Godbiter i pollisten
Om du trodde tysk pinot noir var en ny trend, er disse vinene motbeviset

Om du trodde tysk pinot noir var en ny trend, er disse vinene motbeviset

J. B. Becker har laget «burgundere» i 125 år, og fortsatt lager de vinene på den samme tradisjonsbundne måten. Som nå er trendy igjen.
Aase E. Jacobsen
09 Oktober 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen
 

Både J.B. Becker Wallufer Walkenberg Spätburgunder Spätlese trocken Alte Reben 2015 og J.B. Becker Wallufer Walkenberg Spätburgunder Spätlese trocken 2016 er laget slik forfedrene til Hans Josef «Hajo» Becker har gjort det siden 1893; usprøytede druer fra vinmarker som gir lavt utbytte, under 20 hl/ha, fra velvoksne planter, og bare de aller eldste for Alter Reben-utgaven. Vinene spontangjæres og modningen på bunnfallet gjøres i tradisjonelle velbrukte fat.

Det eneste som kan sies å ikke være tradisjonelt ved framstillingen, er bruken av trykktank under uttrekket og gjæringen. Når tanken åpnes, «eksploderer» druene og resultatet er mer smak og karakter, ifølge vinbonden selv.

Filtrering unngås siden filosofien er at vinene lages for å tåle lang lagring, og da trenger de alt de har fått med seg fra vinmarken for å gjøre denne jobben best mulig.

Derfor er disse rødvinene ikke sjarmerende og innsmigrende med søte bærtoner, vanilje og eik. Nix, de er heller rustikke med uttalt jordsmonnspreg og stofflighet – i samme gate som en annen spätburgundertradisjonalist, Markus Molitor.

Når det er sagt, så har de også veldig god moden kirsebærfrukt samt fin friskhet. De lar seg derfor godt nyte også nå i sin spede ungdom, servert i romslige glass og gjerne etter en runde i karaffel.

Se alle tyske spätburgundere på polet

Hans Josef Becker er nesten like berømt for barten som for vinen.

Forskjellen på de to, bortsett fra årgangen er alderen på vinstokkene. Alte Reben er fra et varmere år. Den har derfor høyere alkohol, men de 14,5 prosentene bærer den godt takket være stor konsentrasjon og god friskhet.

Walkenberg-vinmarken har gjennom lang tid vist å være ideell for spätburgunder.

Vinmarken Walkenberg i Walluf er såkalt grosse lage, tysk for grand cru, men J. B .Becker er ikke medlem av VDP, så her benevnes ikke vinene med GG. Vinmarken ligger i nedre del i den østligste delen av Rheingau, og er sørvendt men skråningen er her slakere og bare en halv kilometer fra elven. Disse forholdene sørger for optimal modning, men samtidig virker elven regulerende på de høyeste sommertemperaturene. Jordsmonnet skiller seg fra den vestre delen av Rheingau ved å være leirjord over grus.

 

I vest dominerer kvarts og skifer. Når vi er inne på denne forskjellen mellom vest og øst-Rheingau, kan jeg by på litt fun-fact: J. B. Becker leverte i perioden 1919 til 1959 sine spätburgunderdruer til Ewald Schug som var vinmaker hos Domäne Assmannshausen som ligger helt vest i Rheingau. 

 

Sønnen til Edward er Walter Schug som fant lykken i Sonoma hvor familien fortsatt lager veldig klassisk pinot noir. Og Domäne Assmannshausen tilhører Hessische Staatsweingüter, sammen med blant andre Kloster Eberbach som var der hvor spätburgunder trolig først ble introdusert gjennom de franske cisterciensermunkene på 1100-tallet. 

Hans Josef Becker med en av sine spätburgundere i glasset.

Spätburgunder fra Walkenberg gir altså en annen og mer elegant karakter enn i skiferdominert jordsmonn som gir betydelig kraft og et annet aromabilde til denne druen. J. B .Becker dyrker for øvrig både spätburgunder og riesling i Walkenberg. Og selv om spätburgunder utgjør 25 prosent av J B. Beckers areal på 13 hektar, er produsenten mest kjent for riesling i Norge. Rieslinger som på samme måte som at de røde, skiller seg ut fra mengden.  

Les mer om disse svært lagringsdyktige rieslingene her

Ikke minst har det vært rikelig med anledninger til å smake vellagrete utgaver fra J. B. Beckers tilsynelatende uuttømmelige kjeller. Og det er en gave til enhver vinentusiast som ikke har all verdens lagringsplass selv – eller tid til å vente på at dagens viner skal bli drikkeklare.

Se alle vinene fra J. B. Becker

At også rødvin fra denne produsenten er holdbar, får vi mulighet til å test over nyttår når både 1994 og 1993 kommer for salg i Norge. Jeg gleder meg allerede.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Delamain har 200 år i Grande Champagnes tjeneste
+

Delamain har 200 år i Grande Champagnes tjeneste

Cognacs sentmodnende grand cru Grande Champagne spiller selvsagt hovedrollen når 200 år skal markeres.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når oksestek med rødvinssaus står på søndagsmenyen, er det knapt nei i noens munn
Dagens rett

Når oksestek med rødvinssaus står på søndagsmenyen, er det knapt nei i noens munn

Oksestek er det vi kaller en virkelig tradisjonell søndagsmiddag. Kanskje i større grad for noen tiår tilbake, men fortsatt vekker retten gode følelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med julete gin blir denne enklere utgaven av Sea Breeze krydret og ekstra fristende
Ukens drink

Med julete gin blir denne enklere utgaven av Sea Breeze krydret og ekstra fristende

Vi starter julesesongen med en knallrød og farlig god drink. Harahorn X-Mas Edition Gin sørger for julestemningen og tranebærjuice for friskheten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Delamain har 200 år i Grande Champagnes tjeneste
+

Delamain har 200 år i Grande Champagnes tjeneste

Cognacs sentmodnende grand cru Grande Champagne spiller selvsagt hovedrollen når 200 år skal markeres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Folkefavoritten er Åpent Bakeri på Damplass i Oslo

Det er brukerne av restaurantbookingtjenesten Dinnerbooking som er mest fornøyd med denne restauranten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når oksestek med rødvinssaus står på søndagsmenyen, er det knapt nei i noens munn
Dagens rett

Når oksestek med rødvinssaus står på søndagsmenyen, er det knapt nei i noens munn

Oksestek er det vi kaller en virkelig tradisjonell søndagsmiddag. Kanskje i større grad for noen tiår tilbake, men fortsatt vekker retten gode følelser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her