Norsk sjømat søker lovbeskyttelse

For første gang søker norske sjømatprodusenter om lovbeskyttelse og eksklusiv rett til geografisk opprinnelsesmerking av produktene. Ordningen skal hindre misbruk av produktnavn og gi forbrukerne rett informasjon.
Redaksjonen
10 Juni 2005 - 01:00

Etter mønster av EU har Norge innført lovbeskyttet opprinnelsesmerking av matprodukter. Ordningen gjelder matprodukter med særpreg, tradisjon og en klar geografisk opprinnelse.

Nå har de første norske sjømatprodusentene søkt om slik beskyttelse. Det er Sjøblink Blokken AS og Sigerfjord Fisk AS som driver oppdrett og bearbeiding av sjørøye helt nord i Nordland. Søknaden gjelder lovbeskyttelse av produktnavnet Ishavsrøye Vesterålen.
- Vi søker lovbeskyttelse for å øke oppmerksomheten rundt produktet. Vi håper også på bedre tilgjengelighet i butikkene og bedre salg, sier Arnold Jensen i Sjøblink Blokken til Newswire.

Han håper potensielle kunder bedre vil gjenkjenne fisken med en slik beskyttelsesmerking og at det dermed blir et konkurransefortrinn.
- I dag selger vi mest til restauranter, men det er viktig å få innpass i butikkhyllene, sier Jensen.

Stor interesse
Den norske beskyttelsesordningen administreres av Matmerk sammen med Mattilsynet.
- Vi registrerer økt interesse for opprinnelsesbeskyttelse. Dette er den eneste ordningen som gir lovbeskyttelse av geografiske produktnavn. Interessen kommer fra både sjø- og landbrukssektoren, sier advokat Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk.

To norske matprodukter, Økologisk Tjukkmjølk fra Røros og Ringerikserter, har så langt fått norsk lovbeskyttelse. Ytterligere 15 søknader, inkludert det første sjømatproduktet, er nå til behandling. I EU har over 600 ulike matprodukter fått opprinnelsesbeskyttelse.

Konkurranseutsatt vare
Norsk sjømatnæring er internasjonal og konkurranseutsatt. Dokumentert og garantert opprinnelse er viktig i konkurranse om forbrukernes gunst.
- Vi ser eksempler på produktetterligning i utlandet. Vi vet at utenlandsk fanget og bearbeidet fisk er solgt som norsk klippfisk. Det skjer også at laks uten norsk opprinnelse blir solgt som norsk laks, sier Wærnes Hegdahl.

Merkeordningen Beskyttede betegnelser gir eksklusiv rett til bruk av geografiske produktnavn, og skal dermed hindre ulovlige etterligninger. Samtidig skal merkeordningen gi forbrukerne garanti om produktets geografiske opprinnelse og særpreg.
-Undersøkelser både i Norge og Europa for øvrig viser at folk er villig til å betale mer for mat med dokumenterbar opprinnelse og særpreg, sier Nina Wærnes Hegdahl.

Øker verdien
For ett år siden fikk skotske produsenter beskyttet produktnavnet Scottish Farmed Salmon. Det gir skotsk laks eksklusivitet og økt verdi i eksportmarkedene, samtidig som beskyttelsen hindrer ulovlig kopiering.
- Norske sjømatprodusenter kan tjene på å søke lovbeskyttelse, og vi vet at flere nå vurderer dette, sier Wærnes Hegdahl.

Flere markedsutredninger har de siste årene vist at produsenter av norske matvarer enten må satse på volumproduksjon til lav pris eller på kvalitetsvarer. For kvalitetsproduktene er dokumenterbare egenskaper som opprinnelse, særpreg og tradisjon viktig.
 
Kilde: Newswire
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her