Norges beste veikro er i Østfold

Marché Rygge Vest kåret til Norges beste veikro. Etter at DHL-guiden har testet nærmere 80 veikroer over hele landet.

Formålet for den omfattende testen er å arbeide for at det tilbys sunnere mat langs norske landeveier.
 
- Vi er stolte av å presentere en guide som kan lede både yrkessjåfører og andre reisende til et sunnere kosthold. Vi legger stor vekt på å premiere de som er best i klassen, og Marché Rygge Vest er av DHL-guiden 2009 kåret til Norges beste veikro. Her er det enkelt å spise sunn mat som smaker fortreffelig. Akkurat slik en veikro skal være, sier kommunikasjonsdirektør i DHL Express, Gurli Ulverud.

Usunn mat er trafikkfarlig
DHL-guiden er et samarbeid mellom DHL Express og Innovasjon Norge. Ernæringsstudenter fra Universitetet i Oslo har sammen med sjåfører i DHL Express gjennomført testene. Fokuset deres har vært smak, kvalitet og sunnhet. Herunder hvordan maten tilbredes og balansen mellom de ulike næringsstoffene.

Testerne har også lagt vekt på hva slags olje som brukes ved tilberedelsen og om det er olje eller fløte som er basisen i sausene. Veikroene har også fått ekstrapoeng hvis det er mulig å bytte ut usunn pommes frites med sunnere poteter eller salater, hvilke menyalternativer de har til barn- samt vurdering av veikroenes lokaler, parkeringsmuligheter og fasilitetene generelt.

- Våre sjåfører lever nærmest på landeveien og forskning viser at usunn mat kan gjøre sjåfører uopplagte, og dermed utgjør de en direkte trafikkrisiko. Dette gir oss en ekstra motivasjon til å bidra til flere sunne veikroer, sier Ulverud.

Fortsatt mye fett
Totalt er nærmere 80 veikroer over hele Norge testet. Fokuset har vært på de store hovedfartsårene, E6 fra Strømstad til Trondheim, kyststrekningen Oslo-Kristiansand-Stavanger, RV 7 og E16 fra Oslo til Bergen, samt utvalgte kroer i Nord-Norge.

- Standarden på norske veikroer er variabel, og dessverre er det fortsatt mange steder som bare serverer dressingrike hamburgere, fete pølser og mengder pommes frites. Vi håper likevel at DHL-guiden kan være til inspirasjon for dem som ikke nådde helt opp i år, slik at de satser mer på grønt og sunne alternativer. Vi kommer tilbake og tester neste år, avslutter Ulverud.

Rangering
DHL-guiden benytter sammen rangering som den velrenommerte Michelin-guiden. Det vil si at veikroene som blir omtalt får én, to eller tre stjerner.
 
Den perfekte veikro. Her er menyen bred, samtidig som sunnhet og gode råvarer står i fokus. Hyggelig personale og god hygiene.

Også her får du et meget sunt og bra måltid. Likevel er ikke kvaliteten like bra som i kategorien over.

Disse stedene er så absolutt verdt å stoppe på, og du får de fleste krav til et måltid oppfylt. Men her er det flere faktorer som trekker ned, og stedet når derfor ikke helt opp.
DHL-guiden skal profilere sunnhet langs norske veier. Kroene som ikke får stjerne tilfredsstiller dessverre ikke våre strenge krav til matkvalitet og sunnhet.
Landets beste veikroer
Norges beste Veikro, og vinner på strekningen Oslo-Svinesund:
• Marché Rygge Vest
 
Vinner strekningen Oslo-Hardanger-Bergen:
• Sofias Café, Geilo
 
Vinner strekningen Oslo-Bergen via E16:
• Ringerike Gjestegård, Hønefoss
 
Vinner strekningen Oslo-Ørje:
• Nye Spydeberg Pizza, Li Qua, Spydeberg
 
Vinner strekningen Oslo-Trondheim:
• By the way, Kløfta
 
Vinner strekningen Oslo-Kristiansand-Stavanger:
• Marché Bistro, Lier
 
Vinner Troms fylke:
• Vollan Gjestestue, Nordkjosbotn

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen