Poteten mot gamle høyder

Poteter er i ferd med å nå gamle høyder. Den blir ikke lenger sett på som vomfyll mener Endre Gabrielsen ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.
Redaksjonen
19 Oktober 2007 - 12:00

- Vi ser ikke lenger på poteten som ren metning eller vomfyll, sier Gabrielsen.
 
Og dette kan være en av årsakene til at salget av poteter nå nærmer seg gamle høyder.
 
God pris
Kjell Vestrum er konsulent i Norges Gartnerforbund.
 
Han sier til NRK at potetene gikk på en smell for seks år siden. Salget falt med tusen tonn i uken fra 2 500 tonn til 1 500 tonn.
 
I høst selges mellom 1 700 og 1 800 tonn poteter i uken.
 
Bedre kvalitet
- Økningen har med kvaliteten å gjøre, mener Vestrum.
 
- Kvaliteten er blitt bedre og bedre. Tidligere hendte det at folk kjøpte poteter og måtte kaste over halvparten. Da er det klart at man velger andre ting som er enklere å bruke, sier han.
 
-Det morsomme er at salget av norske poteter nå øker kraftig, selv om vi importerer en god del poteter fra utlandet hele året, sier han.
 
Vinner 
- Mye tyder på at poteten er i ferd med å vinne tilbake andeler i kampen mot ris og pasta, sier Gabrielsen.
 
Det synes GI-kokken er kjempefint.
Større utvalg
- Det er blitt et mye større utvalg av poteter i butikkene, og de fleste kokkene er veldig opptatt av poteter, ifølge Gabrielsen.
 
- Vi er blitt flinkere til å finne på nye ting med den tradisjonelle grønnsaken, mer oppatt av at forskjellige sorter poteter trenger forskjellig tilberedning, og hvilke poteter som passer i ulike retter, sier han.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket mye bær fra hage eller skog, har du det du trenger til denne lettlagde langpannekaken
Ukens kake
Saftig bærkake i langpanne

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket mye bær fra hage eller skog, har du det du trenger til denne lettlagde langpannekaken
Ukens kake
Saftig bærkake i langpanne

Forsiden akkurat nå - 2

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i sangiovesedruens kvaliteter med Master of Wine Sebastian Bredal
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 6. September

Fordyp deg i sangiovesedruens kvaliteter med Master of Wine Sebastian Bredal

Du får smake 7 viner fra topp produsenter som alle tolker sangiovesedruen på ulike måter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her