Godbiter i pollisten
På jakt etter moden kompleksitet og bobler i samme glass? Da skal du prøve denne

På jakt etter moden kompleksitet og bobler i samme glass? Da skal du prøve denne

Alfred Gratien Brut 2004 finnes sågar i både vanlig og magnumformat.
Aase E. Jacobsen
19 September 2018 - 13:45

Alfred Gratien Brut 2004 er en doldis blant champagner. Ikke den det snakkes mest om, men som like fullt byr på veldig godt champagnehåndverk. Og når du får den i en vellagret utgave som denne blir det ekstra god stemning.

46 år gamle Nicolas Jaeger er fjerde generasjon vinmaker hos Alfred Gratien og ble kåret til årets vinmaker i 2018 av Guide Hachette. Foto: Michael BOUDOT

Velger du den store flasken, Alfred Gratien Brut 2004 er det nesten brutalt å åpne den nå, siden dette formatet er perfekt for kjelleren samtidig som det er det du skal hente fram til de virkelig store anledninger. Men siden hver dag er en fest, blir du ekstra rikelig belønnet. Spesielt siden magnumen koster det samme som mange toppcuveer fra andre champagnehus.

Champagne med en slik dybde og karakter fortjener godt matfølge, det kan være en foreseggjort terrine, risotto eller pastarett, gjerne med sopp eller trøffel, en kyllingrett, noe med kalv, eller sågar piggvar med hummersaus.

 

Vinen har chardonnay som hoveddrue og den sørger for et flott mineralpreg under lagringskarakteren. Det er ikke vanlig å inkludere pinot meunier i en klassisk vintagechampagne, men det gjør altså Alfred Gratien. Meunier utvikler over tid en lett eksotisk karakter som allerede er tydelig i denne vinen.

Se alle champagnene fra dette huset

Hos Alfred Gratien finnes det flere tusen slike 228 liters eikefat.

Alfred Gratien er altså et veldig tradisjonsrikt champagnehus som følger hustradisjonen med å gjære basevinene i små brukte eikefat. For å beholde maksimalt med syrefriskhet stoppes gjæringen før den malolaktiske gjæringen. Den høye syren bidrar til disse champagnenes gode lagringsevne.

Når lageret av 2004 er tomt, erstattes det av 2005, også det en veldig spennende årgang for Champagne.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her