Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke
Foto: (Jørn Ivar Kvig)

Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke

Fagskolen i Vikens utdanningstilbud Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er skredderskydd behovet til norsk reiseliv, og tar opp nye studenter i høst.
11 Juli 2025 - 11:50

Etterspørselen etter lokale smaker, kortreist mat og bærekraftige opplevelser øker. Reiselivsnæringen trenger derfor fagfolk som kan gjøre tradisjoner til attraktive opplevelsesprodukter.

Gjennom studiet Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt lærer studentene hvordan norsk kulturarv kan utvikles til reiselivstilbud med øl, mjød og sider i sentrum.

Det tidligere studiet «Produksjon av øl, mjød og sider» har fått ny drakt og bredere innhold. Med navnet Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er fokuset fortsatt på selve drikkeproduksjonen, men det legges nå også stor vekt på reiseliv, opplevelsesdesign og kulturformidling.

Studiet inkluderer naturligvis også bedriftsbesøk. Foto: Jørn Ivar Kvig

Dette er studiet for deg som vil skape autentiske, minneverdige opplevelser med lokal forankring. Og som jobber innen reiseliv, lokalmat eller serveringsbransjen, utvikler gårdsturisme eller småskala mat- og drikkeproduksjon, eller er hobbybrygger som ønsker å ta interessen videre. Kanskje er du også en som vil kombinere praktisk kunnskap med kreativ formidling og produktutvikling.

Undervisningen kombinerer teori og praksis, og gjennomføres som et nettbasert studium med samlinger. Studiestedet er Jessheim, men du vil også delta i ekskursjoner og aktiviteter i og rundt Akershus. Studiet består av fire emner – produksjon og kvalitet, markedsføring og produktutvikling, opplevelsesdesign og formidling – i tillegg til en fordypningsoppgave. Underveis besøker du fagmiljøer og aktører i bransjen, og får mulighet til å bygge nettverk og få innsikt i aktuelle arbeidsområder.

Dette sier tidligere studenter om studiet

Dette studiet var check, check, check! Jeg fikk møte kunnskapsrike folk med spennende bakgrunner, opplevde engasjerte forelesere og fikk strålende faglig veiledning, forteller tidligere student Erling Kristensen.

Tidligere student Erling Kristensen deler gjerne sine erfaringer med studiet. Foto: Jørn Ivar Kvig

– Sidersafarien i Hardanger var rett og slett magisk – det gjorde meg til en ekte siderentusiast. Studiet åpnet nye dører og introduserte meg for jobber og nettverk jeg ikke visste eksisterte. Erling har drevet Buggegården i Vestfold siden 2013 og jobber som prosjektleder i HANEN, en organisasjon som jobber for bygdeturisme og gardsmat over hele landet.

- Dette studiet har vært avgjørende for veien jeg har tatt, sier han.

Sheila Halvorsrød, som også har fullført studiet, er tydelig på hvor mye det har betydd for henne:

– For min del var ØMS-studiet helt magisk. Jeg startet uten å kunne noe om produksjon, men i løpet av studiet lærte jeg både teknikkene, historien og hvordan man formidler dette videre.

– Det åpnet så mange dører for meg – jeg ble mjøddommer på nivå 2, øldommer, og etter hvert den første kvinnen i Norge som driver med kommersiell mjødproduksjon. Jeg fikk også stipend fra Bryggeriforeningen, og i dag jobber jeg som brygger i Mjøderiet.

– Den kunnskapen jeg fikk, og de bekjentskapene jeg har fått, er uunnværlige. Jeg ville virkelig ikke vært denne opplevelsen foruten.

Les mer om studiet her 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

At noe så enkelt kan smake så godt
Dagens rett

At noe så enkelt kan smake så godt

Prøv denne oppskriften på bakt potet med skagensalat til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her