Norsk mat blir norskere

Flere restauranter satser på det særegent norske. Undersøkelser som er gjort av KSL Matmerk viser at mange er nysgjerrige på norsk lokalmat. Restauranter hiver seg på bølgen.
Redaksjonen
06 September 2007 - 13:30

KSL Matmerk administrerer blant annet den offentlige merkeordningen for norske matspesialiteter. Det finns over 100 slike produkter. Både frukt, fisk, kjøtt og ost har fått Spesialitet-godkjenning. Til nå har man vanligvis måttet oppsøke store supermarkeder, spesialbutikker eller produsentene selv for å få tak i matspesialitetene. Men utvalget av mat med særpreg har ikke alltid vært like bra på restauranter.
 
Men nå kommer også restaurantene også på banen.
 
Norsk på menyen
Under Matstreif serverte Grand Hotell en seks-retters meny som utelukkende var basert på norske matspesialiteter.
 
Menyen inneholdt blant annet retter av sild og reinsdyrfilet, med tilbehør som Fjellmandel fra Oppdal, Kreklingsirup, ertepuré av Ringerikserter og terte med plommer fra Hardanger.
 
Profilering
- Det er artig å være med på en slik profilering av norske matspesialiteter. Foreløpig er det et prøveprosjekt, men det kan ha kommet for å bli, sier soussjef Tom Vidar Guneriussen ved Grand Hotel til Newswire.
 
Også på den vanlige menyen har Grand Café norsk tradisjonsmat som fjellørret og hvalbiff.
 
Spesielle opplevelser
Åtte av hotellkjeden Ricas andre norske hoteller har vært piloter med norske matspesialiteter i samarbeid med KSL Matmerk, for å fremme det særegne norske overfor både nordmenn og utlendinger. Maten gjenspeiler også sesongene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her