfører lever nærmest på landeveien og forskning viser at usunn mat kan gjøre sjåfører uopplagte, og dermed utgjør de en direkte trafikkrisiko. Dette gir oss en ekstra motivasjon til å bidra til flere sunne veikroer, sier Ulverud.

Fortsatt mye fett
Totalt er nærmere 80 veikroer over hele Norge testet. Fokuset har vært på de store hovedfartsårene, E6 fra Strømstad til Trondheim, kyststrekningen Oslo-Kristiansand-Stavanger, RV 7 og E16 fra Oslo til Bergen, samt utvalgte kroer i Nord-Norge.

- Standarden på norske veikroer er variabel, og dessverre er det fortsatt mange steder som bare serverer dressingrike hamburgere, fete pølser og mengder pommes frites. Vi håper likevel at DHL-guiden kan være til inspirasjon for dem som ikke nådde helt opp i år, slik at de satser mer på grønt og sunne alternativer. Vi kommer tilbake og tester neste år, avslutter Ulverud.

Rangering
DHL-guiden benytter sammen rangering som den velrenommerte Michelin-guiden. Det vil si at veikroene som blir omtalt får én, to eller tre stjerner.
 
Den perfekte veikro. Her er menyen bred, samtidig som sunnhet og gode råvarer står i fokus. Hyggelig personale og god hygiene.

Også her får du et meget sunt og bra måltid. Likevel er ikke kvaliteten like bra som i kategorien over.

Disse stedene er så absolutt verdt å stoppe på, og du får de fleste krav til et måltid oppfylt. Men her er det flere faktorer som trekker ned, og stedet når derfor ikke helt opp.
DHL-guiden skal profilere sunnhet langs norske veier. Kroene som ikke får stjerne tilfredsstiller dessverre ikke våre strenge krav til matkvalitet og sunnhet.
Landets beste veikroer
Norges beste Veikro, og vinner på strekningen Oslo-Svinesund:
• Marché Rygge Vest
 
Vinner strekningen Oslo-Hardanger-Bergen:
• Sofias Café, Geilo
 
Vinner strekningen Oslo-Bergen via E16:
• Ringerike Gjestegård, Hønefoss
 
Vinner strekningen Oslo-Ørje:
• Nye Spydeberg Pizza, Li Qua, Spydeberg
 
Vinner strekningen Oslo-Trondheim:
• By the way, Kløfta
 
Vinner strekningen Oslo-Kristiansand-Stavanger:
• Marché Bistro, Lier
 
Vinner Troms fylke:
• Vollan Gjestestue, Nordkjosbotn
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her