Godbiter i pollisten
Om du ikke får nok av Jura-vin, er dette ditt neste prosjekt

Om du ikke får nok av Jura-vin, er dette ditt neste prosjekt

Nystartete Carlines viser imponerende takter i sin aller første årgang.
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2018 - 14:45

Det er sjelden man får mulighet til å kjøpe en produsents aller første årgang på polet. Derfor er vinene til Carlines en aldri så liten sensasjon. Også fordi de kommer fra en av Frankrikes aller hotteste vinregioner for tiden, nemlig Jura.

Samt ikke minst fordi du får smake tre forskjellige uttrykk av én og samme drue, nemlig chardonnay.

 

Carlines Trémoulette Côtes du Jura 2016 er en svært rik og bred, men også elegant vin, mens Carlines Le Calvaire Côtes du Jura 2016 er nærmest reduktiv, men med svært intens og lovende mineralkarakter og stor konsentrasjon. De kan derfor ses på som motsatser, som er et resultat av jordsmonn og eksponering. Le Calvaire er sørøstvendt og med skrinnere jord, Trémoulette er vestvendt, svært solutsatt og beskyttet for vind, men med gråmergeljordsmonn som bidrar med kraft. Carlines En Lya Côtes du Jura 2016 er også vestvendt men kommer fra et mergeljordsmonn med mer kalk og høyere beliggenhet hvilket sikrer bedre syrefriskhet all soleksponeringen til tross.

En trepack velegnet for detaljstudier enten du er Jura- eller bare generell vinnerd.

Bak vingården Carlines som ligger delvis innenfor grensene av Juras mest berømte underområde, Château-Chalon, står Patrick Ligeron som har lagt en internasjonal vinkarriere bak seg, men som nå har vendt tilbake til sine røtter. At dette er de første han slipper, skyldes at vingården ble etablert så sent som i 2015.

Patick Ligeron og hans svenske kone Sophie.

Og Côtes-du-Jura er nærmest for ”entry-level” for hvitvin fra dette området å regne. For Juras store vin er Vin Jaune laget av druen savagnin og som må modnes i seks år, under et lag av flor, før den er klar for markedet. I mellomtiden vil det komme andre viner fra Carlines, som blandinger av chardonnay og savagnin, kanskje også i oksidativ stil, samt rødvin av poulsard og pinot noir.

Alle viner spontangjæres i brukte burgunderfat og modnes samme sted i 12-15 måneder, før 2-3 måneder i tank. De tappes uten klaring eller filtrering.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her