Med 303 påmeldte oster fra 77 produsenter, er det duket for knivskarp konkurranse i årets NM i Ost som finner sted på Vulkan Arena i Oslo den 18. september 2025.
- Vi håpet å toppe tidligere rekorder med 293 oster, så dette er ekstra gøy, sier Camilla Sæbjørnsen. Hun er daglig leder i Norsk Gardsost som arrangerer NM i Ost.
- Sist gang konkurransen ble gjennomført var i 2021. På grunn av Oste-VM i Trondheim i 2023 er det derfor fire år siden ysterne sist kunne delta i et norsk mesterskap. Spesielt etter at seieren i VM gikk til Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri, har vi fått god oppmerksomhet fra inn- og utland.
Det er en økning i antall produsenter, og interessen for norsk håndverksost har aldri vært større.
- At vi har så mange unike oster fra sør til nord som gjør at vi kan spise en ny norsk håndverksost hver dag i et helt år uten at vi har smakt alle, gjør meg stolt. Det gir en dybde og bredde som nærmest er enestående, sier Siri Winther som er juryleder for de 60 jurymedlemmene som får den krevende jobben å teste 303 ulike oster.
Den nasjonale konkurransen startet i sin tid som en brunostutstilling for håndverksystere i 2000, men har siden 2015 blitt arrangert annet hvert år som et NM. På grunn av Oste-VM i Trondheim, er det nå fire år siden sist NM sist ble avviklet. Kåringen av årets ost foregår direkte fra scenen med 10 finaledommere. Hver dommer vil redegjøre for sitt valg av finaleost og oppgi sin poengsum. Osten med høyest totalsum kåres så til Årets Ost 2025. I år har vi også valgt å ha kategorivinnere som representerer hver sin kategori. Så det vil være mye god ost å teste i etterkant av finalen, forsikrer Camilla Sæbjørnsen.
- Mange av ysterne som deltar i konkurransen vil også delta på Matstreif dagene etter finalen hvor de vil selge sine oster.