Drikke
Nyhetene på polet mars 2012 - Øl og annet brennevin

Nyhetene på polet mars 2012 - Øl og annet brennevin

Aase E. Jacobsen
02 Mars 2012 - 17:00

Lonardo Grecomusc' 2009 (96287)er den eneste i sitt slag, ikke bare i Campania, men i hele verden. Hvitvinsdruen grecomusc' finnes det bare noen få parseller igjen av i det vulkanske jordsmonnet i Campania.

Kun én produsent vier denne druen full oppmerksomhet. Derfor bør enhver vinentusiast sikre seg sitt eksemplar. Aller helst flere, for denne vinen smaker som en som vil utvikle seg videre i kjelleren.

Fruktbomber

Ellers er det Argentina som er tema for marsnyhetene, og blant de mange vinene er det både opp- og nedturer. Aller best valuta for pengene gir Trapiche Malbec 2011 (96001)til tross for at den er en av de dyreste i dette slippet.

En real fruktbombe som samtidig har veldig god karakter og lagrinspotensial. For mange sikkert en ny side av Argentina som her til lands er mest kjent for å bidra med sødmefylt innhold, særlig til boksviner.

Tre kule øl er også å finne blant nyhetene, og de kommer til å gå forsvinne raskt ut av hyllene, kanskje særlig Nøgne Ø God Påske 2012 (56567).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 3. mars 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mars 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

+ (88p)
Nøgne Ø God Påske 2012
Nøgne Ø
Norge
56567 VSD - kr 68,30 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Nøgne Ø - Det kompromissløse Bryggeri
Farge og duft: Varmgyllen. God frisk duft med noe malt- og humlepreg.
Smak: Fruktig anslag, god skum, fin fedme, fin friskhet, lang ettersmak, tørr god finish. (2012)
Bruksområde: Lam, kylling, svin med saus.
Vurdering: Et småkomplekst øl for de neste to årene. (2012)
Laget av: Byggmalt, hvetemalt, humle, belgisk alegjær, vann
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, tappet upastaurisert og ufiltrert.
Bestill her:

+ (87p)
BrewDog Hops Kill Imperial Red Ale
BrewDog
Skottland
96092 Vectura - kr 49,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask
Farge og duft: Dyp gyllenrød. Sødmefylt maltduft med mye parfymert humlepreg.
Smak: Fyldig anslag, god friskhet, god bitterhet, frisk finish, masse parfymert smak i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Grillet laks, lyst kjøtt.
Vurdering: Et morsomt øl. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, Chinook-humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

(86p)
Kissmeyer Pale Ale
Ørbæk Bryggeri
Danmark
96303 Vectura - kr 84,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 5
Cask
Farge og duft: Varm rødbrun. Sødmefylt maltpreg med modne epler, humle.
Smak: Bløtt anslag, fin sødme god syre, fint skum, dempet humlepreg, lett bitt mot slutten, veldig deilig og myk munnfølelse, lang parfymert ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Koseøl.
Vurdering: Et veldig deilig og innsmigrende øl. Best innen et år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, byggmalt, havregryn, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess hvor bl.a. 6 typer malt og 4 typer humle inngår.
Bestill her:

Øvrig sterkvin

÷ (73p)
Ice Tropez
Sarl Tropez 7
Frankrike
94803 Inter Logistikk - kr 47,10 (27,5cl)
Basisutvalg, kategori 6
International Trading Group
Farge og duft: Lys rosa. Veldig sukkertøy/tyggegummiduft.
Smak: Fruktig friskt anslag, mye sødme, men likevel ganske frisk, det kunstige preget er imidlertid ikke godt, påtrengende aromaer i finishen. (UÅ)
Bruksområde: On the rocks.
Vurdering: En altfor kunstig sak. (UÅ)
Laget av: Rosevin, kullsyreholdig vann, naturlig aroma, sukker
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Base av rosevin blir før tapping tilsatt naturlig aroma, sukker og kullsyreholdig vann.
Bestill her:

Akevitt

÷ (81p)
Rosmersholm Skitt Fiske Aquavit
Taster Wine
Danmark
95159 Vectura - kr 292,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Rosmersholm
Farge og duft: Klar. Noe skarp i duften, karve og frukt, neglelakkfjerner
Smak: Bløt anslag, veldig fet med en del krydder, men likevel ganske nøytral i stilen, noe sødme, varm krydret finish. (UÅ)
Bruksområde: Snaps.
Vurdering: En varm og krydret snaps. (UÅ)
Laget av: Potetsprit, karve, krydder
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsmåte med bl.a. blanding av potetsprit og krydderdestillater.
Bestill her:

Cognac

(84p)
Soerlie VSOP Reserve
Soerlie Cognac
Frankrike
96595 VSD - kr 259,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinetum
Farge og duft: Gyllenbrun. Sødmefylt duft med noe fat, litt tropisk frukt.
Smak: Fruktig sødmefylt anslag, god sødme, fin syre, masse frukt, sitter bra. (UÅ)
Bruksområde: Drinker.
Vurdering: En svært fruktig cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjonsteknikk i enkle destillasjonsapparater (alambic), min. 5 års fatlagring.
Bestill her:

Brandy/Druebrennevin

÷ (82p)
Grappa di Nebbiolo da Barolo
Mazzetti d'Altavilla
Italia
96268 Mjødur - kr 331,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Mjødur
Farge og duft: Gul. Tradisjonell, rustikk duft med noe sødme,
Smak: Skarp fra starten, veldig parfymert stil, veldig tradisjonell også, krydret og varm mot slutten, noe sødme i retning sukkertøy demper det rustikke preget. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En ok grappa uten det helt store raffinementet. (UÅ)
Laget av: 100% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillert av gjæret most etter pressing av Nebbiolo-druer fra Barolo. Fatlagret i minimum 15 md.
Bestill her:

Annet brennevin

÷ (83p)
Fireball Cinnamon Whisky
Arcus
Canada
91335 Vectura - kr 229,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arcus
Farge og duft: Gyllenbrun. Mye kanel i duften.
Smak: Fyldig anslag, varm og krydret, frisk utover, sitter godt med masse chili finishen, samt litt vel mye kanel. (UÅ)
Bruksområde: Varme drikker.
Vurdering: Ikke egnet å nytes alene. (UÅ)
Laget av: Kanadisk whisky, kanel, sukker
Alkoholinnhold: 33,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kanadisk whisky reduseres til 33 vol% og blandes med kanel og sukker.
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her