Paul sine mandler

Paul Goring, londoner bosatt i Trondheim, vant NM for amatørkokk med sin smaksrike kombinasjon av ørret og mandler.   Se kokkekampen på video
Aase E. Jacobsen
26 September 2005 - 14:56

video_info(466,418,http://kroma.vg.no/player_v2/php/genASX.php?skid=&b2=4&wmv=mms://video.vg.no/vg/05/09/1127825276_kokkekamp.wmv&start=00:00:00&slutt=99:59:59&end=.wvx,mms://video.vg.no/vg/05/09/1127825276_kokkekamp.wmv)

To vidt forskjellige variasjoner over ørret møttes til kokkekamp i NM for amatørkokker, og den mer forseggjorte Ørret i lardo fra Sølve Huse ble slått på målstreken av Paul Gorings Ørret med spansk mandelsaus.

- Ørreten til Paul var perfekt stekt, men det er smaken som til sjuende og sist teller mest. Selv om denne retten var enklere bygd opp enn Sølves, var kombinasjonen av den salte mandel- og skinkevinaigretten og den søte ertepuréen en fin kontrast til den fyldige fiskesmaken, uttaler en enstemmig jury som bestod av Erling Sundal, nyslått norgesmester for proffkokker, Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif og Ingebjørg Moe, matfaglig konsulent i Eksportutvalget for fisk.

Inspirasjonen til vinnerretten fikk Paul for øvrig etter å ha hørt NM'ets konferansier, Ole Martin Alfsen, uttale på TV at han elsket mandler. Nå hjelp denne type "bestikkelser" lite siden konferansieren ikke var med i juryen. Men det var tydelig at ideen med mandler og ørret var god uansett.
 
Paul kan nå se frem til en spennende tur til Cognac og Bache-Gabrielsen hvor han sammen med sin samboer, også en aktiv amatørkokk, kan legge kjøkkentjenesten til side noen dager. Og sølvvinner Sølve kan se frem til nytt utstyr til kjøkkenet, levert av Wilfa. Kanskje han kommer sterkere tilbake neste år?

NM'et ble kjørt for åpen scene under messen All Verdens Vin etter mønster av kokkekamp slik vi kjenner det fra TV. Med seg hadde hver finalist en proffkokk som medhjelper. Det hele, og det betyr fem tallerkener av finalistretten, skulle nemlig være klare på 30 minutter. Ingen liten utfordring siden konferansier brukte all sin energi, og det er ikke lite, på å forstyrre fremdriften underveis, til stor glede for publikum. Begge lagene endte på overtid men brukte eksakt like mye tid. Dermed ble det smaken som avgjorde det hele. Som seg hør og bør.

NM for amatørkokker i regi av Apéritif og VG Nett i samarbeid med Gastronomisk Institutt og Eksportutvalget for fisk ble arrangert for første gang i år men hadde en uoffisiell start i fjor i form av en oppskriftskonkurranse med kveite som tema.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her