Og det er en plastflaskeprodusent som avslører forholdet. Portavins undersøkelse viser nemlig at på kort sikt er plast like god som glass, men at det etter åtte måneder oppstår forskjeller i kvaliteten. Dernest at vin i plastflasker absolutt bår nytes innen ett år etter tapping. Altså det samme som for vin i boks.
PET-flaskene (polyethylene terephthalate) er nemlig ikke helt tette, men slipper inn mikroskopiske mengder luft. Derfor finnes det metoder for å redusere innslippet av oksygen, men disse metodene er bare effektive i 12 måneder.
Siden mesteparten av vinen konsumeres innen et par døgn etter at den er innkjøpt, er det likevel et stort potensial for plastflasker - også her til lands. Spesielt om vi har suksessen til bag-in-box i bakhodet.
Og ikke minst med tanke på alle tiltakene for å redusere CO2-forbruket. For mens plast er 100 prosent gjenvinnbar, og langt billigere å resirkulere, er glassflasker det bare delvis. Dessuten er CO2-forbruket 30 prosent lavere under fremstillingen av plastflaskene, samtidig som forbruker mindre under transport.