Oste-NM blir vorspiel for Matstreif
Foto: (Elisabeth Fagerland)

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.
17 September 2025 - 08:25

Med 303 påmeldte oster fra 77 produsenter, er det duket for knivskarp konkurranse i årets NM i Ost som finner sted på Vulkan Arena i Oslo den 18. september 2025.

- Vi håpet å toppe tidligere rekorder med 293 oster, så dette er ekstra gøy, sier Camilla Sæbjørnsen. Hun er daglig leder i Norsk Gardsost som arrangerer NM i Ost.

- Vi håpet å toppe tidligere rekorder med 293 oster, så dette er ekstra gøy, sier Camilla Sæbjørnsen. Hun er daglig leder i Norsk Gardsost som arrangerer NM i Ost. Foto: Norsk Gardsost

- Sist gang konkurransen ble gjennomført var i 2021. På grunn av Oste-VM i Trondheim i 2023 er det derfor fire år siden ysterne sist kunne delta i et norsk mesterskap. Spesielt etter at seieren i VM gikk til Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri, har vi fått god oppmerksomhet fra inn- og utland.

Det er en økning i antall produsenter, og interessen for norsk håndverksost har aldri vært større.

- At vi har så mange unike oster fra sør til nord som gjør at vi kan spise en ny norsk håndverksost hver dag i et helt år uten at vi har smakt alle, gjør meg stolt. Det gir en dybde og bredde som nærmest er enestående, sier Siri Winther som er juryleder for de 60 jurymedlemmene som får den krevende jobben å teste 303 ulike oster.

Den nasjonale konkurransen startet i sin tid som en brunostutstilling for håndverksystere i 2000, men har siden 2015 blitt arrangert annet hvert år som et NM. På grunn av Oste-VM i Trondheim, er det nå fire år siden sist NM sist ble avviklet. Kåringen av årets ost foregår direkte fra scenen med 10 finaledommere. Hver dommer vil redegjøre for sitt valg av finaleost og oppgi sin poengsum. Osten med høyest totalsum kåres så til Årets Ost 2025. I år har vi også valgt å ha kategorivinnere som representerer hver sin kategori. Så det vil være mye god ost å teste i etterkant av finalen, forsikrer Camilla Sæbjørnsen.

Les mer om Oste-NM her

- Mange av ysterne som deltar i konkurransen vil også delta på Matstreif dagene etter finalen hvor de vil selge sine oster.

Matstreif finner sted 19.-20.september i Oslo

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her