Godbiter i pollisten
På jakt etter moden kompleksitet og bobler i samme glass? Da skal du prøve denne

På jakt etter moden kompleksitet og bobler i samme glass? Da skal du prøve denne

Alfred Gratien Brut 2004 finnes sågar i både vanlig og magnumformat.
Aase E. Jacobsen
19 September 2018 - 14:45

Alfred Gratien Brut 2004 er en doldis blant champagner. Ikke den det snakkes mest om, men som like fullt byr på veldig godt champagnehåndverk. Og når du får den i en vellagret utgave som denne blir det ekstra god stemning.

46 år gamle Nicolas Jaeger er fjerde generasjon vinmaker hos Alfred Gratien og ble kåret til årets vinmaker i 2018 av Guide Hachette. Foto: Michael BOUDOT

Velger du den store flasken, Alfred Gratien Brut 2004 er det nesten brutalt å åpne den nå, siden dette formatet er perfekt for kjelleren samtidig som det er det du skal hente fram til de virkelig store anledninger. Men siden hver dag er en fest, blir du ekstra rikelig belønnet. Spesielt siden magnumen koster det samme som mange toppcuveer fra andre champagnehus.

Champagne med en slik dybde og karakter fortjener godt matfølge, det kan være en foreseggjort terrine, risotto eller pastarett, gjerne med sopp eller trøffel, en kyllingrett, noe med kalv, eller sågar piggvar med hummersaus.

 

Vinen har chardonnay som hoveddrue og den sørger for et flott mineralpreg under lagringskarakteren. Det er ikke vanlig å inkludere pinot meunier i en klassisk vintagechampagne, men det gjør altså Alfred Gratien. Meunier utvikler over tid en lett eksotisk karakter som allerede er tydelig i denne vinen.

Se alle champagnene fra dette huset

Hos Alfred Gratien finnes det flere tusen slike 228 liters eikefat.

Alfred Gratien er altså et veldig tradisjonsrikt champagnehus som følger hustradisjonen med å gjære basevinene i små brukte eikefat. For å beholde maksimalt med syrefriskhet stoppes gjæringen før den malolaktiske gjæringen. Den høye syren bidrar til disse champagnenes gode lagringsevne.

Når lageret av 2004 er tomt, erstattes det av 2005, også det en veldig spennende årgang for Champagne.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her