Bak noe skikkelig godt til morsdagen
(Foto: Frukt.no/Synøve Dreyer )

En kringle som denne varmer

 

Bringebær- og pistasjekrans

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

25 g
50 g
2.5 dl
0.75 dl
7.5 dl
Fyll:
75 g
0.5 dl

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle.

Smelt smøret, tilsett melken og varm til det er fingervarmt (37°C). Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst.

Tilsett resten av væsken, sukker og mel, men spar litt til utbakingen. Arbeid deigen til den er smidig og slipper bakebollen. La deigen heve tildekket med plast på lunt sted i ca. 40 minutter.

Hakk nøttene. Riv marsipanen og bland med smør, nøtter og melis. Farg gjerne fyllet med noen dråper grønn konditorfarge.

Ta deigen opp på melet bakebord. Kjevle den til et rektangel, ca. 30 x 40 cm. Fordel marsipanmassen over og strø bringebærene på til slutt.

Rull sammen fra langsiden og form til en krans. Legg kransen på en stekeplate dekket med bakepapir.

Klipp kransen i skiver, men ikke helt igjennom. Legg annenhver skive til høyre og venstre.

La kransen heve i ytterligere 30 minutter.

Pensle kransen med sammenpisket egg og stø over hakkede pistasjenøtter og stek den midt i ovnen på 200°C i 20-30 minutter. Avkjøl på rist.

Se våre andre oppskrifter på feststemte kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Festkringle

Antall porsjoner

15

Tilberedningstid

2 timer og 20 minutter

Ingredienser

4 dl
1 stk
Fyll
1 dl
tørkede epleskiver
Pynt
Mandelspon

Fremgangsmåte

Stekes nederst i ovnen på 200 ° C i ca 20 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken, la det bli fingervarmt - ca 37 °C (ofte er varmen fra det smeltede smøret nok).

Rør ut gjæren i den lunkne væsken. Rør inn egget.

Ha i salt, sukker, kardemomme og så mye mel at deigen blir passe fast og ikke klisser.

Dekk til bollen og sett deigen til heving på lunt sted i ca 30 minutter.

Klipp eller skjær eplene til fyllet i små biter og bland med eplemosen. La det stå og svelle.

Ha deigen på bakebordet og trill til en lang pølse. Trykk deigen ut til et rektangel og kjevle videre til deigen blir ca 80 cm X 20 cm, eller til den er passende til en fin kringle.

Smør vaniljekremen over deigen og fordel eplemosen oppå.

Rull sammen deigen, ha den på et stekebrett dekket med bakepapir. Skjøten skal vende ned. Form til kringle.

Skjær noen snitt i deigen på utsiden av kringlen og sett til heving i ca 20 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og strø over perlesukker og mandelspon.

Stek i nedre del av ovnen i ca 20 minutter.

Hvis du ønsker kan du gjerne pynte med melisglasur (rør ut melis med litt vann) ved servering.

TIPS:
Hvis du synes det er vanskelig å håndtere så lang deig kan du dele deigen i to, legge delene på platen for så å legge dem inntil hverandre slik at de går sammen.
 
 

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer,

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen