1995 er årgangen som er gjennomgående av høy kvalitet i Bordeaux. Produsenten er Château du Cartillon 1995, et lite slott i kommunen Lamarque, tilhørende appellasjonen Haut-Médoc, nærmere bestemt rett nord for Margaux og øst for Moulis. Området gir relativt lette og ikke for rustikke viner. Cartillon 1995 er derfor representativ: Stram, fin duft med innslag av animalske toner, tilsvarende i smaken som avslutter behagelig frisk. Om ett til to år vil den ha utviklet enda mer spennende aromaer og er verdt å vente på. Den går imidlertid godt til mat allerede nå, fortrinnsvis gryter basert på svinekjøtt eller lam. Prisen er kroner 110 som er akseptabel også med tanke på innholdet. For det er ikke til å komme fra at mange kun lar sine kunstnerviner samle støv. Årets versjon er dekorert av Kjell Nupen, en av de mest ettertraktede norske kunstnere av i dag. Tittelen på bildet er Overmalt postkort. Har du tenkt å benytte årets kunstnervin som julegave, bør du emballere godt om den skal sendes som postkort. De siste kunstnervinene var plaget av boikotten av fransk vin og etterdønningene etter den, i tillegg til svak kvalitet. Derfor var det ikke så mange som lå i sovepose utenfor Vinmonopolet da salget startet. Nå er interessen for fransk vin på full fart oppover igjen, så det blir nok større rift etter Nupen og Cartillon 1995. Arcus Produkter og Galleri JMS kan se tilbake på 10 års samarbeid hvor den ene skaffer innholdet og den andre ordner med etiketten. Partene ser frem til ti nye år. Det er nok av dyktige, norske kunstnere og vin blir det som kjent heller ikke tomt for med det første. Et økende problem, imidlertid, er de galopperende prisene på Bordeaux-vin. Arcus Produkter ser ikke bort fra at kunstnervinen kan komme fra andre regioner eller land hvis prispresset blir for stort. Årets utgave tangerer prisgrensen for et slikt produkt. 31.10.97
Nupen på flaske
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.
Les hele saken400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Forsiden akkurat nå - 4
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Den beste fredagsbiffen lages av elg
Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.
Les hele saken