Ukens drink

Den ultimate Tom Collins drinkoppskrift

Om du trodde Tom Collins var ute, er den tilbake fruktigere enn noensinne
Foto: (laartist)

Om du trodde Tom Collins var ute, er den tilbake fruktigere enn noensinne

Sydendrink nummer en Tom Collins får en ekstra dose med sitron, og får på den måten et nytt liv.
16 September 2022 - 11:00

I motsetning til hva mange tror, er Tom Collins en drink som er langt eldre enn både sydenturer og danskebåten. Det finnes mange teorier om dens opprinnelse. En går ut på at den er arvtakeren etter en av de aller første drinkene som ble komponert, John Collins, fra slutten av 1700-tallet, og at den skiftet navn da bartenderne byttet ut hollandsk genever med engelsk gin (Old Tom).

Hvis det stemmer, må sodavannet ha vært mineralvann med naturlige bobler som på den tiden var svært kostbart. Sodavann oppstod først femti år senere.

Amerikanske kilder holder på at Tom Collins ble skapt på Planter’s Hotel i St. Louis mot slutten av 1850-tallet. 

Den er nært beslektet med Gin Fizz, og forskjellen er rett og slett mengden soda. Tom Collins er derfor en ekte longdrink.

I denne oppskriften er det brukt et nytt ginprodukt fra Bombay Sapphire, Citron Presse, som har litt lavere alkohol enn vanlig Bombay Sapphire og i tillegg er en litt søtere stil. Og enda søtere enn Old Tom. London Dry Gin er den tørreste ginstilen og den har gjerne bare

Sødmen og den lavere alkoholen gjør at det brukes mer gin og mindre sitronsaft i denne drinken enn i en klassisk Tom Collins.

Denne nye sitron-ginen er laget med tilskudd av spanske sitroner som bidrar til å runde av ginkarakteren. Denne ultimate Tom Collins-en er derfor litt fruktigere enn normalt.

Mon tro om nylig avdøde Elizabeth II hadde satt pris på denne varianten. Bombay Sapphire var visstnok morens favoritt-gin, uvisst i hvilken drink, mens ryktene vil ha det til at datteren likte kombinasjonen av Dubonnet og gin som gir en forholdvis søt drink. Så ja, slett ikke umulig.

Her er oppskriften på en klassisk og tørrere Tom Collins

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Saftig og karaktersterk rimelig bordeaux
+
Ukens vin

Saftig og karaktersterk rimelig bordeaux

Når denne vinen kommer i ny årgang, er det nok en gang duket for et røverkjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en ekstra eksotisk fiskegryte denne uka
Dagens rett

Lag en ekstra eksotisk fiskegryte denne uka

Karamellisert steinbit er ikke hverdagskost på våre breddegrader, men en tradisjonell vietnamesisk tilberedningsmetode for fisk. La deg overbevise.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en grunn til at Club Sandwich er manges favoittsmørbrød
Dagens rett

Det er en grunn til at Club Sandwich er manges favoittsmørbrød

En rask kyllingblings er perfekt middag en travel mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake
Dagens rett

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake

Østers er ofte et spørsmål om å like eller ikke like. Men de er ikke like utilnærmelig når de serveres i en god saus enten gratinert i skallene eller sammen med asparges.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Saftig og karaktersterk rimelig bordeaux
+
Ukens vin

Saftig og karaktersterk rimelig bordeaux

Når denne vinen kommer i ny årgang, er det nok en gang duket for et røverkjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en ekstra eksotisk fiskegryte denne uka
Dagens rett

Lag en ekstra eksotisk fiskegryte denne uka

Karamellisert steinbit er ikke hverdagskost på våre breddegrader, men en tradisjonell vietnamesisk tilberedningsmetode for fisk. La deg overbevise.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking Tour de France
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 15. april

Vinsmaking Tour de France

Opplev 9 smakfulle viner fra kjente regioner som Burgund, Bordeaux og Rhône, til skjulte perler fra Frankrikes minste vinregion – Jura.  

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en grunn til at Club Sandwich er manges favoittsmørbrød
Dagens rett

Det er en grunn til at Club Sandwich er manges favoittsmørbrød

En rask kyllingblings er perfekt middag en travel mandag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her