- Øl er sunt for benbygningen

Kombinasjonen av etanol og silisium styrker skjelettet og kan forhindre beinskjørhet, viser ny forskning.
03 Oktober 2011 - 14:52

- Det er den totale sammensetningen av stoffene i vanlig alkoholholdig øl på rundt 4,7 prosent som er så bra, sier professor og forskningsleder Jonathan Powell i ernæringsavdelingen ved University of Cambridge.

Forskningsresultatene ble presentert på en europeisk konferanse om øl og helse i Brussel sist uke, melder Newswire i en artikkel skrevet for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Nøkkelen er moderat forbruk. Kvinner oppnår helsegevinsten ved å drikke ett glass øl om dagen, menn ved å drikke to glass, eller en halvliter øl. Helsegevinsten øker ikke hvis man drikker mer, sier Jonathan Powell.

Tidligere er det påvist at moderate mengder øl styrker benbygningen i kroppen på grunn av innholdet av mineralet silisium. Nå viser Powells forskning at kombinasjonen silisium og etanol, som det finnes små mengder av i øl, har en dobbelt gunstig effekt.

Fra før er det kjent at silisium, som finnes naturlig i øl, forebygger høyt blodtrykk. Etanol har tilsvarende effekt.

En spansk undersøkelse fra 2009, der 1700 kvinner med en gjennomsnittsalder på 48 år deltok, viste at de som drakk moderate mengder øl hadde sterkere benbygning enn de som ikke drakk øl, ifølge BBC og Nutrition Journal.

Silisium finnes i grønnsaker, kornprodukter og øl. Den viktigste kilden for mineralet var tidligere drikkevannet. Men på grunn av at drikkevann renses, er det i dag lite silisium igjen i vannet vi får i springen.

- Silisium er viktig både for benbygningen, ledd, negler og hår. Ben er ikke en konstant masse, fordi ben fornyer seg hele tiden. Problemene med beinskjørhet oppstår når kroppen ikke klarer å bygge nok nytt benvev, sier professor Jonathan Powell.

- Beinskjørhet øker risikoen for kompliserte benbrudd og koster helsevesenet enorme summer, og disse utgiftene vil bare øke i årene som kommer. Derfor er det veldig viktig at det forskes videre på sammenhengen mellom øl, silisium og helse, sier professor Powell, som understreker at moderat mosjon, et moderat og balansert kosthold og et moderat alkoholforbruk gir godt grunnlag for god benbygning., sier professor Jonathan Powell ved University of Cambridge.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her