Polet er i fare

Nedgangen i BU-salget truer Vinmonopol-ordningen.
Aase E. Jacobsen
31 August 2011 - 16:23

Importørene opplever til dels dramatisk svikt i salget av BU-varer. Det er spesielt tydelig i de mest velassorterte butikkene som CC Vest, Norges største vinbutikk.

Svikten skyldes først og fremst en innstramming i hvor mange produkter disse butikkene kan ha i sin lokalliste.

Moestue Grape Selections er en av landets største importselskaper og storleverandør til CC Vest. I perioden 1. halvår 2011 sammenlignet med samme periode i 2010 gikk salget av bestillingsvarer (BU) gjennom CC Vest ned med 43 prosent i følge importørens egen rapport.

- Grunnlaget er kanskje noe tynt, men riktig, og den negative trenden kan jeg bekrefte, sier Christopher Moestue.

Prisene presses opp
Martin Paulsen i Best Buys har nå bare 13 BU-varer igjen hos CC Vest, mot mangfoldig ganger flere tidligere.

- Vinmonopolet tvinger mangfoldet i BU i knestående stilling da grunnlaget for å holde på med BU sakte men sikkert strupes. Konsekvensen vil trolig bli et BU med mer kommersielle produkter og dyrere "nisje"-viner da lavt salg tvinger prisene oppover, på grunn av økte logistikkostnader og lav turnover, slår han fast.

Apéritif har bedt Vinmonopolet om en rapport for salg av BU-varer i den samme butikken og i samme periode, men polet kan eller ønsker ikke å komme med en slik, bortsett fra en bekreftelse at antall BU-produkter som er tilgjengelig for lokallisteføring har gått ned fra 400 til 280.

Les også: Tenker bare lønnsomhet

Strider mot EØS
Det er tydelige tegn på at det sviktende salget av BU-varer er en konsekvens av vanskeligere markedstilgang. Som igjen er en følge av Vinmonopolets endrete sortimentsstruktur og praksis. Noe som er i strid med EØS-reglenes krav.

Statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet er klar i sin tale:
"Helse- og omsorgsdepartementet forutsetter at Vinmonopolet følger de lover og forskrifter som omhandler dette, og at de opererer innenfor rammebetingelser gitt av departementet. Innenfor dette har styret og selskapet ansvar for avgjørelser knyttet til drift og nærmere organisering innenfor disse rammene. Vinmonopolet skal sørge for at produsenter og produkter gis tilgang til markedet på like vilkår. Dette innebærer ikke at alle produkter som produseres skal ha rett til hylleplass i alle utsalg, men at produkter og produsenter skal ha rett til å få delta i prosesser knyttet til utvelgelse m.m. på like vilkår. Inndeling i forskjellige produktutvalg og sortimenter skal bidra til å ivareta alle, både store og små produsenter og produkter."

Hun legger til:
"Hensynet til EØS-regelverket har vært førende for departementet ved utformingen av regelverket for Vinmonopolets innkjøpsvirksomhet. I eierstyringen har departementet presisert overfor Vinmonopolet at de må sikre at regelverket praktiseres slik at det er i tråd med reglene. For øvrig er det opp til ESA å vurdere markedstilgang og produktsortiment opp mot EØS-reglene."

Les også: Varslerne blir ikke hørt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her