Godbiter i pollisten
Om du ikke får nok av Jura-vin, er dette ditt neste prosjekt

Om du ikke får nok av Jura-vin, er dette ditt neste prosjekt

Nystartete Carlines viser imponerende takter i sin aller første årgang.
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2018 - 14:45

Det er sjelden man får mulighet til å kjøpe en produsents aller første årgang på polet. Derfor er vinene til Carlines en aldri så liten sensasjon. Også fordi de kommer fra en av Frankrikes aller hotteste vinregioner for tiden, nemlig Jura.

Samt ikke minst fordi du får smake tre forskjellige uttrykk av én og samme drue, nemlig chardonnay.

 

Carlines Trémoulette Côtes du Jura 2016 er en svært rik og bred, men også elegant vin, mens Carlines Le Calvaire Côtes du Jura 2016 er nærmest reduktiv, men med svært intens og lovende mineralkarakter og stor konsentrasjon. De kan derfor ses på som motsatser, som er et resultat av jordsmonn og eksponering. Le Calvaire er sørøstvendt og med skrinnere jord, Trémoulette er vestvendt, svært solutsatt og beskyttet for vind, men med gråmergeljordsmonn som bidrar med kraft. Carlines En Lya Côtes du Jura 2016 er også vestvendt men kommer fra et mergeljordsmonn med mer kalk og høyere beliggenhet hvilket sikrer bedre syrefriskhet all soleksponeringen til tross.

En trepack velegnet for detaljstudier enten du er Jura- eller bare generell vinnerd.

Bak vingården Carlines som ligger delvis innenfor grensene av Juras mest berømte underområde, Château-Chalon, står Patrick Ligeron som har lagt en internasjonal vinkarriere bak seg, men som nå har vendt tilbake til sine røtter. At dette er de første han slipper, skyldes at vingården ble etablert så sent som i 2015.

Patick Ligeron og hans svenske kone Sophie.

Og Côtes-du-Jura er nærmest for ”entry-level” for hvitvin fra dette området å regne. For Juras store vin er Vin Jaune laget av druen savagnin og som må modnes i seks år, under et lag av flor, før den er klar for markedet. I mellomtiden vil det komme andre viner fra Carlines, som blandinger av chardonnay og savagnin, kanskje også i oksidativ stil, samt rødvin av poulsard og pinot noir.

Alle viner spontangjæres i brukte burgunderfat og modnes samme sted i 12-15 måneder, før 2-3 måneder i tank. De tappes uten klaring eller filtrering.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du kjøttkaker som er bedre enn «mors»
Dagens rett
Kjøttkaker med brun saus kålstuing eller ertestuing

Slik lager du kjøttkaker som er bedre enn «mors»

I dag slår vi til med en skikkelig klassiker, nærmere bestemt kjøttkaker med brun saus og ertestuing eller kålstuing til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her