Pinnekjøttet beskyttes

Nå kan pinnekjøttet få samme opprinnelsesbeskyttelse som parmesan og fetaost.
Redaksjonen
09 Mars 2010 - 14:00

Det vil kunne hindre produsenter i å skrive «pinnekjøtt» på pakningen med mindre kjøttet er fra norske lam eller sauer, skriver nationen.no.

- Pinnekjøtt, som en så rotnorsk matvare, vil kunne passe svært godt inn i denne ordningen. Det vil gi ekstra vern mot billig import og kopiering, og norske produsenter vil få et eksklusivt konkurransefortrinn ved eksport. Ringvirkningene for landbruket vil kunne være svært positive, seier Anders Andgard ved Landbrukets Utredningskontor (LU) og legger til:

- Opphavsmerking har lange tradisjoner, og alle har hørt om champagne, parmesan og feta. Ordningen gir en eksklusiv rett til navnet, og hindrer kopiering. Samtidig fungerer dette som et ekstra mentalt importvern. Dersom pinnekjøttet hadde fått et slikt vern, ville kjøtt fra New Zealand ikke kunne selges som «pinnekjøtt». Produsenten måtte kalle det for «saltet og tørket fårekjøtt», eller noe lignende, seier Andgard.

Forslaget fra Landbrukets Utredningskontor blir tatt imot med begeistring blant sauebøndene, mens deler av kjøttbransjen er mer betenkt.

- Dette vil gi bedre vern for norske lam og sauer. Forbrukerne vil at pinnekjøttet skal lages av norske råvarer, og en slik ordning, vil si at de får den varen de forventer å få, sier leder i Norsk Sau og Geit, Ove Ommundsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her