Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke
Foto: (Jørn Ivar Kvig)

Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke

Fagskolen i Vikens utdanningstilbud Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er skredderskydd behovet til norsk reiseliv, og tar opp nye studenter i høst.
14 Juli 2025 - 07:50

Etterspørselen etter lokale smaker, kortreist mat og bærekraftige opplevelser øker. Reiselivsnæringen trenger derfor fagfolk som kan gjøre tradisjoner til attraktive opplevelsesprodukter.

Gjennom studiet Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt lærer studentene hvordan norsk kulturarv kan utvikles til reiselivstilbud med øl, mjød og sider i sentrum.

Det tidligere studiet «Produksjon av øl, mjød og sider» har fått ny drakt og bredere innhold. Med navnet Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er fokuset fortsatt på selve drikkeproduksjonen, men det legges nå også stor vekt på reiseliv, opplevelsesdesign og kulturformidling.

Studiet inkluderer naturligvis også bedriftsbesøk. Foto: Jørn Ivar Kvig

Dette er studiet for deg som vil skape autentiske, minneverdige opplevelser med lokal forankring. Og som jobber innen reiseliv, lokalmat eller serveringsbransjen, utvikler gårdsturisme eller småskala mat- og drikkeproduksjon, eller er hobbybrygger som ønsker å ta interessen videre. Kanskje er du også en som vil kombinere praktisk kunnskap med kreativ formidling og produktutvikling.

Undervisningen kombinerer teori og praksis, og gjennomføres som et nettbasert studium med samlinger. Studiestedet er Jessheim, men du vil også delta i ekskursjoner og aktiviteter i og rundt Akershus. Studiet består av fire emner – produksjon og kvalitet, markedsføring og produktutvikling, opplevelsesdesign og formidling – i tillegg til en fordypningsoppgave. Underveis besøker du fagmiljøer og aktører i bransjen, og får mulighet til å bygge nettverk og få innsikt i aktuelle arbeidsområder.

Dette sier tidligere studenter om studiet

Dette studiet var check, check, check! Jeg fikk møte kunnskapsrike folk med spennende bakgrunner, opplevde engasjerte forelesere og fikk strålende faglig veiledning, forteller tidligere student Erling Kristensen.

Tidligere student Erling Kristensen deler gjerne sine erfaringer med studiet. Foto: Jørn Ivar Kvig

– Sidersafarien i Hardanger var rett og slett magisk – det gjorde meg til en ekte siderentusiast. Studiet åpnet nye dører og introduserte meg for jobber og nettverk jeg ikke visste eksisterte. Erling har drevet Buggegården i Vestfold siden 2013 og jobber som prosjektleder i HANEN, en organisasjon som jobber for bygdeturisme og gardsmat over hele landet.

- Dette studiet har vært avgjørende for veien jeg har tatt, sier han.

Sheila Halvorsrød, som også har fullført studiet, er tydelig på hvor mye det har betydd for henne:

– For min del var ØMS-studiet helt magisk. Jeg startet uten å kunne noe om produksjon, men i løpet av studiet lærte jeg både teknikkene, historien og hvordan man formidler dette videre.

– Det åpnet så mange dører for meg – jeg ble mjøddommer på nivå 2, øldommer, og etter hvert den første kvinnen i Norge som driver med kommersiell mjødproduksjon. Jeg fikk også stipend fra Bryggeriforeningen, og i dag jobber jeg som brygger i Mjøderiet.

– Den kunnskapen jeg fikk, og de bekjentskapene jeg har fått, er uunnværlige. Jeg ville virkelig ikke vært denne opplevelsen foruten.

Les mer om studiet her 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her