Nyhetene på polet november 2011 - Musserende og hvitvin

Aase E. Jacobsen
02 November 2011 - 14:58

For unødvendig mange av de 73 produktene kommer fra våre naboland. Uten at det bidrar til noe kvalitetsløft. For kvaliteten på en slik lansering ville vært minst like høy om det bare var norske produkter med. Det er ikke minst øl en meget god dokumentasjon på. Også eple- og bærbaserte produkter, både med og uten alkohol. Så her har polfolket gått over bekken etter vann.Vanlige vinnyheter kommer i bakgrunnen med et slikt fokus. Og særlig når kvaliteten på det som lanseres gjennomsnittlig og relativt sett bare kan karakteriseres som grei. Noen lyspunkter finnes dog, og det i det folkelige hjørnet. De beste kjøpene denne gangen er en sjelden petit verdot fra Uruguay, et par fra Côtes du Rhône samt noen røde boksviner.

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed VIEW="embeddedoldimage" SIZE="original" CUSTOM:OLDHEIGHT="166" CUSTOM:OLDWIDTH="125">Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomførtNyhetene som er i salg fra og med 5. november 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre. Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget november 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.KatalogerFra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig, og denne er dessverre heller ikke tilgjengelig på nett. Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:• Total produktkatalog for perioden november/desember 2011 (1,55 MB)• Katalog med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (795 kB)• Liste med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (71 kB)• Liste med nyheter i bestillingsutvalget for perioden november/desember 2011 (134 kB) Tidligere lister finner du her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=141674

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Musserende

(86p)
Champagne Jean-Michel Bouchet Extra Brut Rosé
Jean-Michel Bouchet et Fils
Frankrike - Champagne
94423 Vectura - kr 300,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Klar ung rosa.Modne røde bær, lett lagret preg, fin karakter.
Smak: Fruktig anslag, en del skum i starten, fin syre, god friskhet,ok tørrhet i finish. (UÅ)
Bruksområde: Fingermat.
Vurdering: En behagelig rosa champagne. For de neste to årene. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: 65% Pinot Meunier, 20% Pinot Noir, 15% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert tradisjonelt med bl.a. annengangsgjæring i flasken.
Bestill her:

(85p)
Bonville Grand Cru Rosé Brut
Champagne Franck Bonville
Frankrike - Champagne
94478 VSD - kr 300,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Best Buys International
Farge og duft: Klar ung rosa. Ung fruktig duft med bringebær, jordbær, litt tropisk preg.
Smak: Slitt stort skum i starten, fin syre, bra frukt, ren og god men ikke særlig kompleks, frisk finish. (UÅ)
Bruksområde: Fingermat.
Vurdering: En fruktig og lettforståelig rose for de neste fire årene. Verd prisen? (UÅ)
Laget av: 90% Chardonnay, 10% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. annengangsgjæring i flasken. Før omkorking har vinen ligget 36 md. på bunnfallet.
Bestill her:

÷ (82p)
Domäne Wachau Riesling Sekt Brut Nature 2008
Domäne Wachau
Østerrike - Wachau
94561 VSD - kr 167,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Blend Wines
Farge og duft: Gulgrønn. Ren frisk duft med god sitrusfedme, mineraler, lagret preg.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, ok karakter, litt emmen i frukten, en del fedme, en del skum, men fine bobler, tørr finish. (2008)
Bruksområde: Fingermat.
Vurdering: En litt spesiell sekt-stil. Best nå. Verd prisen. (2008)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsmetode med bl.a. annengangsgjæring i flasken, 26 md. lagring på bunnfallet. Ingen dosage.
Bestill her:

+ (79p)
Yellowglen Pink
Yellowglen Vineyards
Australia - South Eastern Australia
92239 Trebuchet - kr 96,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Treasury Wine Estates Norway
Farge og duft: Klar varm rosa. Modne røde bær, lett og smådelikat.
Smak: Fruktig anslag, en del sødme, modent bærpreg, en del skum, litt enkel i stilen pga all sødmen, litt emmen i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Krydret mat.
Vurdering: En enkel stil. Nå. (UÅ)
Laget av: 78% Chardonnay, 20% Pinot Noir, 2% Shiraz
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Grunnvinen ble annengangsgjæret i et lukket tanksystem (cuve close) over en periode på 9 md. Før salg ble vinen flaskemodnet i 6 md.
Bestill her:

Hvitvin

+ (87p)
Margan Verdelho 2010
Margan Family Winegrowers
Australia - Hunter Valley
94495 Vectura - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Gulgrønn. Fint preg av sitrrusskall, en del mineraler, aprikos.
Smak: Fyldig anslag, god syre, god fedme, flott karakter, sitter godt utover, lang ettersMak. (2010)
Bruksområde: Lyst kjøtt, sjømat med saus.
Vurdering: En flott hvit australier for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Verdelho
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert tradisjonelt av druer høstet fra 40 år gamle vinstokker med svært liten avkastning.
Bestill her:

+ (87p)
Bellivière Prémices Jasnières 2009
Eric Nicolas
Frankrike - Jasnières (Loire)
94522 VSD - kr 167,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinum
Farge og duft: Gul. Sødmefylt duft, fine frukttoner, mye mineraler, nydelig duft.
Smak: Fyldig anslag, flott sødme, fin syre, en del sødme utover, bra fylde, en del fruktskall i finishen. (2009)
Bruksområde: Ost, krydret mat.
Vurdering: En noe sødmefylt vinstil som tåler fintfem-seks år til. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuelt høstede druer, tradisjonell vinifikasjonsprosess.
Bestill her:

(86p)
Testalonga El Bandito 2009
Testalonga Wines
Sør-Afrika - Swartland
94461 VSD - kr 285,00 (75cl)
Basisutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gullgul. Relativt rik duft med tydelige naturvintoner, litt epler og noe aprikos.
Smak: Fyldig anslag, god fedme, ok naturvinpreg, litt bitter utover. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En god naturvin for de neste to årene. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maceration carbonique i 4 uker, deretter overføres vinen til 8-10 år gamle fat for ytterligere gjæring. Tappet uten tilsetting av svovel.
Bestill her:

(85p)
Ch. de Rouillac 2008
Vignobles Lafragette
Frankrike - Pessac-Léognan
94454 Vectura - kr 153,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Palmer & Co
Farge og duft: Lys gul. Småelegant duft med fine mineraltoner, litt blomster, bivoks.
Smak: Fruktig anslag, god syre, modent preg, bra karakter, sitter ok. (2008)
Bruksområde: Østers med grove pølser på bordeaux-vis.
Vurdering: En god hvit bordeaux for de neste to årene. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 1/3 Sauvignon Blanc, 1/3 Sauvignon Gris, 1/3 Semillon
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kaldgjæret ved 16 °C i 10-15 dager med 1 døgns skallkontakt i eikefat. Ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. 70% av vinen ble fatlagret før blanding og tapping.
Bestill her:

÷ (82p)
Schmetterling Riesling Trocken 2010
D-RP 576 280
Tyskland - Nahe
59758 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Lys gul. Sødmefylt duft, noe epler.
Smak: Følger duften, noe lett i frukten, men god syre, tørker bra utover, sitter greit, men en tanke emmen i finishen. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En ok vin for det neste året. Vel verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i ståltanker, tankmodnet inntil tapping.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kyllingfileten og spagettien et lite løft med hjemmelaget spinatpesto
Dagens rett

Gi kyllingfileten og spagettien et lite løft med hjemmelaget spinatpesto

Kylling og pasta er en sikker kombinasjon. Men her trengs det litt drahjelp fra andre ingredienser. Med hjemmelaget spinatpesto trenger du heller ikke saus til retten,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her