Poteten mot gamle høyder

Poteter er i ferd med å nå gamle høyder. Den blir ikke lenger sett på som vomfyll mener Endre Gabrielsen ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.
Redaksjonen
19 Oktober 2007 - 12:00

- Vi ser ikke lenger på poteten som ren metning eller vomfyll, sier Gabrielsen.
 
Og dette kan være en av årsakene til at salget av poteter nå nærmer seg gamle høyder.
 
God pris
Kjell Vestrum er konsulent i Norges Gartnerforbund.
 
Han sier til NRK at potetene gikk på en smell for seks år siden. Salget falt med tusen tonn i uken fra 2 500 tonn til 1 500 tonn.
 
I høst selges mellom 1 700 og 1 800 tonn poteter i uken.
 
Bedre kvalitet
- Økningen har med kvaliteten å gjøre, mener Vestrum.
 
- Kvaliteten er blitt bedre og bedre. Tidligere hendte det at folk kjøpte poteter og måtte kaste over halvparten. Da er det klart at man velger andre ting som er enklere å bruke, sier han.
 
-Det morsomme er at salget av norske poteter nå øker kraftig, selv om vi importerer en god del poteter fra utlandet hele året, sier han.
 
Vinner 
- Mye tyder på at poteten er i ferd med å vinne tilbake andeler i kampen mot ris og pasta, sier Gabrielsen.
 
Det synes GI-kokken er kjempefint.
Større utvalg
- Det er blitt et mye større utvalg av poteter i butikkene, og de fleste kokkene er veldig opptatt av poteter, ifølge Gabrielsen.
 
- Vi er blitt flinkere til å finne på nye ting med den tradisjonelle grønnsaken, mer oppatt av at forskjellige sorter poteter trenger forskjellig tilberedning, og hvilke poteter som passer i ulike retter, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her