Ola åpner best i verden

Endelig løsnet det for årets norgesmester i østersåpning, Ola Nilsson. Denne helgen holdt han nervene i sjakk og gikk helt til topps i det femtiende verdensmesterskap, som ble avholdt i Galway, Irland.
27 September 2004 - 15:49

Etter å ha blitt nummer to i fjorårets verdensmesterskap var det en svært lykkelig Nilsson som omsider kunne smykke seg med den gjeve verdensmestertittelen. Ekstra spesielt var det at det klaffet med mesterskapets jubileumsår der deltakere fra 18 nasjoner deltok.

Nilsson åpnet sine 30 østers på 2 minutter og 39 sekunder. Sveriges deltaker, Hans Johannesson, var i selve konkurransen tre sekunder raskere.

Men tid er ikke alt
Som kjent er det ikke på langt nær hurtighet alene som teller. Østersene som er av typen edulis (flatøsters) skal være perfekt åpnet, uten skall og andre uvelkomne elementer, kjøttet skal være løsnet fra muskelen og østersene skal arrangeres som om de skulle bli servert til betalende restaurantgjester. Nettopp derfor er også blod fra utøveren bannlyst på østersfatet, noe som ikke er så enkelt å overholde når tidspresset er som størst.

Nilsson fikk som et resultat av dette tildelt kun 22 straffesekunder, noe som er svært lite i denne tøffe konkurransen. Derfor havnet Sverige på en annenplass, totalt tre sekunder bak Norge. Ytterligere seks sekunder til fikk Englands deltaker notert på sin tredjeplass.

Ola Nilsson har en klar oppfatning om oppskriften til suksess:
- Holdt hodet kaldt, ikke stress. Rytme er mye viktigere enn ren hurtighet, mener Ola Nilsson. Og vi tror ham så gjerne. Han er jo tross alt verdensmester!

Foto: Roger Kolbu

Les mer om årets norgesmesterskap i østersåpning

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her