På plass i Japan

Det norske Yrkeslandslaget er på plass i Japan. Annemari Erlbeck håper å bli beste konditor.
Redaksjonen
12 November 2007 - 19:26

Det har vært hektiske arbeidsdager og det er mye fritid som har blitt brukt til forberedelsene til WorldSkills for hennes del.
 
NM ble også en del av forberedelsene. Annemari har også vært på sukkerkurs i Frankrike og lært mer om kunsten å være kreativ med sukker. Her ble det også trent på air-brushteknikk, former, roser, bånd, sløyfer og det å modellere mennesker og klær.
 
Fra Bergen
Erlbeck er fra Bergen og tok grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag ved Bergen yrkesskole. Deretter tok hun vk-1 baker og konditor på Sandsli videregående skole før hun gikk i lære hos Lie-Nielsen konditori i Bergen.
 
Etter fagprøven tok hun et år på folkehøyskole før hun kom tilbake til konditorfaget som ansatt i Molliere conditori og vinbar i Bergen. Nå bor hun i Oslo.
 
Delvis kjent
Oppgavene i Japan har vært kjent siden slutten av august. Etter NM har hun trent på elementene. Men hun må også være forberedt på endringer.
 
Når ekspertene/dommerne samles i Japan like før konkurransen, skal de endre 30 prosent av den oppgaven deltagerne har fått se.
 
Paterson ekspert
Ann Jeanett Paterson er norsk ekspert og trener fra i år. Hun var selv deltaker i WorldSkills for fire år siden. Hun kan gi Annemari noen tips underveis. Dessuten sørger hun for riktig trening. De to var for øvrig arge konkurrenter i NM for konditorer nylig.
 
Fire oppgaver
Blant oppgavene som skal løses i Japan er å lage konfekt bestående av fire typer laget på ulik måte. Det er en varm desserttallerken med et overraskende element samt is og saus, fire forskjellige typer småkaker, marsipanmodellering hvor det skal lages små dyr og de får en mystery basket som det skal lages en dessertkake av.
 
Showpiece sist
Innholdet i pakken får deltakerne vite ved konkurransestart. Alle oppgavene skal løses på 2,5 til 3,5 timer. Deltakerne kan arbeide forløpende, men de må presentere en oppgave før de kan gå videre. Showpiecen lages siste konkurransedag, og er det elementet det legges mest vekt på, sier Ann Jeanett Paterson.
 
- Å arbeide med sukker kan sammenlignes med glassblåsing. Det blåses luft inn i sukker av ulik farge. Det lages deler med forskjellige form som så limes sammen til en skulptur etter eget ønske. Inntil 30 prosent av denne oppgaven kan bestå av pastillage - melismasse.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her