Pirrende Absint

Absint pirrer de flestes nysgjerrighet. Nå kan du la smaksløkene pirres av den ekte absinten som i originalversjon etter sigende skal ha forårsaket Van Goghs øreamputasjon. Den du får kjøpt her til lands er imidlertid fri for slike bivirkninger og er alts
Aase E. Jacobsen
07 Mars 2002 - 10:00

Men alt er med måte. Og manglende måtehold er en av årsakene til at absint fikk et slikt slemt rykte og etter hvert ble forbudt. For noen år siden ble den imidlertid frigitt, i modifisert versjon, og det kan vi altså nyte godt av, uten frykt for hjerneskader og det som verre er.

Produsenten Distilleries et Domaines de Provence skal sitte på resepten til den originale absinten, Absente 55 (41150). Selv om navnet rett oversatt betyr (ånds)fraværende er det nok ikke meningen, for absint er en forkortelse for det latinske navnet for malurt, arthemisia absinthium, som inneholder det beryktete stoffet thujon som gis skylden for alle helseskadene bohemgenerasjonen ved slutten av 1800-tallet påførte seg selv.

Absente 55 er imidlertid fortsatt grønn, og det var denne fargen som ga absinten tilnavnet den grønne fe. Fargen er helt naturlig, som alle aromaene som til sammen gir denne komplekse drikken. Her er det i tillegg til malurt også mynte, grønn anis, melisse og stjerneanis. Absente 55 er sterk, 55 prosent alkohol, og blandes alltid med isbiter og vann, og helles eventuelt over en sukkerbit for å gjøre den enda søtere.

Fortrekker du en mindre søt anisdrikk, er Henri Bardouin Pastis (41149) fra samme produsent en deilig versjon over dette velkjente tema. Forskjellen til de mer kjente merkene er at de er mer industrielt fremstilte produkter mens denne stiller i en klasse for seg. Resepten skal omfatte rundt 50 ulike urter og planter. Balnt andre burot, salvie, sort og hvit pepper, malaquetapepper, kanle, muskat, nellik, tonkabønner, stjerneanis og kardemomme.

Derfor lukter og smaker denne pastisen ikke bare anis/lakris men du aner også et stort spekter av aromaer som gjør den en nytelse å drikke. Vi gleder oss til petanque-sesongen starter. I mellomtiden kan du nippe til en pastis (eller absint) og drømme om late Provence-ettermiddager. Duften av Provence sitter i alle fall i nesen for alle urtene som brukes i denne pastisen dyrkes lokalt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Absente 55 (41150) og Henri Bardouin Pastis (41149). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her