Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Paul sine mandler

Paul Goring, londoner bosatt i Trondheim, vant NM for amatørkokk med sin smaksrike kombinasjon av ørret og mandler.   Se kokkekampen på video
Aase E. Jacobsen
26 September 2005 - 14:56

video_info(466,418,http://kroma.vg.no/player_v2/php/genASX.php?skid=&b2=4&wmv=mms://video.vg.no/vg/05/09/1127825276_kokkekamp.wmv&start=00:00:00&slutt=99:59:59&end=.wvx,mms://video.vg.no/vg/05/09/1127825276_kokkekamp.wmv)

To vidt forskjellige variasjoner over ørret møttes til kokkekamp i NM for amatørkokker, og den mer forseggjorte Ørret i lardo fra Sølve Huse ble slått på målstreken av Paul Gorings Ørret med spansk mandelsaus.

- Ørreten til Paul var perfekt stekt, men det er smaken som til sjuende og sist teller mest. Selv om denne retten var enklere bygd opp enn Sølves, var kombinasjonen av den salte mandel- og skinkevinaigretten og den søte ertepuréen en fin kontrast til den fyldige fiskesmaken, uttaler en enstemmig jury som bestod av Erling Sundal, nyslått norgesmester for proffkokker, Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif og Ingebjørg Moe, matfaglig konsulent i Eksportutvalget for fisk.

Inspirasjonen til vinnerretten fikk Paul for øvrig etter å ha hørt NM'ets konferansier, Ole Martin Alfsen, uttale på TV at han elsket mandler. Nå hjelp denne type "bestikkelser" lite siden konferansieren ikke var med i juryen. Men det var tydelig at ideen med mandler og ørret var god uansett.
 
Paul kan nå se frem til en spennende tur til Cognac og Bache-Gabrielsen hvor han sammen med sin samboer, også en aktiv amatørkokk, kan legge kjøkkentjenesten til side noen dager. Og sølvvinner Sølve kan se frem til nytt utstyr til kjøkkenet, levert av Wilfa. Kanskje han kommer sterkere tilbake neste år?

NM'et ble kjørt for åpen scene under messen All Verdens Vin etter mønster av kokkekamp slik vi kjenner det fra TV. Med seg hadde hver finalist en proffkokk som medhjelper. Det hele, og det betyr fem tallerkener av finalistretten, skulle nemlig være klare på 30 minutter. Ingen liten utfordring siden konferansier brukte all sin energi, og det er ikke lite, på å forstyrre fremdriften underveis, til stor glede for publikum. Begge lagene endte på overtid men brukte eksakt like mye tid. Dermed ble det smaken som avgjorde det hele. Som seg hør og bør.

NM for amatørkokker i regi av Apéritif og VG Nett i samarbeid med Gastronomisk Institutt og Eksportutvalget for fisk ble arrangert for første gang i år men hadde en uoffisiell start i fjor i form av en oppskriftskonkurranse med kveite som tema.

Foto: Roger Kolbu

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her