Påskekylling og Tiramisù

Skjærtorsdag avbrøt folk fasten, og tok et bad etter at de i hele fastetiden hadde gått i "sekk og aske". Badet skulle symbolisere sjelens renselse. På denne dagen skulle man spise mye grønt, helst ni forskjellige slag, dersom det fantes. Det ville beskyt
Redaksjonen
01 April 2001 - 13:54

Påskekylling
4 porsjoner
 
1 kylling
salt og pepper

Fyll:
1 hakket gul løk
1 hakket hvitløk fedd
½ sitron i biter
2-3 persillekvister

Pensling:
2 ss smør
½ g safran

Tilbehør:
olivenolje til steking
1 liten aubergine i biter
8-10 sjalottløk
1 zucchini i staver
200 g champignon i biter
1 boks hermetisert tomat (hel uten lake)
1½ dl hønsebuljong av terning
1½ dl hvitvin
2 ss honning
salt og pepper

Rens og tørk kyllingen godt. Fyll kyllingen med løk, sitron og persille, og bind opp bena. Pensle kyllingen med smør og safranblandingen, og la steke i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 45-60 min.

Auberginen deles i skiver og saltes lett. Fres løk, sjalottløk, og champignon til løken er gylden. Ha i zucchini og lett avtørket aubergine og la det mykne over svak varme. Tilsett hermetisert tomat hønsebuljong og hvitvin, og la det få småkoke under lokk ca 10 min. Smak til med Honning, salt og pepper. Server med nykokt ris

Drikkeforslag:
Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, Bourgogne (J. M. Brocard) kr 117,00 (varenr 30262, basisutvalg). Lys gylden farge, med en lett og enkel duft med noe fruktighet. Saftig, god friskhet, med mineralpreget ettersmak.

Tiramisù
4-6 personer
3 eggeplommer
180 g mascarponeost
3 dl kremfløte
3 ss Kahlua
5 dl sterk kaffe, avkjølt
36 små fingerkjeks (søte fingre)
kakaopulver til dryssing

Pisk eggeplommene med sukkeret til sukkeret er oppløst, og blandingen er lett. Tilsett mascarpone og bland godt. Pisk fløten stiv, og fold kremen inn i mascarponemassen. Spre et tynt lag med mascarponekrem over bunnen på et en 2 liters oval form. Bland Kahlua i kaffen. Dypp fingerkjeksene i kaffen og la de trekke lett. Pass på at de ikke blir for bløte. Legg et lag kjeks over kremen i formen. Du kan bli nødt til å brekke noen, for å fylle ut best mulig. Nytt lag med mascarponekrem, og deretter kjeks i motsatt retning av det første laget. Fortsett med å legge lag, men husk at øverste laget skal være mascarponekrem. Glatt til kremen på toppen, og sett kaldt noen timer, slik at smaken får satt seg. Før servering drysses toppen lett med kakaopulver.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her