Ny norgesmester i grilling

Ny norsk grillmester ble Gilde BBQ Team. Jevnt høyt nivå og spareribs med smak av himmelen, sikret seieren i årets grill-NM.

- Utrolig gøy og helt uventet, sier lagleder Tor Arne Mellbye, opprinnelig fra Hamar. Han er eneste ufaglærte på laget, og bidrar med kreative ideer.
Lagkameratene Rune Maylove Moltzau og Harry Johansen er til daglig butikkslaktere og instruktører ved Gildes kjøttskole.

Helt uventet kan seieren likevel ikke ha vært, for laget ble nummer to i fjor, da grillmesterskapet ble arrangert for første gang, av Opplysningskontoret for kjøtt.

Verdt penger
De nybakte norgesmestrene stakk av med klasseseier i spareribs, men det var totalinnsatsen som ga sammenlagseieren.

- Det var én rett som virkelig pekte seg ut i årets mesterskap, og det var dette lagets spareribs. Den kunne jeg betalt mye penger for, sa en imponert hoveddommer og grillguru, Craig Whitson. Og vinnerlaget deler gjerne noen hemmeligheter med det norske folk:

- Vi la kjøttet i en klassisk amerikansk og søtlig marinade. Deretter steamet vi  det i folie på grillen før steking. Da blir kjøttet mørere. Og så gjelder det å pensle ofte med marinade og passe nøye på temperaturen.
Spareribs kan lett brenne seg, så man må passe på, sier Rune Maylove Moltzau.

Folkefest
Til sammen 15 lag fra ulike deler av landet satte hverandre i stevne ved sommerens mest røykfylte eventyr. Profesjonelle matfolk og glade amatører konkurrerte om klasseseier i spareribs, svinenakke, entrecôte og lammelår. I tillegg måtte lagene tilberede en smakfull treretters grillmeny. Høyeste sammenlagte poengsum ga den gjeve norgesmestertittelen, og rettene ble bedømt av en folkejury og en fagjury. På andre plass sammenlagt kom laget Spar ØFA fra Lillesand, mens Jessheim BBQ Boys tok tredjeplassen.

- Det er utrolig gøy at folkejuryen og fagjuryen var så samstemte i sine bedømmelser. De kom fram til samme vinnere i alle klasser bortsett fra én, der folkejuryens førstevalg var fagjuryens andrevalg, og omvendt. Dessuten var det værgudene på vår side, slik et det ble en skikkelig folkefest, sier Bjørn Tore Teigen fra arrangøren Opplysningskontoret for kjøtt.

Søker amatører
Hoveddommer Whitson er mest av alt fornøyd med at antall lag er mer enn doblet fra i fjor. Han ønsker seg likevel flere amatører som deltakere.

- Det enkleste er det beste, og selv om det er morsomt at mange lager eksotiske retter, er det ikke nødvendigvis det som skal til for å nå opp i konkurransen. En dyktig amatør bør helt klart kunne vinne. De beste grillrettene får man jo ikke på restaurant, men hjemme hos folk, poengterer Whitson. Hans tips til det norske folk, er å begynne i det små.

- Ikke undervurder en god grillpølse. Perfeksjoner teknikken når det gjelder enkle ting som pølser, hamburgere og biff. Deretter kan du begynne å eksperimentere, sier han.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen