Ørjan Johannessen sikret Norges 5. Bocuse-gull

Ørjan Johannessen sikret Norges 5. Bocuse-gull

Kaggestads metode funket. Fire års arbeid har gitt frukter for kokken fra Austevoll.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2015 - 20:50

Ørjan Johannessen sikret seg hjelp av Johan Kaggestad i innspurten foran det 15. Bocuse d’Or. Som også er hans andre forsøk. Etter forrige gang fikk han en femteplass som han ikke var fornøyd med. Men denne gangen satt det virkelig for den hardtarbeidende kokken og hans unge commis, Jimmy Øien.

Les om hvordan Johan Kaggestad hjalp til seier

Til tv2.no sa coach Odd-Ivar Solvold rett etter at det norske teamet hadde levert kjøttretten, at han var 100 prosent fornøyd med smak og 95 prosent fornøyd med presentasjonen.

Ørjan Johannessens begge retter kom i de samme relativt duse fargene, med en og annen fargeklatt.

Her ser du bildene av Ørjan Johannessens seiersmeny:

Sprø fransk bekkørret fylt med kongekrabbe og hemmelig ingrediens formet som et egg.

Perlehøna – både bryst og lår - kom med steinsopp og fennikel. Fritert Gulløye-potet fylt med malt perlehøne og løk og «kledd» med perlehøneskinn. Syltet hvit løk fylt med fennikel og norske epler. Donut fylt med Hokkaido-gresskarpuré, beter og løk. Skorsonerrot bakt i pepperrotsaft og gratinert med sennepskrem. Perlehønereduksjon med estragontilsmakt tapioka og sennepsfrø.

Nummer to i verden

Norge haler nå innpå Frankrike i medaljestatistikken for det uoffisielle kokke-OL.

De tidligere norske gullvinnerne er Bent Stiansen i 1993, Terje Ness i 1999, Charles Tjessem i 2003 og Geir Skeie i 2009.

I år var det faktisk mange kandidater til gullet. Storfavoritten Sverige ble nummer tre og skuffelsen hos Tommy Myllymäki var stor til tross for at han nå er 10.000 euro rikere. Gleden var derimot mye større hos sølvvinner Philip Tessier fra USA som etter dag én av konkurransen var en av de største favorittene.

Det var første gang USA fikk medalje etter å ha deltatt hvert år siden starten. Forskjellen i poeng mellom Ørjan og Philip var bare 9 poeng, men det er mer regelen enn unntaket at det er tett i teten.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her