Polet bløffer

Trolig venter det et søksmål på Vinmonopolet som stanset salget av en portugisisk vinboks. Det er nemlig umulig at noen kan bli syke av å drikke vin, bortsett fra god gammeldags fyllesyke og allergi.

I en pressemelding fra Vinmonopolet sendt ut torsdag forsøker polet å redde ansikt og gjør det med en gedigen bløff både overfor mediene og forbrukerne. I meldingen heter det blant annet:
 
"Resultatet av den kjemiske analysen viser funn av ufarlige bakterier og gjær. Dette kan være en indikator på dårlige hygieniske forhold og/eller ustabile produksjonsforhold. Det kan forklare at produktet har vært ustabilt og hatt en variabel kvalitet, og det kan ikke utelukkes at kunder kan ha fått ubehagsreaksjoner av å drikke vinen."

Umulighet
Det er imidlertid umulig. Intoleranse, ja, bakrus, ja men ingen form for klassisk matforgiftning. Bakterier som kan utløse slike reaksjoner overlever nemlig ikke i vin. Det er gammel kunnskap som går helt tilbake til Louis Pasteur. Han hevdet blant annet at vin var det mest hygieniske næringsmiddel som fantes og anbefalte vin i stedet for det ofte forurensete vannet.

Men Vinmonopolet vil ikke høre på slikt, for selv etter at Skandinavias ledende alkohollaboratorium sier at det ikke er noen helsefare forbundet med å drikke den aktuelle vinen, opprettholder monopolet salgsforbudet går det frem av pressemeldingen.

Polet ber nærmest forbrukerne om å levere den tilbake og få pengene i retur. Det er god butikk for dem som ikke har klart å tyne ut de siste dråpene av boksen. Kroner 217,70 rett i lomma! For hver boks som kommer tilbake vil kravet mot Vinmonopolet fra importøren trolig øke.

Villeder alle
Det siste utspillet fra Vinmonopolet forteller oss i klartekst at her er den noen som prøver å gjemme seg bak sin monopolmakt og ikke innrømme fadesen. Det er imidlertid ikke importøren vi er bekymret for, men den forvirring og usikkerhet statsmonopolet har klart å skape hos forbruker (og medier) ved å hevde at vin er like utsatt som en hvilken som helst matvare. Det er tydelig noen som ikke har fulgt med i timen da elementærkunnskapene i vinkjemi ble gått gjennom.

Dyrt for polet
Det har ikke lykkes Apéritif å få kontakt med importøren. Det vil imidlertid ikke forundre oss om denne vil fremme et ganske betydelig krav overfor Polet. Adm.dir. Kai G Henriksen (bildet) i statsmonopolet bør gjennomføre en like betydelig oppvask. Noen bør opplagt settes på skolebenken for å gjennomgå pensum på nytt når det gjelder vinkjemi - eller rett og slett erstattes.

Foto: Eva Brænd

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Dette får du på Københavns nyeste Michelin-stjernerestaurant

Den amerikanske kokken Nick Curtin og hans danske kone Camilla Hansen står bak det som trolig er Københavns best bevarte kulinariske hemmelighet. Ikke bare på grunn av det lett eksotiske ved beliggenheten, men først og fremst på grunn av deres måte å tenke helhetlig, spesielt når det kommer til det de bruker på kjøkkenet. Les hele saken

Til toppen