Østers er new yorkernes nye favorittsnacks
(Bilde: Alan Silverman)

Østers er new yorkernes nye favorittsnacks

Rawbars som serverer fersk sjømat er hot som bare det i New York. Og Grand Banks er byens mest populære sted for inntak av østers. Når det er fint vær vel å merke.

Det er noe magisk ved å sitte ombord på en skonnert i verdens beste by og ha fest på de ferskeste østers med tilhørende bobler oog samtidig nyte utsikten til Frihetsgudinnen på den ene siden og det nye World Trade Center på den andre.

Ved kaien på Pier 25, på Manhattans sørvestre side, finner vi New Yorks mest populære østersbar, Grand Banks, en fiskebåt fra 1942. En gang i tiden trålet den etter torsk langs østkysten, men nå har to oppfinnsomme brødre fra New Orleans forvandlet den til en chic utendørsbar.

Mange ulike typer østers

Det blir omtrent som å seile rundt St. Barths i Karibia, bare at du er midt på Manhattan. En brokete blanding av dresskledde kvinner og menn står i trengsel ved bardisken, stemningen er høy og slipsene flagrer i kveldsbrisen. På menyen finnes skalldyrsfavoritter som kamskjell, hummer og selvsagt hummersmørbrød (lobster roll), men nesten alle velger det samme, nemlig østers.

Spektakulær beliggenhet.
Spektakulær beliggenhet. Foto: Alan Silverman

 

-Vi serverer østers fra både øst- og vestkysten, sier Alexander Pincus, en av brødrene bak Grand

Litt mer om Grand Banks

 

Grand Banks holder åpent når været tillater, og da er det fra 11 til midnatt i helgene og fra 15 til midnatt i ukedagene.

 

Østersene koster mellom 3 og 4 dollar per stykk. Cocktails fra 15 dollar. Enklere retter som skalldyrsfrikasse, lobster roll, ceviche av kamskjell og frityrstekte squashblomster koster fra 13 til 27 dollar.

 

Det er ikke mulig å reservere, så det lønner seg å komme tidlig om du vil ha en plass i baren. Den ene baren serverer kun drinker, så sikre deg en krakk ved baren forut og nyt solnedgangen over Hudson-elva og New Jerseys skyline.

Banks. Men helst og aller mest østers som dyrkes rundt New York.

Baren byr på et titalls ulike østers, alle helt ferske, med en guddommelig smak av sjø. 

Østerstypene Great South Bay og Tomahawk, begge fra Long Island, er blant bestselgerne. Her finner du også de kremaktige Plymouth Rock, skålformete Kusshi og den reneste og mest delikate av alle, nemlig Mermaid Cove fra Prince Edward Island.

Ikke bare østers

Østersene er en fryd for øyet, der de hviler på masser av is. De serveres med ulike typer vinaigretter som rødvinsmignonette, agurk- og koriandermignonette og cocktailsaus. 

Er du heldig, får du smake østersene som kokken, Kerry Heffernan, dyrker ved sin egen brygge i Hamptons Sag Harbor. Han har en imponerende cv, med berømmelse fra tv-serien Top Chef Masters og erfaring fra trestjerneren Eleven Madison Park i Manhattans Flatiron-område. 

Han har på Grand Banks skapt en enkel, men stilfull meny som inkluderer posjerte østers, skalldyrfriskasse og friterte squashblomster.

Utvalget av østers er enormt.
Utvalget av østers er enormt. Foto: Doug Lyle Thompson

 

Cocktailmenyen har ekspandert under Heffernans regi, med åtte cocktails, fra én i sesongen før. Her kan du til østersene nyte en Whiskey Flash med bourbon, sitron og ananas. En leskende Sherman's Cup med hvitvin, bær, lime og appelsin. Eller en Strawberry Almond Fix med jamaicansk rom, mandelsirup, sitronsaft og knuste friske jordbær. Men også klassiske cocktails som Negroni Sbagliato med Campari, prosecco og søt vermut. 

 

Grand Banks’ konsept er blitt så populært at båten har utvidet åpningstiden og holder nå åpent

New Yorks topp 5 rawbars

 

 

  1. Grand Banks

Stilfull skute med en av New Yorks absolutt beste beliggenheter ved Pier 25,

Hudson River Park (mellm N. Moore Street og West Street).

www.grandbanks.org

 

  1. Grand Central Oyster Bar

Gå for all del ikke glipp av å spise ferske skalldyr og østers på denne klassiske restauranten som nylig fylte 100 år. Lokalet er storslått med marmorsøyler og et i særdeleshet vakkert flisbelagt tak. Grand Central Oyster Bar har happy hour mandag til onsdag mellom 16.30 og 19 og lørdager fra 13 til 17. Da kan du nyte deres fantastiske østers for bare 1,25 dollar per stykk, et glass vin for 6 dollar og martinis for 8 dollar.

Grand Central Terminal, 89 East 42nd Street, www.oysterbarny.com

 

  1. Littleneck

Et avslappet sted i trendy Gowanas, Brooklyn. Åpent alle dager fra kl 17. Her gjelder cash is king.

288 3rd Avenue, Brooklyn, www.littleneckbrooklyn.com

 

  1. Aquagrill

Legendarisk raw bar i Soho med flere enn 300 ulike østerstyper hver dag.

210 Spring Street,  www.aquagrill.com

 

  1. Colonie

Nok et avslappet Brooklyn-sted. Happy hour mandag til fredag mellom 17 og 19. Da får du østers for 1 dollar stykket.

127 Atlantic Avenue, Brooklyn, www.colonienyc.com.

fra kl 11 til midnatt i helgene og fra 15 til midnatt i ukedagene. 

-Vi hadde ingen anelse om at det skulle bli en så stor suksess, sier Alexander Pincus. Han og broren Miles har derfor kjøpt enda en båt, New Yorks eneste gjenværende østerslekter, en falleferdig historie som de holder på å restaurere og forhåpningsvis kan sjøsette senere i år. 

Lang østershistorie

Rawbars, barer som serverer østers og andre levende skalldyr, opplever en eksplosiv økning i popularitet i New York. Østers er nemlig new yorkernes favorittsnacks og denne havets delikatesse serveres på alt fra elegante Oyster Bar i Grand Central Station til enkle sjapper i Brooklyn. New York-erne alene slurper i seg en halv million østers i uka. 

Og østers har en lang historie akkurat her. Da den oppdagelsesreisende briten Henry Hudson utforsket New York-bukta på 1600-tallet, beskrev han et metertykt lag med østers som i prinsippet dekket havbunnen rundt alle øyene som senere ble til verdensmetropolen. 

Alexander Pincus forteller at inspirasjonen til Grand Banks kom fra de hundretalls «oyster barges» som lå tett i tett langs Manhattans kaier på 1800-tallet og solgte østers. 

På Grand Banks’ nedre dekk har brødrene Pincus laget en ambisiøs utstilling der man kan lære seg mer om østersbåtens historie og New Yorks øvrige fiske gjennom tidene.

Men noe sier meg at kveldens unge og trendy publikum ikke først og fremst er her for en historietime, men heller for å slurpe i seg østers og skylle dem ned med boblevin mens kveldssola synker ned i Hudson-elva.

Foto: Doug Lyle Thompson

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen